Dikt har en større betydning for folk flest enn det mange tror. Dikt kan hjelpe deg i hverdagen, sette ord på følelser, og de kan vekke til live minner og begivenheter. Dikt kan brukes i ensomhet og de kan deles med andre. Faktisk viser diktene seg ofte å være den beste og mest presise måten å kommunisere på oss mennesker imellom. Her er masse flotte julegavetips til poetisk anlagte venner og familie.
Skriver om jula så det varmer
Gro Dahle, Gave
Gro Dahle er en kjær forfatter både for barn og voksne, og en av Norges mest markante og populære samtidspoeter. Hennes nye diktsamling Gave er spesielt tilegnet jula. Tønsbergs Blad gav nylig boka terningkast 6 og skrev at «Så julevakker er denne boka at den verken trenger innpakningspapir eller ekstra tilbehør.».
I Gave skriver Gro Dahle om jula så det varmer, og så det glitrer. Og så man kan få kuldegys. Som alltid i hennes bøker finner vi det høystemte og hverdagslige, det fine og det vonde, side om side. Jula er en tid for mirakler og sju slag og snø og sammenbrudd og tur med hunden og stjernenatt og gaver og gammelt agg og krangler og fødsel og tårer. For tida rundt jul er så tett. Av forventning, glede og skuffelse.
Lun og trøstende bestselger
Trygve Skaug, Hjemmekamp
Trygve Skaug er en av Norges mest populære artister og poeter. Han har over 130 000 følgere på Instagram, og deler mange av sine dikt der. De siste tre diktsamlingene hans, Følg med nå, Ikke slipp og nye Hjemmekamp, har alle gått rett inn på bestselgerlista. Trygve Skaug er en mester i å uttrykke noe enkelt og allmenngyldig om de vanskeligste og mest såre emnene. Han når ut til lesere i alle aldere.
I Hjemmekamp byr Trygve Skaug på noen av sine «greatest hits», det vil si et utvalg av dikt fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerteog Den siste. I tillegg har boken flere nyskrevne perler. Som alltid formidler Trygve Skaug sin lune dikt om kjærlighet, trøst og lengsel på en måte som treffer bredt.
Ett dikt for hver dag i året
Håvard Rem, Almanakk
Almanakk er den folkekjære dikteren og sangpoeten Håvard Rems første diktsamling på åtte år. Den består av ett dikt for hver dag i året, fra 1. januar til 31. desember, og har fått flotte anmeldelser.
Fædrelandsvennen gav terningkast 5 og skrev: «Man kan assosiere både til André Bjerke og Jens Bjørneboe, til haiku og Olav H. Hauge, men hele veien er det Håvard Rem som skriver og imponerer.». Og Dag og Tid mener boka er «Ei fløymande kjelde av tankevekkande, gruvekkande og gledevekkande dikt.».
I Almanakk er årets mange merkedager markert med egne dikt, fra påske og jul til kvinnedagen og podagradagen. Her er sangtekster, sonetter, blues, nidviser og stev om forelskelse og alderdom, om svangerskap og terrorhendelser, om døgnet og året, om livet og tiden etter siste istid.
100 av Norges mest populære dikt
Div. forfattere, Ukas dikt
Ukas dikt er en samling med 100 av Norges mest populære dikt. Her er dikt av bl.a. Inger Hagerup, Kolbein Falkeid, Halldis Moren Vesaas, Olav H. Hauge, Trygve Skaug, Kari Bremnes og Lars Saabye Christensen. Boka byr med andre ord på en ypperlig mulighet til å finne opptil flere nye yndlingsdikt.
Diktutvalget i Ukas dikt er basert på de 100 mest populære diktene fra den snart ti år gamle, svært mye besøkte spalten «Ukas dikt» her på Boktips. Her har dikt av mange av våre mest kjente og kjære poeter blitt publisert, og også flere nye, mindre kjente lyrikere har fått plass. Mange av diktene har oppnådd rundt en million sidevisninger – og stadig finner nye lesere frem til dem på nett.
