Da den første boken om den viltre 11-åringen Benny utkom, var det én ting som ble klart: norsk barnebok-litteratur kom aldri til å bli helt det samme igjen. For første gang møtte vi en hovedkarakter i en norsk barnebok som ikke bare var vilter og sprø, men også forelsket i en annen gutt.
Med Benny går berserk ble forfatter Tom Erik Fure nominert til bokbloggerprisen, og anmelderne applauderte fortellingen: Solgunn Solli i Altaposten trillet terningkast 6 da den første boka utkom og begrunnet det som følger «Denne boka har alt! Den var en sann fryd å lese, og jeg storkoste meg fra første til siste side.» Karen Frøsland Nystøyl skrev for Periskop.no at det var en «mellomtrinnsroman i komediesjangeren som balanserer fint mellom handlingens ytre og hovedpersonens indre kaos».
Nå er Fure aktuell med en ny bok i serien om Benny, med tittelen Benny går amok.
Savnet bøker med skeive barn
Fure forteller at bøkene om Benny er de han selv gjerne skulle hatt da han vokste opp.
– Etter å ha lest en håndfull amerikanske ungdomsbøker med homofile hovedpersoner, fikk jeg selv veldig lyst til å satse på å skrive homofile karakterer, og da redaktøren min syntes at det var en super idé, utviklet Benny seg fra å være en vagt gay karakter til å bli gay all day! Du skjønner, da jeg var barn og ungdom leste jeg ikke en eneste bok med homofile karakterer i. De fantes rett og slett ikke.
– Først da jeg hadde fylt 30 leste jeg en ungdomsbok med en homofil gutt som hovedperson, og jeg er sikker på at den ville ha hjulpet meg med å finne ut av min egen legning langt, langt tidligere, hadde den bare fantes da jeg virkelig trengte den som barn, forteller Fure.
Benny går berserk
I den første boka i serien om Benny, Benny går berserk blir vi kjent med en sjarmerende men vilter 11-åring. Han elsker jul og alt som har med den å gjøre. Han elsker maten, småkakene, snøen, musikken, dekorasjonene og tradisjonene. Det er også grunnen til at han får sjokk da foreldrene hans annonserer at julefeiringen skal foregå i syden! Som det ikke allerede er ille nok at han går glipp av alt han elsker ved julen, så skal et vennepar med deres 13-år gamle altfor kjekke Ken også være med. Det er mye Benny ikke vet her i livet, men én ting har han klart for seg: Aldri i verden om han skal sprade rundt i syden iført badebukse sammen med Ken, som siden sist de så hverandre har blitt enda kjekkere. Sydenturen må stoppes. Benny må gå berserk!
Benny går igjen
Benny går igjen er andre bok i serien om 11 årige Benny. I denne boka skjer det utenkelige, Ken skal overnatte på rommet hans i to uker! Ken har verdens fineste hår og smiler som en fotomodell, og Benny blir varmere enn solens overflate når Ken kikker bort på ham. Men det er ikke bare det som skjer, Benny har fått seg en ny fiende! Det er Magda-Roses hensynsløse svigerdatter Greta Greve som har tatt over huset og plassert Magda-Rose på gamlehjem. Benny er villig til å ofre alt får å få Magda-Rose hjem, derfor bestemmer han seg for å bli kvit Marisol og hennes Carlos som har flyttet inn i huset. Det er vel forresten ingen som vil bo i et hus det spøker i?
Benny går amok
Den siste boka ut i rekken om Benny er Benny går amok. I denne fortellingen lar Benny seg overtale til å bryte samtlige bursdagstradisjoner når Maga-Rose gir han tidenes beste gave: en luksushelg på en resort! Hotellet ligger i Tjessdalen som ellers er kjent for sine UFO-observasjoner. Men, ingen bursdag er fullkommen uten kjæresten, så han og Ken avtaler å møtes i smug i Tjessdalen. For hva er vel mer spennende og romantisk enn en UFO-jakt? I kjent stil går ingenting som de hadde tenkt seg. Det viser seg at Benny slett ikke skal bo på en resort, men på den mindre kjente Camp Melkeveien. Der møter Benny blant annet to romkamerater som hater hverandre, en helsprø australiener og minst en gal hest. Spørsmålet er ikke lenger om det finnes utenomjordisk liv i Tjessdalen, spørsmålet er om Benny overlever turen.
Vil skape større rom
Det er ikke for tidlig å begynne å snakke om å være skeiv til barna i 9-10-årsalderen, synes Fure:
– Jeg synes det er utrolig viktig at man begynner å snakke positivt om det å være skeiv allerede i barneskolen. Hvis ikke har ofte fordommene satt seg når man begynner på ungdomsskolen, og det kan fort bety tre ulykkelige år for mange skeive ungdommer. Derfor håper jeg at Benny Bark-bøkene kan bidra til mer åpenhet i de formative årene, og at all humoren – og romansen – viser at vi er ikke så veldig forskjellige innerst inne, uansett hvilken legning man har.
Forfatter Tom Erik Fure forteller at han vil bidra til å gi større rom for alle som vokser opp:
– Jeg tror spesielt positiv representasjon er viktig, så derfor bruker jeg masse humor og galskap i bøkene mine, og så er jeg jo håpløst romantisk og elsker en lykkelig slutt, så SPOILER ALERT: Det går alltid bra til slutt!