Agota Kristofs trilogi om tvillingene Claus og Lucas fikk en renessanse i Norge da den utkom i ny utgave for et par år siden. Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen ble opprinnelig utgitt mellom 1986 og 1991.
Tvillingenes dagbok overrasket mange nye lesere da den utkom på norsk: teksten er tilsynelatende enkel og helt ribbet for effekter. Men Kristof skriver fullt ut et uforglemmelige portrett av to barns oppvekst under de verst tenkelige omstendigheter.
NRKs Knut Hoem skrev følgende om Tvillingenes dagbok da den kom: «Agota Kristofs debutbok er av den sorten som gjør at du glemmer å gå av bussen, trikken og bybanen. Når du først har kommet deg av, på feil stopp, blir du gående og lese, inntil du kolliderer med en lyktestolpe og lurer på hvor du er.»
Kristof ble født i 1935 og kom fra Ungarn, nær grensen til Østerrike. Under oppstanden mot de sovjetiske okkupantene i 1956 forlot hun landet, og endte opp i Neuchâtel i Sveits, hvor hun langsomt lærte seg det lokale språket, fransk.
Et intervju basert på tidligere intervjuer
Til den norske lanseringen av boken satte journalist og kulturforsker Emil Flatø sammen et intervju med forfatteren. Innholdet er en miks av tidligere svar Kristof har gjort i intervjuer og noen biter fra hennes biografi Analfabeten, og Kristof selv spilles av Gisken Armand.
– Bøkene mine er veldige alvorlige. Litt for triste, ja helt klart litt for triste, sier forfatteren i Armands skikkelse.
Intervjueren spør Kristof om fortiden og om barndommen, og han får ulike svar på hva som egentlig skjedde med den lille familien. Kristof gjør seg en betraktning rundt barndommens betydning:
– Jeg tror barndommen er tiden som former oss mest grunnleggende og som man aldri kan glemme. Det ble viktigere og viktigere å se meg tilbake, prøve å huske meg selv, som om jeg kunne stykke meg sammen på nytt. Gir det mening?
– Jeg har ikke oversikt over hva som er selvbiografisk
Intervjueren spør om Kristof reagerer på at tekstene hennes blir lest som selvbiografiske.
– Jeg har ikke oversikt over hva som er sant og hva som ikke er det. Jeg begynner på en setning om noe som er helt sant, og så ender de et helt annet sted. Det er vanskelig for meg å vite ettersom jeg aldri leser bøkene mine når de er ferdige, sier hun.
Den siste novellesamlingen kalte du Samme for meg?
– Ja, det er en bra tittel. Men der har du meg: «samme for meg», det burte stå på grava mi. Jeg er født pessimist. Selv da jeg var barn, kjeftet jeg på foreldrene mine da de lo.
– Jeg var likegyldig til alt, jeg innså det og etter det, sluttet jeg å skrive. Jeg tok fram fjernkontrollen å begynte å se på repriser av Derrek, sier Kristof.
Samtalen i sin helhet kan du se i videoen øverst i saken.
Ny roman til høsten
Etter Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen, skrev Agota Kristof sin siste roman, I går. Den utkom først i 1995 og er nå under norsk oversettelse av Henning M. Solberg.
I går henger ikke sammen med de tre romanene om tvillingene Lucas og Claus, men er som dem sterk influert av Kristofs livshistorie. Boka kommer høsten 2022.
Her kan du se alle bøkene som er utkommet på norsk av Agota Kristof.