En lur leselek: Se fine filmer med barna og etterpå friste med å lese boka den er basert på. Vinn-vinn! Til inspirasjon har vi satt sammen en liste med tidenes beste barne- og ungdomsfilmer, som alle er basert på bøker av høy littertær kvalitet. Fritt frem til å pushe disse på de unge etter filmvisning, med andre ord.
Filmene er laget for litt ulike aldersgrupper, så ta en ekstra titt på aldersgrensa før du for eksempel lar minstemann se Ringenes herre.
1. Harry Potter og de vises stein
Harry Potter var allerede et bokeventyr med milliarder av solgte bøker da den første filmen kom i 2001. Utrolig nok klarte filmene å ivareta magien i historien og gjenskape de underlige karakterene fra J.K. Rowlings univers. Nå er det vanskelig å lese bøkene uten å få bildene av Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint i hodet.
Harry Potter bor i et kott under trappa hos sin onkel og tante. Han behandles dårlig, og har ikke en gang feiret bursdag på 11 år. En dag kommer et mystisk brev fra en anonym avsender. Han blir invitert til et utrolig sted – fylt av trolldom og hekseri, dermed tar livet hans en magisk vending.
Denne første boken til J.K. Rowling er også relativt tynn, så den er lett å begynne med den for den som har lært seg å lese ordentlig.
Kjøp Harry Potter og de vises stein her.
2. Jungelboken
Walt Disney har produsert en skattkiste med tegnefilmer, og mange av dem er basert på bøker. For øvrig døde Walt Disney under produksjonen av Jungelboken, som kom på kino i 1967.
Dette magiske og oppfinnsomme eventyret er håndtegnet og tonesatt av kjent og kjær musikk. Det er rimelig enkelt å bli glad i både det lille menneskebarnet Mowgli, og hans dyrevenner – som den trofaste Bagheera og den lekne og naive Baloo.
Filmen bygger på boken ved samme navn av Rudyard Kipling fra 1894. Den består av en samling fortellinger om Mowgli og vennene hans.
Kjøp Jungelboken her.
3. Til Huttetuenes land
Til Huttetuenes land er en vakker bok som har blitt til en minst like vakker film. Med tittelen Where the Wild Things Are hadde filmen premiere i 2009. Regissør Spike Jonez fikk svært gode kritikker for filmen, men den ble aldri en stor kommersiell suksess.
Historien handler om åtte år gamle Max. Han er en ensom gutt med livlig fantasi. Hjemme er det ingen som ser ham, både moren og søsteren har nok med sitt. En dag i en krangel, biter Max moren sin og stikker av. Ved et tjern finner han en liten båt som han legger ut med. Tjernet blir snart til et hav.
Så strander han på en øy, og der støter han på noen store, hårete trollaktige vesener: Huttetuene. De har tenkt å spise ham, men han lykkes med å overbevise dem om at han er en slags konge med magiske evner.
Til Huttetuenes land er en bildebok laget av Maurice Sendak med nydelige illustrasjoner og bare noen få tekstlinjer.
Kjøp Til huttetuenes land her.
4. Faen ta skjebnen
The fault in our stars er basert på den strålende bestselgeren Faen ta skjebnen av John Green. Det er en sterk og rørende film om to ekstraordinære tenåringer som begge er syke av kreft.
Hazel og Gus møtes på en støttegruppe for kreftsyke. De føler umiddelbart en unik kontakt, og forelsker seg i hverandre. Samtidig forsøker Hazel å holde følelsene i sjakk – for hva er egentlig poenget ved å forelske seg og ha en ny person i livet når hun allerede er dødsdømt?
NB. Det skal godt gjøres ikke å gråte til denne filmen.
5. Legenden om Naria – Løven, heksa og klesskapet
Bøkene om Narnia av C.S. Lewis er filmatisert mange ganger, og finnes også som TV-serier. Løven, heksa og klesskapet (2005) er kanskje den beste filmatiseringen. Den er basert på boken med samme navn fra 1950.
I det ene værelset i huset der Lucy, Edmund, Susan og Peter bor, finnes det et merkelig klesskap. Barna har oppdaget at det er magisk. Når de går inn i det, kommer de ut i en helt annen og magisk verden. Der oppdager de et sjarmerende og fredelig land med snakkende dyr, dverger, fauner, kentaurer og kjemper.
