Påskekrim trenger ikke være for god til å være sann. Det beste er når den er begge: Både god og sann. Vi har funnet frem to av de beste, mest kritikerrose, og ikke minst neglbitende spennende true crime-bøkene på markedet.
Den ene tar oss med dypt inn i den ofte glemte konflikten i Nord-Irland. Den andre tar oss med tilbake til 60-tallets Sverige og det svenske «folkhemmets» mørke bakside.
Begge er skrevet av noen av våre mest merriterte og respekterte sakprosaforfattere, som også begge nylig gjestet Krimfestivalen 2021. Dermed kan du, etter endt lesning, sette deg ned med en halvtimes interessante intervjuer med selveste forfatteren – og det er selvfølgelig helt gratis.
God påske og god lesning!
Tiårets beste sakprosa
Patrick Radden Keefe, Si ingenting
Siden den kom på engelsk i 2019 har Patrick Radden Keefes Si ingenting figurert på topplistene over de beste sakprosabøkene til så godt som alle de store engelskspråklige avisene.
Her hjemme får boka toppkarakter av Adresseavisen og VG, som skrev: «Journalist Patrick Radden Keefe har skrevet et kinderegg av en bok, bestående av true crime, sakprosa og psykologisk innsikt i ett» i sin anmeldelse.
Dette er boka som er blant favorittene til Barack Obama så vel som Gone Girl-forfatter Gillian Flynn.
«Et perfekt eksempel på hvordan bruke en brutal forbrytelse til å fortelle, på side etter gripende side, en mye større historie», skriver Time Magazine i sin omtale av boka.
En sann historie om mord og terror i Nord-Irland
Vi befinner oss i Nord-Irland, der IRA og de britiske myndighetene kjempet i en borgerkrig som varte i over 30 år. Konflikten gikk under navnet The Troubles.
I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår.
Si ingenting vever historiene til Jean McConville og hennes familie sammen med Dolours Price sitt liv, den første kvinnen som ble med i IRA som soldat, og som bombet puben Old Bailey mens hun knapt var ute av tenårene. Gerry Adams, som bidro til å få slutt på kampene, men benektet sin egen IRA-fortid, har også en fremtredende rolle i boken.
Boka blir stående som et standardverk for deg som vil forstå Nord-Irland, men er samtidig en fengslende fortelling med litterære kvaliteter, skal vi tro de utenlandske anmeldelsene.
«Hvis det virker som om jeg anmelder en roman, er det fordi Si ingenting har mange av egenskapene til god fiksjon», skriver The New York Times Book Review om boka, og fortsetter:
«Keefe er en fantastisk historieforteller. Det kan virke rart, til og med støtende, å uttale det, men han bringer karakterene sine til det virkelige liv. Boken er smart strukturert».
Her hjemme skriver Dagens Næringsliv at «dette er fortellende sakprosa av fremste merke: oppslukende og informativ, i grenseland mellom politisk historie og undersøkende journalistikk, spennende som en thriller».
Påskespenningen skal dermed være sikret, og kanskje lærer du en ting eller to om konflikten i et av våre nærmeste naboland på veien.
Boka Si ingenting – En sann historie om mord og terror i Nord-Irland er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.
Patrick Radden Keefe gjestet nylig Krimfestivalen 2021. Se hele samtalen mellom han og Kari Birkeland her:
En historiefaglig superstjerne
Peter Englund, Drapet i Söndagsvägen
Peter Englund er intet mindre enn en monumental skikkelse. Med sine historiske bøker som spenner fra 1600-tallet, via første verdenskrig og til 60-tallets Sverige, har Englund et ry som en av Nordens mest respekterte sakprosaforfattere og en svært særegen historiker. Denne posisjonen har også ført ham til lederstolen i Svenska Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, fra 2009 til 2015.
«Han er en kompromissløs og helt nødvendig formidler av historien. Vi har ingen som ham», skrev Morgenbladet om Englund da de kåret ti svensker de skulle ønske var norske.
Med Drapet i Söndagsvägen, forsøker Peter Englund seg på «en sjanger som er ny for meg, men som jeg personlig har vært interessert i lenge»: Nemlig true crime. Boka har allerede fått strålende kritikker i hjemlandet Sverige: «Tar svensk spenning til et nytt nivå» mener Kristianstadsbladet.
Peter Englund gjestet nylig Krimfestivalen 2021. Se hele samtalen mellom Englund og Sarah Natasha Melbye her:
Det svenske «folkhemmets» mørke bakside
En kveld i juli 1965 ble en ung kvinne funnet død i sitt hjem i et idyllisk rekkehusområde sør i Stockholm. Politiet avfeide det først som selvmord, men snart sto det klart at hun var blitt drept. Men av hvem – og hvordan?
Etterforskningen tar mange uventede svinger, og gjerningsmannen viser seg å være under politiets nese hele tiden. Han blir siktet for forbrytelsen, men først frikjent.
Rekordåret 1965 danner bakteppet i fortellingen. Et år der «de viktige reformene mange, de virkelige politiske motsetningene få, arbeidsledigheten praktisk talt ikke-eksisterende, levestandarden økte jevnlig, verdensbildet lyst, optimisme for fremtiden grenseløs.»
Dermed blir ikke Drapet i Söndagvägen bare en grundig true crime-historie, men også en skildring av det svenske «folkhemmets» mørke bakside.
I likhet med Englunds foregående bøker, er Drapet i Söndagsvägen bygget på omfattende arkivstudier og intervjuer.
Boka Drapet i Söndagsvägen er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i pocket.