Barna fortjener gode bøker. Bøker som er morsomme, fine og rare, men også som man kan lære av. Det kan være en vanskelig balansegang som krever sin forfatter.
Bøkene vi har plukket ut her er pedagogiske, uten å bli belærende, og mange av dem tar opp temaer som er viktig både for barn og voksne å forstå. Vi tror flere av dem kan bli klassikere i årene som kommer, og vil bli lest igjen og igjen av nye barn. Forhåpentligvis kan de også ta med seg lesegleden inn i ungdommen og voksenlivet også.
Her er 2019s beste barnebøker.
Om det fine ved å bo i blokk
Der Agnes bor av Marit Larsen og Jenny Løvlie (Illustratør)
Marit Larsen kan mer enn bare å synge: Faktisk kaller Bergens Tidende hennes debutbok for «en fornyelse av barneboksjangeren». Der Agnes bor er fortellingen om Agnes, som hele livet sitt har bodd i bygårdens tredje etasje. Men så flytter plutselig en som heter Anna inn, og tvinger Agnes til å tenke på hva et hjem er og hvem som hører hjemme der.
Boken er fulle av Jenny Løvlies detaljrike illustrasjoner av bylivet – et miljø som ikke ofte blir skildret i barnebøker. Det gjør Der Agnes bor til en av årets fineste barnebøker.
Verdig arvtager til «Kroppen»
Hvordan lager man en baby? av Anna Fiske
Spørsmålet alle vet svaret på, men ingen vet hvordan man skal svare på. Anna Fiske går ikke rundt grøten, men forteller på forståelig og fint vis hvordan barn (av alle typer, også adoptiv- og prøverørsbarn!) blir til, med tilhørende morsomme illustrasjoner.
«Det er så elegant gjort, så stilig, lekende lett, varmt, humoristisk og intelligent. Denne må da gi Anna Fiske nok en pris», skrev Dagbladets Christine Krøger og ga boka seks øyne på terningen. Og sannelig ble ikke Fiske nominert til Brageprisen i Åpen klasse, selv om hun måtte gi tapt for voksenboka «Sult».
Uansett er dette en verdig arvtager til Trond Viggo Torgersens Kroppen, en hendig guide til et av livets store mysterier, som gjør det kompiserte lekende lett.
Viktig om skilsmisse
Olivias Liv – Annenhver uke av Heidi Linde
Olivia vokser opp som mange barn: Hun har ett liv hos far og ett hos mor. Begge har fordeler og ulemper, men Olivia er stort sett fornøyd. Det er helt til faren og hans nye kjæreste venter barn – og attpåtil begynner det en ny jente i klassen. Hvordan skal hun holde sin plass i familien og i klassen?
Heidi Linde skildrer godt hverdagen til et skilsmissebarn som egentlig har det godt, men der det alltid er en underliggende sårhet. En viktig og gjenkjennelig bok for alle familier med to hjem.
Fra den populære NRK-serien
Lik meg – Oda og Arins dagbok av Anne Wisløff
Lik meg har ikke blitt en av NRKs største barne-suksesser bare fordi den tar barnas problemstillinger på alvor, men også fordi rollefigurene er mer troverdige og tredimensjonale enn i det meste annet laget for barn.
Med denne boka tar serieskaper Anne Wisløff universet inn i enda en ny dimensjon, og via dagbok-formen får leseren komme på innsiden av tankene til Oda og Arin fra serien.
Dermed får vi tilgang på to ulike perspektiver på den usynlige mobbingen enn det som er blitt vist i tv-serien, i tillegg til dilemmaer, indre kamper og smerte. Noe er aldri vist på TV.
Da Aftenposten Juniors egne anmeldere skulle trekke frem sine favoritter, fikk Lik meg terningkast 6! Boka er også nominert til ARKs barnebokpris, som stemmes frem av leserne selv.
Om å vokse opp fattig i verdens rikste land
Buffy By er talentfull – En selvbiografi av Ingeborg Arvola
Oslo er en rik by, men også her finnes det folk som er fattig: Buffy By er en av dem. Hva gjør man da når man finner ut at man har talent for slalåm, verdens tredje dyreste sport? Humor og pågangsmot preger den unge heltinnen, som evner å heve seg over rekken av grå hverdager der bursdager må avlyses og middags-suppen vannes ut.
Utgangspunktet er Ingeborg Arvolas eget nærmiljø, Refstad i Oslo, et boligområde der de økende forskjellene mellom familiers inntektsforhold er ekstra merkbare fordi barna med svært ulike livsvilkår går i samme klasse og bor i samme nabolag.
Det har blitt til en viktig bok med brennaktuell tematikk, men som ikke mangler humor og oppfinnsomhet. «Jeg tror dette må være den artigste selvbiografien jeg har lest», skrev NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.
Skating, kortspill, forelskelse og farmor
Blyanthjerte av Elin Hansson
Noen barn er eldre enn andre. Liv, for eksempel, er 12 år, men på innsiden føler hun seg som en gammel dame. Det hun liker aller best er å henge med farmor og spille kortspill.
Men burde hun ikke være litt mer på sin egen alder? Susende inn på skateboard, kommer en gutt som får henne til å revurdere hvordan hun lever på.
Blyanthjerte er en underfundig og morsom bok om å være barn på mange forskjellige måter.
Årets fineste julebok
Snøfall av Hanne Hagerup, Hilde Hagerup og Ane Gustavsson (Illustratør)
En vakker høytlesningsbok, basert på den aller mest sette julekalenderen på NRK: Snøfall. Her får vi ni år gamle Selmas egen historie, om hvordan hun mest av alt ønsker seg en familie – og får den, men ikke på den måten hun hadde sett for seg. Boka er, som serien, delt inn i 24 kapitler – ett til hver dag frem mot jul – men står likevel fullt og helt på egne ben.
«Snøfall er en moderne juleklassiker som både voksne og barn kan ta frem, år etter år», skriver Dagbladet.
Så bra har aldri Harry Potter sett ut
Harry Potter og ildbegeret – Illustrert av J.K. Rowling, Jim Kay (Illustratør) og Torstein Bugge Høverstad (Oversetter)
20 år er gått siden J.K. Rowling satte barne- og forsåvidt voksen-bok-verden på hodet med Harry Potter og De Vises Sten. Den første Potter-generasjonen er nå voksne, men det betyr ikke at klassikeren er utdatert. Med denne ny-utgaven av den fjerde boka i serien, kan både gamle og nye fans dykke enda dypere ned i Potter-universet med hjelp av forseggjorte illustrasjoner.
J.K Rowling sier selv: «Jeg elsker å se Jim Kays tolkning av Harry Potters verden, og jeg føler meg beæret og takknemlig for at han fortsetter å låne talentet sitt til den.»