Selvsagt er ikke alt bare lykke. Den onde heksa har kastet en forbannelse over landet som gjør at det alltid er vinter. Så får vi se hva barna kan bidra med. Det er enkelt å anbefale denne: C.S. Lewis univers er minst like magisk som J.K. Rowlings.
Kjøp Løven, heksa og klesskapet her.
6. Ringenes herre
Filmen Ringenes herre. Ringens brorskap kom ut samme år som den første Harry Potter-filmen i 2001, og den ble nesten en like stor kommersiell suksess. Blant kritikerne ble den enda mer bejublet, og vant fire Oscar. Den er basert på første bok i trilogien til J.R.R. Tolkien.
I den magiske verdenen Midgard er den onde trollmannen Sauron i ferd med å overta verden. For å lykkes med det må han ha tak i en liten ring med magiske krefter.
Ringen har hobbiten Frodo. Den har han arvet etter sin onkel, men i denne onde tiden må Frodo ødelegge den – og han legger ut på sin livs viktigste reise for å kaste den i vulkanen Dommedagsberg.
7. Charlie og sjokoladefabrikken
Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl er filmatisert to ganger. Den mest kjente av disse er Tim Burtons film med Johnny Depp i hovedrollen. Den tidligere versjonen kom i 1971 og hadde Gene Wilder i rollen som Willy Wonka.
Historien handler om den fattige gutten Charlie Bucket som vinner gullbilletten til å besøke Willy Wonkas utrolige sjokoladefabrikk. Charlie og fire andre vinnere får bli med Willy Wonka inn i hans magiske fabrikk. Alle barna blir fristet av noe ekstraordinært, men som samtidig kan være grunn til at de blir bortvist fra turen. Vinneren skal få en enorm premie.
Kjøp Charlie og sjokoladefabrikken her.
8. Brødrene Løvehjerte
Svært mange av Astrid Lindgrens bøker er blitt til fantastiske filmer. På denne topplisten burde kanskje også Ronja Røverdatter vært, men valget falt på Brødrene Løvehjerte fra 1977.
Brødrene Løvehjerte er en mørk og alvorlig film. Den handler om Jonatan og Skorpan, to brødre som lever under stor fattigdom på 1800-tallet. Skorpan er yngst, og han er dødssyk. For å trøste ham forteller storebroren om eventyrlandet Nangijala hvor man kommer etter døden.
Men den som dør, er Jonatan. En dag brenner det i huset brødrene bor i, og Jonatan dør i det han greier å redde Skorpan ut. Og når de gjenforenes igjen er det kirsebærdalen i Nangijala. Dessverre er det også ondskap i eventyrlandet, hvor den onde ridderen Tengil og dragen hans Katla hersker.
9. Arriettas hemmelige verden
Arriettas hemmelige verden (2011) er skapt av det japanske Studio Ghibli som også står bak filmer som Chihiro og heksene og Min nabo Totoro. Filmen er basert på Lånerne av Mary Norton.
Under gulvet i et stor og vakkert hus bor en bitteliten jente på 14 år. Hun heter Arrietta og bor sammen med sine like små foreldre. De er såkalte «lånere». Lånerne er helt like mennesker, bortsett fra at de er veldig små.
På grunn av størrelsen er de sårbare for alt fra kravlende insekter til fugler og andre dyr. Alle de små tingene de eier, som møbler og mat er laget fra ting de har lånt.
De låner bare litt hver gang slik at ingen skal merke at de eksisterer, og blir lånerne sett av et menneske, må de umiddelbart flytte.
Men Arrietta er nysgjerrig og liker ikke å lytte til formaninger. En dag flytter en hjertesyk menneskegutt inn i huset over dem. Han oppdager Arrietta, og det går ikke lang tid før de utvikler et vakkert vennskap.
Lånerne er ikke tilgjengelig på norsk.
10. Jørgen + Anne = sant
Det er på sin plass og ha med en norsk film på listen. Jørgen + Anne = sant er basert på Vigdis Hjorths barnebok med samme tittel. Dette er en prisbelønnet perle som handler om den første forelskelsen.
Anne går i 5. klasse. Hun har inntil nå vært mest opptatt av å slå guttene i håndbak eller løpe fra dem. Så plutselige forelsker hun seg hodestups i den nye gutten i klassen, Jørgen. Da blir det krise når skolens peneste jente, Ellen, også forelsker seg i den nye innflytteren. Anne er vant til å kjempe, så selv om oddsene er dårlige, skal hun sørge for at Jørgen blir hennes til slutt.