At Elif Shafak har forblitt et relativt ukjent navn i Norge, er et lite mysterium. Tre døtre av Eva-forfatteren er regnet som Tyrkias kanskje fremste forfatter, er lovprist i engelsk og amerikansk presse og har mottatt store utmerkelser for sitt arbeid.
«Elif Shafaks nye roman er så betimelig at den virker nesten klarsynt,» skrev Ron Charles i The Washington Post da Tre døtre av Eva først utkom. Han utdyper:
«Seksuell trakassering, islamistisk terrorisme, den voksende spenningen mellom religiøse og sekulære, and den gapende kløften mellom rike og fattige – alle spilles ut på sidene i Tre døtre av Eva.»
Siden den gang har Shafak utgitt flere romaner, sist ut er 10 minutter og 38 sekunder i vår underlige verden.
Kjøp Tre døtre av Eva på tilbud til 99,- her.
En Oxford-professor fanget i terror
I Tre døtre av Eva møter vi den 35 år gamle Peri. Hun er på vei til et middagsselskap i Istanbul da hun blir overfalt av en tigger. I basketaket som følger faller et gammelt polaroidbilde ut av vesken hennes, på det ser man tre unge kvinner og deres filosofiprofessor ved Oxford. Fotografiet er som et relikvie fra fortiden, og den minner henne om tilværelsen hun har forlatt, som student i England og alle de menneskene hun møtte der. Det var livsglade Shirin, den stille Mona og den uortodokse Azur, professoren som utfordret de muslimske venninnenes verdensbilder.
Peri kommer seg på middagen, men blant gjestenes selvopptatte pludring vender stadig tankene hennes tilbake til tiden i Oxford. Men den brutale virkeligheten melder seg, når en rekke terrrorangrep rammer Istanbul. Etterhvert som både frykten og angrepene kryper nærmere Peri, gjenopplever hun skandalen som skilte de fire vennene på polaroidbildet, og også minnene om en tapt kjærlighet som hun ikke klarer å glemme.
«Det finnes romaner man verdsetter gjennom privat forgudelse, og så finnes det romaner som man utålmodig venter på å diskutere med andre. Dytt Tre døtre av Eva på en venn, eller bokklubben din, for flotte samtaler om den brennbare tiden vi lever i,» foreslår The Washington Post.
Møtet mellom øst og vest, tro og tvil
Historien om Peri er både «intelligent, voldsom og forførerisk», mener Arifa Akbar i The Financial Times.
Shafaks norske redaktør, Halfdan W. Freihow, samstemmer i at Shafaks fortelling etterlater et voldsomt inntrykk hos mange lesere.
– I romanen gir forfatteren oss et uforglemmelig portrett av Peri, en intelligent, sterk kvinne som forsøker å manøvrere i motsetningsforholdet mellom øst og vest, tro og tvil, familie og frihet. Med den sydende storbyen og studietidens Oxford som bakteppe fletter hun en spennende og dramatisk handling sammen med aktuelle filosofiske og politiske spørsmål.
– Romanen er både en svært underholdende og samtidig tankevekkende og utfordrende leseopplevelse. Shafak inspireres av både vestlige og østlige fortellertradisjoner i sine romaner, som også speiler hennes interesse for historie, filosofi, og politikk.
– Shafak skriver litteratur som overskrider både fordommer, klisjeer og kulturskiller, sier Freihow.
Det er Bente Klinge som har oversatt romanen.