Ja visst skal det leses bøker i høstferien? Kanskje du vil lese en klassiker, eller en av tidenes beste krimbøker? Eller er fantasy mer din greie? Er du mer interessert i rykende fersk litteratur, har vi listet opp ti gode forslag under. Her finner du både norske og oversatte romaner, krim, populærvitenskap og biografi.
Abid Raja, Min skyld
Høstens viktigste bok? Abid Raja har satt en ny standard for politikerbiografier med Min skyld.
Han er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende, men livet hans har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.
Willy Pedersen i Morgenbladet sa det kanskje best: «En dypt bevegende og oppriktig selvbiografi. (…) noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge.»
Tinashe Williamson, Håndbok for unge antirasister
Tinashe Williamsons lærerike, engasjerende og inkluderende Håndbok for unge antirasister er skrevet for barn fra 9 år og oppover, men det er mye å lære her også for voksne. Boka ble revet ut av hyllene da den kom, gikk rett inn på toppen av Norlis bestselgerliste, og har fått strålende mottakelse.
VG gir boka terningkast 5, og skriver: «Tinashe Williamson har laget en forståelig og engasjerende bok som åpenbart har potensial til å starte mange viktige samtaler på tvers av generasjoner.»
Liza Marklund, Polarsirkelen
Krim og høstmørke hører sammen, og Liza Marklund er tilbake på topp. Polarsirkelen fikk 5 i både VG og Dagbladet, som kalte den «en svært underholdende pageturner.»
Boka er første del av en trilogi som utspiller seg i Nord-Sverige, der Liza vokste opp. Det er en karakterdrevet kriminalroman av høyeste rang som foregår i to tidsperspektiver, sommeren 1980 og julen 2019. Hovedpersonene er en gruppe tenåringsjenter på begynnelsen av 1980-tallet. De har en bokklubb sammen der de møtes og diskuterer litteratur. En av dem forsvinner, 17 år gammel, og blir funnet førti år senere: innemurt i et brofundament, naken og halshugget.
J.M. Coetzee, Jesu død
Hvis du føler deg i det filosofiske hjørnet i høstferien er Jesu død noe for deg. Etter Jesu barndom og Jesu skoledager fullfører nobelprisvinneren J.M. Coetzee en triologi utenom det vanlige:
David er en gutt som stiller spørsmål ved det meste. På danseskolen danser han akkurat som han vil, han nekter å gjøre matteoppgaver og leser ingen andre bøker enn Don Quixote. En dag inviterer bestyreren på et barnehjem i nærheten ham og vennene til å lage et ordentlig fotballag. David bestemmer seg for å forlate foreldrene for å komme å bo hos Julio, men snart er han i ferd med å gå til grunne av en mystisk sykdom.
The Times skrev: «Hvis Jesu død treffer deg på riktig sted, kommer du til å lese den kjølige, tørre siste setning – som jeg gjorde – med tårer i øynene.»
Bjørn H. Samset, 2070
Litt klimahåp kan kanskje være tingen i ferien? Bjørn H. Samset gir oss både og kunnskap i overflod og tro på løsninger i klimaboka 2070. «(…) den mest kunnskapsrike boka som er publisert om klimakrisa på norsk» ifølge Klassekampen, «stor, opplysende, nøktern og nyansert» ifølge Morgenbladet.
En av Norges mest toneangivende klimaforskere viser hvordan vi er havnet i dagens situasjon. Han forklarer vitenskapen og klimasystemene vi må forstå, viser oss hvor ille det kan gå hvis vi ikke handler, og han gir oss et kart for veien videre. Men aller først må vi lære å snakke sammen utfra en felles kunnskap – uten å gå i skyttergravene.
Dag O. Hessen, Liv
Dobbel brageprisvinner Dag O. Hessen har skrevet historien om universets mest spektakulære oppfinnelse: liv! Det er en ambisiøs, men kledelig uhøytidelig og engasjerende fortelling om det det pustfrarøvende tilfeldighetsspillet som førte til det livet vi har på jorden i dag.
Samtlige anmeldere har latt seg fascinere av Hessens personlige språk og evne til å formidle vanskelig stoff på en spennende måte. Som VGs Guri Hjeltnes skriver: «Hold deg fast. Det er morsomt, krevende og lærerikt.»
Paula Hawkins, Langsom ild
Sleng deg på sofaen og la deg oppsluke av en psykologisk thriller i verdensklasse. Forfatteren bak Piken på toget har gjort det igjen, og overbeviser anmelderne med nye Langsom ild.
«… det er en nytelse å lese virkelig velskrevet krim,» skriver Dagbladets Cathrine Krøger, mens Tarald Aano mener ««… Hawkins demonstrerer igjen at hun behersker krimfaget bedre enn de aller, aller fleste.»
Langsom ild er en fandenivoldsk, gripende og djevelsk god historie om bedrag, tap og hevn, som vanlig med Hawkins særegne omsorg for karakterene.
Liv Mossige, Silkestrå
Silkestrå er et borettslag på Skøyen i Oslo som på mange måter representer den norske sosialdemokratiske drømmen. Det er også der Norges verste massemordere vokste opp.
Liv Mossige hadde lyst til å finne ut hva i barndommen til Breivik som peker framover, sier hun i et intervju med Morgenbladet. I sin nye roman Silkestrå utforsker hun tilhørighet og mangelen på den, og hva som kan få enkelte mennesker over den siste terskelen.
Mossige skriver ut en verden der barnets uskyld dyttes på. Gjennom øynene til det ensomme barnet Søs blir vi med på en reise som både er medrivende og rystende.
Lars Saabye Christensen, Byens spor – Jesper og Trude
Ingen trodde at det skulle komme en fjerde bok i Byens spor-serien, heller ikke Lars Saabye Christensen selv. Men nå er den her: Jesper og Trude er den vakre og rørende fortsettelsen på et av høydepunktene i Saabye Christensens forfatterskap.
Det er blitt åttitall, tidene er forandret, byen også, men det er mange av de samme sporene. Karakterene er bare blitt eldre, de er kommet til en ny etasje i livet, der synsvinkelen plutselig er en annen: der det er enten eller, der noe må skje.
«En suveren leseropplevelse,» mener Nettavisen, som klinker til med terningkast seks.
Korsveien
Det har gått seks år siden Jonathan Franzen ga ut en ny roman, men endelig er USAs kanskje største nålevende romanforfatter tilbake. Boka har verdenslansering 5. oktober – akkurat nok tid til å forskanse seg mot slutten av høstferien, men andre ord.
Det er 23. desember 1971 og Hildebrandt-familien står ved en korsvei. Vi følger dem mens de navigerer de siste femti års kryssende politiske, intellektuelle og sosiale strømninger. Hver av medlemmene av familien søker en type frihet som hver av de andre truer med å begrense. Korsveien er en ny, stor roman av Jonathan Franzen, satt til en tid i moralsk krise.