Suzann Pettersen, kjent som «Tutta», er en verdensstjerne i en verdensidrett. Golfspilleren har ligget i tetsjiktet i en av verdens største individuelle idretter i 20 år.
Alpinstjerne Kjetil André Aamodt er blant dem som hyller Tutta for sine prestasjoner: «Suzann er sannsynligvis det råeste idrettsmenneske Norge har hatt. Jeg rangerer henne helt øverst, for vi har ikke hatt noen andre som har vært i nærheten i en individuell verdensidrett.»
Nå forteller Tutta sin historie. I boka Uten mot, ingen ære forteller Tutta åpent om oppturene og nedturene i en rik karriere. Her får du innblikk i mentaliteten til en vaskeekte vinnerskalle.
Boka Uten mot, ingen ære er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.
Tutta om vennskapet til Trump på Lindmo
Fredag 30. oktober gjester Tutta Lindmo på NRK1. Der forteller hun blant annet om noe ganske få vet: At hun er god venn av president Donald Trump.
Trump er en golfentusiast, og de har pleiet et nært vennskap siden de møttes på golfbanen for flere år siden.
Til Lindmo forteller Tutta at den Trump vi ser på TV er akkurat den samme som den hun kjenner.
– Jeg vil jo si at her i Norge er det veldig ensidig informasjon som kommer frem om hva Trump egentlig gjør. Hvis du bor i USA, og ser hvordan samfunnet fungerer internt, så er det ekstremt mye som er blitt bedre med ham. Ute i verden har det blitt en eksplosjon. Han har skapt litt kompliserte relasjoner og uttalt mye rart, sier Pettersen til Lindmo.
Tutta skriver mer om forholdet til Trump i boka.
Et comeback uten sidestykke
I Solheim Cup i september 2019 satte hun den avgjørende putten for Europa mot USA, og hun avsluttet dermed karrieren med et comeback uten sidestykke.
Hun hadde fått barn, og det var gått nesten 20 måneder siden hun sist hadde spilt og stilt godt forberedt i en stor turnering. Likevel var hun igjen best når det gjaldt som mest, best under maksimalt press.
Nøkternhet og premiepenger på 100 millioner
Nå er golfstjernen klar med boka Tutta – Uten mot, ingen ære på forlaget Cappelen Damm. Suzann Pettersen har skrevet boken i samarbeid med Arne Jørstad Riise, psykolog og leder av idrettspsykologisk avdeling ved Olympiatoppen, og Bjørge Stensbøl, tidligere toppidrettssjef.
I boka forteller hun om sin reise i golfen, matchene på internasjonalt toppnivå og om livet på og utenfor golfbanen.Oppturene, nedturene, skadene og de bitre nederlagene skildres med driv og spenning.
Vi får også høre om Tuttas mange relasjoner og ulike private drama, vi får høre både om nøkternheten og premiepengene på mer enn 100 millioner kroner, og ikke minst hvordan hun – som den vinnerskallen hun er – tenker og jobber under ekstremt press.
– Mitt private liv er tett vevd sammen med karrirevalget
I et intervju med VG, forteller Tutta at hun har mange historier og opplevelser som jeg ønsker å dele. Både gode opplevelser og andre hendelser som har gitt viktig lærdom.
– Jeg forteller både om oppturene og nedturene jeg har opplevd – både gjennom golfkarrieren og i privatlivet. Mitt private liv har jo blitt sterkt påvirket det karrierevalget jeg har gjort, det er tett vevd sammen og det er derfor naturlig at jeg også snakker om det i boken, sier Tutta til VG.
Janteliv og store drømmer
Tutta begynte å spille golf da hun var seks år gammel, hun utmerket seg raskt som et stort talent. Allerede 10 år gammel uttalte hun at hun ville bli verdens beste golfspiller, men hun gjorde seg tidlig noen lærdommer.
I boken forteller hun:
«Jeg lærte fort at det kunne koste å snakke høyt om ambisjonene mine, til folk utenfor min nærmeste krets. Etter at magasinet Norsk Golf hadde skrevet om planene mine, kom reaksjonene:«Så du skal bli verdens beste golfspiller du da jenta mi? Så morsomt at du sier det!»«Hvem tror du at du er?»«Eplekjekke skrytepave!»Det er kanskje ikke bare i Norge at du skal være forsiktig med hva du sier høyt, men det finnes da i hvert fall nok av brønnpissere her hjemme. Mange rynker fort på nesa, og da jeg mange ganger kunne bli uvel i stedet for inspirert av folks reaksjoner, lærte jeg raskt å holde mine største drømmer for meg selv. Og, snakket folk, så snakket de til døve ører. Jeg bestemte meg for å la prestasjonene mine tale.»
En rå vinnerskalle
I løpet av golfkarrieren oppnådde Suzann Pettersen 15 individuelle seiere på LPGA-touren og to major seiere. Hun lå 436 uker på rad innenfor topp ti – de fleste av dem innen topp fem – på verdensrankingen og representerte Europa ni ganger i Solheim Cup.
I 2020 mottok hun Hedersprisen på Idrettsgallaen, og hun er livstidsambassdør for NIKE.I 2012 spilte hun sin beste golf og var på høyden av sin karriere.
Hun var nummer to på verdensrankingen og lå an til å ta det siste steget helt til topps. I stedet pådro hun seg en ny karrieretruende skade, som kunne stoppet videre spill på høyt nivå. Likevel kom hun tilbake. Hva er det som gjør henne så mentalt sterk at hun kunne komme tilbake gang på gang og prestere i en verdensidrett i 20 år?
I den nye boken Tutta – Uten mot, ingen ære som lanseres ved utgangen av oktober kommer vi inn i hodet på en av våre aller største utøvere.
En rå vinnerskalle som skilte seg ut på banen ved å vise temperament og følelser under og etter matchene.
Hun skapte overskrifter internasjonalt da hun sa «FUCK IT» på amerikansk TV og etter den såkalte «gimmegate», der hun ble beskyldt for dårlig sportsånd.
I boken kommer vi inn på mennesket bak overskriftene, og vi får hele historien om en helt spesiell utøver og en unik idrettskarriere.
Boka Uten mot, ingen ære er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.