Det er liten tvil om at Michel Houellebecq er et av de aller største navnene innen litteraturverdenen. Det er nærmest blitt en klisjé å kalle han litteraturens enfant terrible etter hans mange kontroverser og ukonvensjonelle opptredener.
Som da han i 2001 uttalte i et intervju at «islam er den dummeste av alle religioner», noe han ble saksøkt for.
Eller da han fortalte i fransk presse at hans mor var død, en påstand som ble kraftig motbevist da moren i 2008 ga ut en bok der hun kalte sønnen «en parasitt» og «en løgner».
Men minst like interessant er bøkene hans – like upolerte og fryktløse som mannen selv – og som regel fulle av sex og syrlig samfunsssatire.
Så når en ny Houellebecq-roman står på trappene, er det en aldri så liten sensasjon. Få andre forfattere nyter like høy status hos kritikerne samtidig som de rager på toppen av bestselgerlister verden over.
Årets roman, tilintetgjøre, er intet unntak. Boka har skapt store debatter i hjemlandet Frankrike etter at den ble lansert i januar, og blitt beskyldt for å «normalisere høyreekstremisme». Nå er den norske oversettelsen klar, og anmelderne her hjemme er mildt sagt begeistret.
Bestill boka tilintetgjøre hjem her.
Terningkast 6: «Rett og slett suveren»
tilintetgjøre er Houellebecqs første roman siden suksessen Serotonin fra 2019. Boka, på drøye 600 sider, følger den franske finansministerens nærmeste medarbeider, Paul Raison, opp mot et kommende presidentvalg. Boka starter nærmest som en politisk thriller: Kort tid før valget spres en video som viser den sittende finansministeren idet han blir halshogd med giljotin.
Etterhvert blir vi mer kjent med Pauls liv, med en døende far og han selv som får kreft, og ikke minst hans etter hvert gjenoppvekkede kjærlighet til sine kone. Ut fra umiskjennelig Houllebecqsk utgangspunkt, utvikler historien seg til en nesten håpefull kjærlighetsfortelling.
Dagbladets anmelder Jon Rognlien er blant dem som lar seg imponere. «Rett og slett suveren» er overskriften på anmeldelsen med terningkast 6. «Michel Houellebecq sprudler i storpolitikk, filosofi, sarkasme og romantikk, og reflekterer suverent om døden», skriver Rognlien.
VG: «Brennhet samtidsroman»
VG kaller boka en «brennhet samtidsroman» og mener Houellebecq har skrevet «en engasjerende og tidvis opprivende roman». Anmelder Sindre Hovdenakk lander på terningkast 5.
«Det er en lang og tett befolket historie dette, men det er ingen grunn til å la seg skremme av den grunn. Michel Houellebecq skriver medrivende og tilgjengelig, og det er lett å la seg engasjere av den dype (med) menneskeligheten han viser sine karakterer. På den andre siden har han beholdt en god porsjon av sin karakteristiske misantropi, sine kledelige sarkasmer og sin nådeløse humor», skriver Hovdenakk.
«Jeg tror ikke Michel Houellebecq er i stand til å skrive en kjedelig bok», skriver NRKs Jonas Hansen Meyer, som til tross for noen innvendinger mener: «En midt-på-treet Houellebecq-roman etter min mening er vesentlig bedre enn det meste annet som skrives».
Flere anmeldere trekker frem at tilintetgjøre tilfører en ny retning i Houellebecqs forfatterskap. Blant dem er Eivind Myklebust i Klassekampen som skriver at boka «fascinerer nettopp fordi det er ein resignasjonsroman og ein forsoningsroman på same tid – politisk resignert, men med håp og trøyst for menneska». Også Hansen Meyer mener «denne nye ømheten er en interessant utvikling i forfatterskapet».
Houellebecq-feber også i Frankrike
tilintetgjøre ble utgitt på fransk allerede i januar. Også her vakte romanen begeistring blant kritikerne. Le Soir mente Houellebecq med tilintetgjøre åpner «en port mot lyset», mens Le Figaro skrev «Tre år etter Serotonin vender den mest kjente franske forfatteren i verden tilbake med tilintetgjøre, en stor roman om all elendigheten i samfunnet vårt.»