Slik får du barnet ditt til å lese mer

BarnebøkerBarn 10-12 årSlik får du barnet ditt til å lese mer

Å lese bøker er viktig for både den språklige og emosjonelle utviklingen, likevel står det historisk dårlig til med norske barns leseferdigheter og leseglede. Hvordan kan vi få barna våre til å lese mer?

Estimert lesetid 5min
En gutt og en jente som jubler
Lurer du på hvordan du skal få barnet ditt gira på lesing? Her får du noen gode tips! (Foto: AdobeStock)

Det er ingen tvil om at lesing og leselyst er viktig for språkutviklingen, forståelsen av verden og menneskene rundt oss og læring generelt. Mennesker som leser bøker er generelt lykkeligere og mer empatiske, og det er jo alt man ønsker for barnet sitt, er det ikke?

– Lystlesing styrker lese- og skriveferdigheter, tekst- og grammatikkforståelse, ordforråd, leseholdninger, leseselvtillit, leseglede senere i livet, generelt kunnskapsnivå, forståelse av andre kulturer, samfunnsdeltagelse og innsikt i menneskelige adferdsmønstre og beslutningsprosesser, forteller Christian G. Jacobsen i Foreningen !les.

Samtidig viser studier at både lesegleden og leseferdighetene til norske 10-åringer er på en nedadgående kurve. Noe må gjøres. Men hvordan skaper man egentlig leselyst?

Ekspertråd for leselyst

Tilbake til Foreningen !les, en ideell organisasjon som jobber med å spre leselyst og skape lesere blant barn og unge, og er eksperter på området. Har de noen gode råd?

– En forutsetning for å skape livslang leselyst er å gi barn et forhold til litteratur, lesing og språk så tidlig som mulig. Høytlesing er et viktig tiltak for å oppnå dette, men også for å etablere rolige rammer rundt lesingen, sier Vibeke Røgler, daglig leder i Foreningen !les.

– Vis at du er en leser, gjør litteraturen tilgjengelig og lytt til barna, legger kollega Troels Posselt til.

Barnebokredaktørens tips til å få barna til å lese mer

Cecilie Kirkaune Bodahl er redaktør for den populære Leseløve-serien hos Cappelen Damm, og jobber hele tiden for at morsomme, spennende og interessante Leseløver skal finne sitt publikum. Disse bøkene er utviklet nettopp for å gi både lesetrening og mestringsfølelse, slik at barna får lyst til å lese mer. Hun er også mor, og har dermed på seg både forlags- og foreldrehatten når hun kommer med følgende tips til hvordan du kan få barnet ditt til å lese mer:

  • Skap gode vaner rundt lesingen. Finn et rolig sted. Lesing krever konsentrasjon.
  • Snakk om boka. Lag en liten boksirkel med bare dere to, les samme bok og snakk om det dere har lest.
  • Variér med lydbok. Man kan også lese med ørene, og lydbøker er supert!
  • Ikke slutt med høytlesning bare fordi barnet har lært å lese selv.
  • Gå på biblioteket. Be bibliotekarene om hjelp, de vet masse!

Cecilie slår også et slag for bestikkelser som en måte å holde i gang lesingen på, i perioder hvor det går trått.

– Man kan love en liten belønning for hver bok eller antall sider. Det gjør vi hjemme hos oss. Funker som bare det!

Foreldrerådene

Vi spurte også følgerne av Instagram-kontoen @barneboker (Cappelen Damm Barnebøker) om hvordan man kan skape leselyst, og fikk mange gode råd fra både foreldre og pedagoger.

  • Vær et leseforbilde. Barn gjør som foreldrene sine, enten du vil eller ei, så la dem se at du leser.
  • Les for barna fra de er små. Og husk! Det er aldri for sent å begynne.
  • Ha bøkene lett tilgjengelig.
  • Sett av tid til lesing, enten det er på senga, ved frokostbordet, etter middag osv. Gjør det til en prioritet.
  • Gi barna spennende fortellinger om temaer de er interesserte i. Eller skal bøkene være morsomme, romantiske eller skumle? Med illustrasjoner eller uten? Du kjenner barnet ditt best!
  • Gjør lesestunden til en stemningsfull begivenhet, noe å glede seg til.
  • Tegneserier kan være en fin inngang til lesing for de som ikke er så glade i bøker (ennå).
  • Snakk om bøker som skatter! Fortell om bøkene du elsket da du var barn, eller hvor mye du gleder deg til å lese den nye boka til Lars Saabye Christensen, eller at du ønsker deg en bok til jul.

Og her er noen tips spesielt til deg som jobber med barn, enten det er i barnehage eller skole:

  • La bursdagsbarnet få velge hvilken bok som skal leses høyt for barnegruppa den dagen. Dette gjør lesingen til noe spesielt, og noe barna kan glede seg til lenge før den store dagen.
  • Bruk tid på å se på omslaget og lese på baksiden av boka, gjerne i god tid før dere skal lese den. Dette pirrer nysgjerrigheten og gjør at barna gleder seg til å lese boka.
  • La barna være med på å bestemme hva dere skal lese. Kanskje har de tips til bøker du aldri har hørt om.

En gjenganger hos både forlagsfolk og foreldre er: Gå på biblioteket! Snakk med bibliotekarene, bla i bøkene. La barna etablere et forhold til det lokale barnebiblioteket så tidlig som mulig. Gode råd er ikke dyre, de er faktisk helt gratis. Akkurat som det å lese, det behøver heller ikke å koste en krone.

Leselyst er ikke konstant

Leselyst-korsfarerne i Foreningen !les kommer også med en viktig presisering. Leselyst er noe som kommer og går. Det er ikke alltid det frister å plukke opp en bok (og andre ganger frister det ikke å legge den fra seg). Disse periodene uten særlig leselyst kan være korte, eller lange, noen ganger flere år. Men legger man et godt grunnlag mens barna er små, er sjansen mye større for at de vokser opp til å bli lesende voksne.

Trenger du tips til bøker til 6-12-åringer? Her finner du både humor, spenning og action, romaner og tegneseriebøker.