Kaja Kvernbakken debuterte til fine anmeldelser i 2019 med romanen Lukta av klor. Nå er hun ute med sin andre roman Motlys – en fortelling om lys og mørke, om plutselig å bli rammet av en kroppslig sårbarhet og om hva det egentlig vil si å kunne se.
I Motlys skriver Kaja Kvernbakken medrivende og intenst om hva som skjer med et menneske i møte med sitt verste mareritt. Vi møter fotografen Elly, som på vei hjem fra et oppdrag kjører av veien. Hun våkner på sykehuset med sterke smerter, uten å kunne se. Kommer tåken til å lette? Hvem er hun hvis den ikke gjør det? Og hva skal hun gjøre nå?
Vi fikk Kvernbakken til å anbefale noen bøker som har tematiske likhetstrekk med hennes egen. På lista finner du både romaner og sakprosa, men alle har det til felles at de dreier seg om hvordan kroppen vår kan gjøre oss sårbare.
José Saramago – En beretning om blindhet
En bilist stanser ved rødt lys. Da lyset skifter, rikker han seg ikke. Han er blitt blind. Rammet av et hvitt lys. Det første tilfellet av en ubegripelig epidemi som snart fører til kaos, redsel og uoverveid brutalitet.
Blindheten, som starter med å ramme nesten alle innbyggerne i en navnløs by, sprer seg hurtig og skaper panikk, og et sosialt sammenbrudd følger. Myndighetene prøver å begrense pandemien og bruker stadig mer undertrykkende virkemidler for å holde orden i et samfunn i oppløsning. Romanen følger en gruppe personer som er blant de første som blir rammet; en lege og hans hustru, flere av legens pasienter og andre personer som tilfeldighetene har ført sammen.
Karsten Alnæs anmeldte Nobelpris-mottaker Saramagos roman da den utkom på norsk, og skrev bl.a. at det var «en storslått allegori om sjelelig blindhet, som henter forbilder fra eldgamle fabler, men som i sin avsløring av de dypeste instinkter i oss er sørgelig aktuell.». Også tidligere statsminister Erna Solberg har omtalt En beretning om blindhet. I et intervju med Dagbladet i 2015 sa sa hun om boka at: «Først stigmatiseres de syke, men så sprer det seg. Samfunnsfrykten går utover de mellommenneskelige relasjonene. De sivile samfunnstraktatene bryter sammen på grunn av frykt. Måten vi lever på er skjør, og må holdes ved like. Medmenneskeligheten må holdes ved like.».
Kjøp En beretning om blindhet som e-bok
Jan Grue – Jeg lever et liv som ligner deres
Jan Grue er forfatter og professor ved Universitetet i Oslo. Han er familiefar, han er gift. Han lider også av en medfødt muskelsykdom og er avhengig av rullestol som et hjelpemiddel i hverdagen.
I denne prisvinnende og kritikerroste selvbiografien skildrer Grue et liv som ligger tett opp til det ordinære, men aldri helt vil bli det. Kroppens sårbarhet er et hovedmoment, og i Grues litterære språk minnes leseren om at vi alle er sårbare, forgjengelige og dødelige. Men dette er også en fortelling om en lengsel etter det allmenne, og om hvordan vi kan arbeide mot det vi ønsker oss og lengter etter, medregnet utfordringene vi har.
Karen Havelin – Les pakningsvedlegget nøye
Hva gjør vi når helse blir en knapp ressurs og omverdenen fortsatt stiller krav? Les pakningsvedlegget nøye er en skarp roman full av lidenskap, svart humor og håp, som viser hva kroppslig sårbarhet kan innebære. Den forteller om de uventede tingene som noen ganger må til for å overleve, om raseri, om å leve med fortiden og om å finne skjønnhet underveis.
I Les pakningsvedlegget nøye blir vi kjent med sykdommen endometriose, men dette er ikke en typisk sykdomshistorie. Laura Fjellstad kan ikke velge bort kroppen sin. Mellom legetimer, fysioterapiavtaler og sykehusbesøk følger vi henne i New York mens hun forsøker å forsone seg med sitt nye liv som skilt mor til en toåring. Men når hennes gamle kjæreste fra Norge kommer til byen, blusser alt hun har prøvd å legge bak seg opp igjen.
Kjøp Les pakningsvedlegget nøye som e-bok
Thomas Rannstad Haugen – På innsiden av et litt annerledes liv
Mange lurer veldig på hvordan det er å leve et liv uten å se. Hvordan er det i det hele tatt mulig?
Denne boken gir noen svar. Med utgangspunkt i sitt eget synstap har forfatteren kombinert sine personlige og faglige erfaringer for å skrive en bok om livsmestring.
Rannstad Haugen har levd 25 år som synshemmet og har i en årrekke arbeidet både i Norges Blindeforbund og i Helsedirektoratet. Boken beskriver blant annet reisen fra seende til blind, mestringsteknikker og opplevelsen av annerledeshet som kan oppstå i et liv uten syn.