Oslove i diktform
Lars Saabye Christensen, Byens bokstaver
Noen ting kan bare poesien fange opp. Etter suksessen med Byens spor – tre medrivende og bejublede romaner om Oslo og en familie – har Lars Saabye Christensen i høst kommet med en diktsamling fra det Oslo han er så sterkt knyttet til. Og anmelderne har latt seg begeistre – «Makeløst» skrev Nettavisen og gav boka en 6’er.
Byens bokstaver er en samling dikt som lar byen synge, som i dette diktet, «Bagatell»:
Hvis jeg skulle prøve, jeg
understreker prøve
å samle alle minnene jeg har om
denne byen
i ett eneste bilde
må det være lyset
som akkurat tar meg igjen
der jeg sykler rundt i skolegården
på Uranienborg en øde ettermiddag
midt i sommerferien
mens resten av verden
er på landet
eller månen
– Knallsterk debut!
Ole Petter Vaaten, En av tingene ved mitt hjemsted
Terningkast 6! Ole-Petter Vaaten er en av få diktdebutanter som kan skilte med dette. Under tittelen «Knallsterk debut!» skriver Ringerikes Blad bl.a.: «Tekstene har en deilig rytme, et blues-trav, som står godt til det barske og såre […] et «must» under hvert juletre i år.».
Ole-Petter Vaaten kommer fra Tyristrand på Ringerike, og røsker med En av tingene ved mitt hjemsted ordentlig i bygderøttene sine. Dette er en diktsamling som nærmest kan leses som en roman. Den tar med leseren fra fortelleren er seks år og frem til i dag. Diktene utspiller seg i en bygd tett opp til naturen. De er røffe, og lukter så å si av granbar og motorolje. Samtidig har de en følsom side, fylt med kjærlighet og håp for fremtiden som de er.
Inderlig Instagram-poesi
Alexander Fallo, du fucker med hjertet mitt nå
Alexander Fallo har skrevet dikt for tusenvis i mange år, men først nå er hans første diktsamling ute. du fucker med hjertet mitt nå har fått god mottakelse fra mange hold, og hoppet rett inn på bestselgerlista for skjønnlitteratur da den utkom. Selv om Fallo har hatt dikt på trykk flere steder, er han nok mest kjent som poet på Instagram, hvor han har publisert dikt i seks år, og i skrivende stund har nær 23 000 følgere.
Diktene i du fucker med hjertet mitt nå er svært knappe i formen og kretser rundt et parforhold som tar slutt, tapet av en far og tomheten som oppstår når man for første gang i livet står helt alene. Jeget i diktene tegnes gradvis opp ved hjelp av ubesvarte setninger og tidvis patetiske, stille rop.
– De færreste diktdebutanter formulerer seg like selvsikkert som Fallo, skrev Ingunn Økland i sin anmeldelse av du fucker med hjertet mitt nå i Aftenposten. Selv ser han på seg selv litt som en pop-poet.
Sterkt fra en av våre virkelig store
Knut Ødegaard, Sirkusdirektøren
Knut Ødegård er for lengst etablert blant Norges fremste lyrikere. Han står bak over 40 bøker, har vunnet en rekke priser i inn- og utland, og diktene hans er gjendiktet til hele 42 språk.
75 år gammel er Knut Ødegård mer vital og modig som poet enn noen gang. I Sirkusdirektøren viderefører han det sterke engasjementet for de mest sårbare og minst synlige blant oss. Med språklig og poetisk kraft – visjonært og metafysisk – åpner poeten porten til en egenartet verden. Ødegård er ikke redd for verken gulrot eller pisk når han holder dommedag over seg selv og verden.
«Les sakte! […] Dette må være det beste av det beste i norsk poesi i dag. […] Grenseløst og fabulerende fra en vågal forfatter i livets avgangshall.», skriver Romsdals Budstikke og triller en 6’er, mens Klassekampen mener: «Hjarterått, hjartegodt […] så vilter, vital og variert».