Sparing og glede er ikke to ting man ofte forbinder med hverandre. Men det er nettopp det forfatter Anne Berit Grostad ønsker å gjøre noe med med boka Spareglede – Oppskriften på lave økonomiske skuldre og en familie med overskudd.
Med over 18,000 følgere på Instagramkontoen @spareglede, deler hun smarte økonomiske tips og triks, slik at du og din familie kan få litt mer å rutte med i hverdagen – uten at det går utover livskvaliteten. For det er jo moro å spare når du samtidig kan bruke penger på det du har lyst til!
Spareglede handler om å skape balanse mellom sparing, forbruk, bærekraft og livskvalitet. Og om å lære barna sunt pengevett. En trygg familieøkonomi styrker trivselen og samholdet; boka er full av eksempler fra forfatterens egen hverdag.
Kontosparing, aksjesparing og investering: Spareglede tar deg gjennom de tre klassikerne, men lærer deg først og fremst mindre opplagte sparemåter. Spareglede strutter av praktiske råd for hvordan du øker innskuddet på flere kontoer enn sparekontoen. Ikke minst den for glede og god nattesøvn.
Blant rådene i boka, finner vi blant annet hvordan du kan bli bevisst ditt eget og din partners forhold til penger – det vi kaller «pengepersonlighet». Ta en kikk sammen på de ulike personlighetene under og finn ut hvilke dere kjenner dere mest igjen i. Det kan bli starten på en ny bevissthet rundt pengebruk.
Boka Spareglede kan du bestille hjem her.
Hvilken pengepersonlighet er du?
Personligheten vår innebærer hvordan vi tenker, handler og oppfatter ulike situasjoner. Hvordan vi forholder oss til penger, er en liten del av dette. “Pengepersonlighet” er ikke akkurat et tungt vitenskapelig begrep, og forholdet vårt til penger kan selvsagt forandres gjennom vanene våre. Likevel kan vi lære mye om oss selv og partneren ved å bli bevisst hvilken pengepersonlighet som det faller naturlig for oss å oppfatte oss som. En måte å organisere pengepersonlighet på, er i ulike typer. Snakk derfor sammen om hvilke av disse typene du kjenner deg best igjen i. Hvordan kommer det til uttrykk i hverdagen? Mest sannsynlig har du trekk fra flere typer, men at det kanskje er én som peker seg mer ut enn andre:
Spareren
Du er opptatt av trygghet og nøysomhet. Du tar sjelden økonomiske sjanser, og du føler ikke nødvendigvis glede ved å bruke penger. Du er flink til å spare, og til å få pengene til å strekke langt. Du ser på penger som et knapphetsgode, og noe vi må verne om.
Investoren
Du er opptatt av penger, vekst og utvikling. Du tar gjen- nomtenkte og målbevisste valg når det gjelder både utdanning, yrke og eiendom. Du motiveres av utvikling, og er mer opptatt av vekst, frihet og muligheter enn trygghet. Du ser på penger som noe det finnes rikelig av.
Statusjegeren
Du er opptatt av estetikk, luksus og status. Du har høyt forbruk, og prioriterer gjerne kjøp som gir en følelse av eksklusivitet, rikdom og nytelse. Du ser på penger som noe det finnes rikelig av, og som er til for å nytes.
Shopperen
Du er opptatt av gleden som penger kan gi. Du handler ofte på impuls og basert på følelser, og du foretrekker gjerne mange småkjøp framfor noen få dyre. Du kan kjenne på anger og frustrasjon over eget forbruk, du og føler lite mestring rundt penger. Du kan ha et anstrengt eller svingende forhold til penger som kanskje er preget av belønning, trøst eller straff.
Skyldneren
Du er lite fokusert på penger i seg selv, men mer opptatt av tingene som kan kjøpes. Du har liten interesse for å holde oversikt, og du er ikke nødvendigvis bekymra om forbruket er høyt. Du ser på penger som noe det finnes rikelig av, eller som det ikke er noe vits i å forholde seg til.
Giveren
Du er lite fokusert på penger i seg selv, men mer opptatt av gleden de kan gi. Du er lite opptatt av egen lønn og status, og desto mer fokusert på giverglede, relasjoner og å hjelpe andre. Du ser på penger som noe det finnes rikelig av, eller som noe uviktig.
Boka Spareglede kan du bestille hjem her.