Betegnelsen «perle» brukes gjerne om bøker som er uvanlig velskrevne, gjerne korte, og helst ikke kjente for allmennheten. I vår nye spalte Ukas perle tipser vi om bøker som forjener flere lesere. Først ut er Domenico Starnones roman Hemmeligheter, som kom ut på norsk i vinter.
Starnone er en av Italias mest populære forfattere, kjent for å skrive imponerende innsiktsfullt om forholdet mellom mennesker. Tidligere har han utgitt to bøker på norsk: Bånd og Spøk.
Da Bånd utkom her hjemme ble de norske anmelderne svært begeistret. Morgenbladet skrev om Bånd at den var som «Et intenst kammerspill, møysommelig destillert som en single malt, en flis av en bok der det viktigste er det som forblir usagt i mellomrommene». Også VG trillet fem på terningen.
Løgnene kjærligheten hviler på
Det som gir Starnones siste bok, Hemmeligheter, ekstra tyngde og intensitet, er at måten han skriver om ekteskap på, ifølge redaktør Dagfinn Møller.
– Starnone skriver om de løgnene all kjærlighet nødvendigvis eller i alle fall vanligvis, hviler på. Det er rett og slett en klok roman om ekteskap, om kjærlighetens kår og moderne menneskers sammensatte følelsesliv.
Hemmelighet består av tre historier. I den første, og lengste, møter vi en videregåendelærer som heter Pietro. Han har hatt et lidenskapelig forhold til Teresa. En dag forteller de hverandre sin aller mest forferdelige og pinlige hemmelighet, og lover å aldri røpe den for noen. Kort tid etter er forholdet over og Pietro etablerer seg med en annen kvinne.
Etter hvert blir Pietro en kjent pedagog, og fristelser av erotisk og arbeidsmessig art melder seg. Han begynner å betro seg til sin tidligere kjæreste, og oppdager samtidig at hemmelighetene de en gang delte var så store at det har skapt et bånd mellom de som ikke så lett kan oppløses. For at hun ikke skal avsløre han, lever han et mer eller mindre plettfritt liv.
Den egentlige Ferrante?
Mange har spekulert i om Domenico Starnones eller kona hans, Anita Raja, er den egentlige forfatteren bak pseudonymet Elena Ferrante. Foreløpig er det ingen som vet, men mange leser Starnones bøker i lys av Ferrante-bøkene.
Domenico Starnones forfatterskap står for øvrig stødig på egne bein. Han har skrevet 11 romaner, og vunnet en rekke litterære priser for sitt forfatterskap, blant annet den høythengende Premio Strega.
Det ufullkomne mennesket
Anmelderne trekker frem Starnones evne til å se menneskers ufullkommenhet, som kan gi alle og enhver en trøst og følelse av gjenkjennelighet:
«Det er rett og slett et vidunderlig univers å være i, hvor kjærlighet er gjenstand for seriøs intellektuell behandling. (…) Hos Domenico Starnone finner man en pasjon og en omsorg for livet som man kan bli avhengig av» skrev Marie Louise Kjølbye i Information om Hemmeligheter.
Mens bloggeren Giovanna Giraudi skriver på Sololibri.net: «Boken passer for et bredt publikum, men fremfor alt for de som ønsker å forstå menneskesjelen: For leserne viser det seg å være befriende fordi man trøster seg med å lese at andre også er ufullkomne og kanskje man lærer å avdramatisere, å være mer tolerant med seg selv og med de som står oss nær.»