Serien Normal People basert på boka med samme navn av Sally Rooney har vært overalt den siste uka. Anmelderne triller seksere, noen sier de selv føler seg ulykkelig forelska etter å ha sett den, noen er forelska i serien – og noen er forelsket i ideen om ungdomsforelskelsen.
Sally Rooney har blitt en stemme for sin generasjon, og hylles for sin evne til å fortelle presist om hvordan det er å være ung akkurat nå. Rooney har sågar blitt kalt «Salinger for Snapchat-generasjonen».
Har du allerede slukt hele Normal People, kan du glede deg over at det er mer Rooney i vente på skjermen.
Samtaler med venner blir serie
BBC har nemlig allerede startet arbeidet med å gjøre Rooneys debutroman Conversations with friends, eller Samtaler med venner, som den heter på norsk, til en ny serie. I teamet bak finner vi samme regissør og manusforfatter som i Normal People, Lenny Abrahamson og Alice Birch.
I Samtaler med venner er det 21 år gamle Frances og Bobbi som er hovedpersonene. De to var kjærester på skolen, men er nå noe nærmere venner. De skriver poesi, og opptrer sammen på poesikvelder. Under en forestilling blir de fotografert av en smått kjent fotograf, som inviterer Frances og Bobbi inn i livet sitt. Det utvikler seg til et komplisert kammerspill med tiltrektninger på kryss og tvers.
Et lysende forfattertalent
Dagfinn Møller leder den oversatte litterære avdelingen hos Cappelen Damm, og forteller at Roonys debutroman skilte seg klart ut i mengden av oversatte bøker som utkom.
– Det som imponerer mest med Sally Rooneys bøker er ikke bare følelsene hun skaper for karakterene sine, men ved hvilken letthet hun får frem de vare hinnene og båndene som finnes mellom mennesker. I Samtaler med venner glir teksten sømløst mellom jeg-fortellerens perspektiv og dialoger, uten markerte overganger, men aldri uten at vi vet akkurat hva som foregår. Det gir en virkelighetseffekt og en opplevelse av å være tett på hovedpersonen, og at hennes opplevelser og følelser tangerer ens egne.
Fanger tiden og sårbarheten hos karakterene
Også Morgenbladets anmelder Carina Elisabeth Beddari ble imponert over hvor tett på hovedpersonen Sally Rooney fikk oss. Og ikke minst hvordan hun fanger tidsånden. Hun skriver:
– Det som gjennomsyrer romanen, er den voldsomme selvbevisstheten Frances gir til kjenne, og formen den unge sårbarheten hennes får i akkurat dette miljøet, på akkurat denne tiden. Romanen er så tidsspesifikk at personene henslengt kan henvise til gjenutgivelsen av Chris Kraus’ romanhit I Love Dick.
Boka bak Normal People
Normal People er basert på Rooneys andre bok, som har den norske tittelen Alle andre. Selv sier Sally Rooney til BBC at å oversette boka til TV-formatet slett ikke var en enkel oppgave:
– Den største utfordringen i å lage TV av boka var å få frem de indre livene til karakterene gjennom de ytre handlingene. Romanen handler om ulikheter, både i det indre og ytre selvet, så vi måtte finne nye måter å dramatisere disse ulikhetene. Sånn sett har manusforfatter Alice Birch vært til enorm hjelp med å få dette til.
Usikkert hvor serien skal sendes
Det er NRK som sender Normal People i Norge, men de kan ikke love at de kan by på oppfølgeren. Direkte usannsynlig er det nok likevel ikke.
– Vi er klar over dramatiseringen av Rooneys første roman, men jeg kan ikke love at den blir å se hos oss. Det sagt, så er det naturlig at det er et prosjekt som vi anser som ganske interessant, sier innkjøpssjef hos NRK Fredrik Luihn.