Påsken er her, og uansett om hjemmepåsken blir nesten som den pleier eller hytte eller besteforeldre er dypt savnet, kan man i alle fall reise i bøkene! Det er dessuten ganske valgfritt om du vil ha med deg familien på turen eller ei, en bonus nå når den sannsynligvis veksler mellom å være til irritasjon og å innby til kos.
Gro Dahle har skrevet en lang rekke bøker, både for barn og voksne. Senest i fjor høst kom både Grevlingdager og Hjem, sier hunden. Hun har en høy stjerne blant mange, både som forfatter, skrivekursholder, foredragsholder og formidler. Vi spurte derfor henne om hun kunne dele noen boktips til hele familien.
– Å dele bøker er undervurdert
Selv anbefaler Gro Dahle familier å lese sammen. Bøkene hun har valgt ut er derfor noen som kan kalles «all-alder-litteratur» – bøker som i utgangspunktet har en bestemt målgruppe, men som samtidig kan gi noe til alle de ulike personene i en familie. For, som hun sier:
«Det er noe med det å dele, å kunne gå inn i en litterær verden sammen, snakke sammen om det som leses, snakke om hva som kanskje kommer til å skje, snakke om ting som er rart eller morsomt eller interessant eller spennende i bøkene. Jeg tenker også at to voksne kan lese for hverandre. For det å dele bøker er undervurdert! Det er som å dele en film eller en serie. God lesning!»
Til barnehagebarna
Kaia Linnea Dahle Nyhus: Verden sa ja
Hvordan oppsto verden og hvordan ble vi, vi? Kaia Linnea Dahle Nyhus tar leseren med på en forunderlig oppdagelsesreise for å finne ut hvor vi kommer fra og når vi ble mennesker. Dette er evolusjon for de yngste, fortalt på en original og glitrende måte som vekker nysgjerrigheten og de store spørsmålene: Hvem er vi og hvor er vi på vei?
Verden sa ja vant Brageprisen i 2018, og Kaia Dahle Nyhus har stått for både tekst og bilder. Hun er oversatt til flere språk, og vi tar for ordens skyld med at hun er datter av Gro Dahle og Svein Nyhus.
Til skolebarna
Håkon Øverås og Øyvind Torseter: Brune, Svartle og Blåse
Disse tre bøkene er noen litt annerledes superhelt-fortellinger. Førsteboka Brune mottok Nordisk Råds barnelitteraturpris.
Om dagen er Rune Rune, men om natten er Rune Brune – superhelten som ikke er redd for noen ting. Med pensel og brunmaling lister Brune seg ut. Og det er vel ikke Rune sin feil at Brune maler syklene til de store guttene i superhelt-timene?
A. A. Milne: Ole Brumm
Den første boka om Ole Brumm utkom i 1926. Siden den gang har han vært en Verdensberømt Bjørn, og kanskje verdens mest populære bjørn.
A.A. Milne skrev i alt to bøker om Ole Brumm til sin sønn, Christopher Robin. Eventyrene om den filosofiske bjørnen med Bare Liten Forstand finner sted i Hundremeterskogen, hvor Ole Brumm bor sammen med vennene sine Nasse Nøff, Tussi og Tigergutt. Fortellingene er fulle av visdom og humor, og så enkle at selv ganske små barn følger spent med.
Tove Jansson: Bøkene om Mummitrollet
Det store, verdensomspennende eventyret om Mummitrollet og familien og vennene hans startet med bøkene i 1945. Tove Janssons fortellinger finnes i mange former, og Eventyr fra Mummidalen er blant de aller ferskeste.
Dette er en vakker høytlesningsbok full av fine og finurlige historier om den glade mummifamilien og de mange vennene deres i Mummidalen. Boka er gjennomgående fargerikt illustrert, historiene er varme og morsomme, og hentet fra den nye TV-serien om Mummitrollet med sammen navn som boka.
Til ungdom
Brandon Sandersen: Mistborn-serien
I en verden bestående av aske og ondskap knyttes alt håp til en ny heltinne.
Brandon Sandersons episke fantasy-trilogi har vært en bestselger både i USA og Storbritannia. Sandersen er en mester i å konstruere fantastiske univers, storslagne plot og troverdige karakterer.
Om noen av dere var fan av Robert Jordans Tidshjulet-serie som var stor en del år tilbake, er dette definitivt for dere. Sanderson fullførte nemlig serien etter Jordans død.
Til voksne
Kazuo Ishiguro: En kjempe begravd
Kazuo Ishiguro er en av våre store fortellere – i 2017 mottok han Nobelprisen i litteratur. Med fantasyromanen En kjempe begravd tar han en ny og dristig retning i sitt store forfatterskap.
Dette er en bok full av referanser til britisk mytologi, sagn og fortellinger. Men i hjertet av romanen, under drager, riddere og alt som hører sjangeren til, ligger dette: Et vakkert og rørende portrett av et ekteskap, og tanken om hvordan alt, selv våre høyest skattede minner, kan være sårbare. Å miste dem er å miste det aller mest dyrebare man eier.