Den tyske forfatteren Jan-Philipp Sendker har solgt over en kvart millioner bøker her i landet. Hans først roman, Kunsten å høre hjerteslag, kom på norsk i 2013. Det var en bok som ble løftet fram av munn-til-munn-metoden blant begeistrede lesere, til den hadde solgt langt over 150 000 eksemplarer.
Oppfølgeren, Kunsten å være den man er, kom året etter, og solgte nesten like godt. Siden har spente lesere ventet på siste bok i Burma-trilogien. Nå er den endelig her: Kunsten å følge hjertet.
Denne uka skulle Jan-Philipp Sendker vært på Norgesturné. Den er dessverre utsatt, men vi har i det minste fått ham til å tipse oss om noen favorittbøker.
LSC og Pesten
– Hva er det beste du har lest i det siste?
– Halvbroren av Lars Saabye Christensen.
– Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du?
– For en fryktelig tanke. Det finnes så mange gode bøker.
– Hvor liker du best å lese?
– Hvor som helst. I hagen min, i stuen, på tog, på fly. Det spiller ingen rolle så lenge det er en god bok.
– Hva var den første ‹‹voksenboka›› du leste og likte?
– Som tenåring leste jeg mye av Jean-Paul Sartre og Albert Camus. Så kanskje det var Pesten av Camus.
– Hvilken bok har vært den viktigste for deg i livet ditt?
– Kunsten å høre hjerteslag. Min første roman, min barndomsdrøm som ble sann. Den har forandret meg til å bli en bestselgende forfatter. Den endret rett og slett livet mitt.
Jan-Philipp Sendkers bokliste
– Kan du anbefale fem bøker alle burde lese?
– Egentlig ikke, fordi jeg ikke tror det finnes «en bok som passer alle»-bøker. Men her er fem bøker jeg virkelig har likt.
Guden for små ting av Arundhati Roy. En briljant skrevet roman som utspiller seg i India, delvis en kjærlighetshistorie og delvis familie tragedie.
The Autobiographie av Thomas Bernhard. Historien om hvordan man kan overleve en fryktelig barndom. Utrolig godt skrevet. Fortellingen er nesten som musikk.
Pesten av Albert Camus. En bok som hadde sterk innflytelse på meg da jeg var tenåring og som virkelig passer i disse tider.
Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Marquez. En klassiker som aldri blir for gammel og som er full av fantasi og liv.
Intet nytt fra vestfronten av Erich Maria Remarque. Den beste anti-krigs-roman jeg har lest, dypt rørende.