Sjansen er stor for at du har hørt om henne før. Iram Haq er kjent for mange, men det er først med Uelsket hun har tatt steget ut som romanforfatter. Og det til stor begeistring fra anmelderne.
Boka får femmer i både Dagbladet og Nettavisen, og rosende ord fra flere andre kanter. Førsteopplaget er allerede revet vekk, og produksjonsselskapet Storm Films har sikret seg filmrettighetene.
– En stor leseopplevelse!
«Iram Haq har suveren kontroll over fortellerrytmen,» mener Aftenposten under overskriften «Morsom, sår og sexy roman».
Anmelder Hennig Howlid Wærp finner at det er kort vei mellom komikk og sorg i Uelsket, hvor single Sofia slites mellom to kulturer, hungrer etter kjærlighet og ikke akkurat har orden på økonomien: «Jeg ler mye når jeg leser. Samtidig med en klump i magen. […] Romanens betraktninger om både det norske og pakistanske framstår bitende ironiske.»
Av de mange romanene som skildrer det vanskelige forholdet til egne foreldre, vil han blant årets anbefale denne. «Iram Haqs debutroman er en stor leseopplevelse! Morsom, frekk og sexy.»
– Brutalt ærlig
Dagbladets anmelder Joakim Tjøstheim triller en femmer og mener Haq har skrevet «en roman som etterlater seg spor». Uelsket bidrar i mangfoldsdebatten ved å være «et hardt og humoristisk slag i siden til alle som tror de vet hva mangfold betyr», påpeker han under overskriften «Brutalt ærlig».
I Nettavisen gir Jan Øyvind Helgesen også terningkast fem. Han er heller ikke i tvil om at Iram Haq overbeviser stort: «Iram Haq har med debutromanen «Uelsket» brøytet seg vei mot det øvre sjiktet av yngre norske romanforfattere.»
Helgesen mener boka har sterke filmatiske trekk, «ikke minst fordi boka har enkeltscener som hadde vært hysterisk morsomme på film», men også fordi den har scener som er «gripende og menneskelige […] Leseren får mange skarpe rapporter fra det indre livet i denne innvandrerfamilien.»
Også Dagens Næringslivs Ellen Sofie Lauritzen kommer med rosende ord. Uelsket er «frekk og sjarmerende» og «Iram Haq er best når hun skriver om skiftende maktforhold – mellom foreldre og barn, mellom kvinne og mann – hva vi finner oss i for å få et snev av nærhet.»
Singelliv og rotløshet
«Fortsatt singel. Ser etter kjæreste. Så si ifra om du vet om en varm og fin fyr som kan passe. Helst pen, ung, har gode gener og vil elske meg for alltid, kjenner du noen?»
Slik innleder 39 år gamle Safia, som har fornorsket navnet sitt til Sofia, Uelsket. Hun er frilansfotograf, født i Norge, med foreldre fra India/Pakistan/Bangladesh, bor i Oslo, er ofte blakk og tilbringer mye tid på Tinder. Da Sofia får et stipend til å lage fotokunst, mistenker hun at juryen gir henne pengene fordi hun er brun og vil at hun skal ta bilder av brune mennesker – eller «multikultibilder», som hun kaller det.
Det er mange år siden Sofia har hatt kontakt med familien, men en dag ringer moren for å fortelle at faren er alvorlig syk. Kort etter kommer en gammel flamme på besøk til byen, og fyrer opp Sofias evige lengsel etter kjærlighet.
Uelsket er drevet av intensitet og komikk, karakterer med overlevelsesinstinkt og relasjoner der styrkeforholdet veksler.