Visste du at høytlesning styrker båndet mellom den som leser og den som blir lest for? Å bli lest for øver også opp fantasien og evnen til å danne indre bilder. Gjennom litteraturen eksponeres barnet gjerne for andre og flere ord enn i dagligtalen, og et rikt språklig miljø gir et større ordforråd. Det å bli lest for som barn har faktisk en direkte innvirkning på fremtidige lese- og skriveferdigheter. Vi har samlet de beste barnebøkene for barn i alderen 3-6 år, og garanterer en spennende og morsom lesestund – for både store og små!
Korpset som tok til høyre i stedet for venstre
I komiker og skuespiller Fridtjof Stensæth Josefsens barnebokdebut møter vi et skolekorps uten retningssans. Det er 17. mai, og de skal ut og spille og marsjere i gatene. Barna gleder seg og korpslederen er klar! Men hva skjer når korpset tar til høyre og ikke til venstre, og ender opp med å gå jorda rundt?
Den fantasifulle bildeboka er illustrert av Bård Sletvold Torkildsen, som også illustrerer Nattninja-bøkene.
God natt, ninja
Ny serie med akkurat passe spennende godnatteventyr fra skaperen av Kokosbananas. Martin hater å legge seg, og kommer alltid på et eller annet som må ordnes før han kan sove. Heldigvis har han en magisk lampe som gjør at han kan forvandle seg til en ninja. Og ninjaer får ting gjort – selv når man egentlig burde sove.
I Stigetrollets hevn klarer ikke Martin (a.k.a. Trillemester Vinnesen) å sovne før han har slått pappa (a.k.a. M´Pappa) i stigespillet. Kanskje ninjaånden Akari kan hjelpe…?
Bakerst i boka følger det med et stigespillbrett, så dere kan spille selv. Husk å finne på morsomme alias, og lykke til!
I Den sorte løve er det favorittputa til Martin som er borte – og det er helt umulig å sovne uten den! Heldigvis dukker ninjaånden Akari opp med noen gode råd. Nå gjelder det bare å snike seg forbi Ridder Pappa…
Spoiler alert: Martin sovner til slutt.
Bøkene om NattNinja er stemningsfullt illustrert av Bård Sletvold Torkildsen.
To små riddere på nye eventyr
Hvis du digger den absurde humoren i bøkene om Bukkene Bruse, kommer du til å elske To små riddere-serien.
I bøkene om de to små ridderne er det middelalderen som får den berømte Bjørn F. Rørvik-behandlingen. Vi snakker kjønnsroller snudd på hodet, leopardboots, prinsesser på nattklubb, Stormtrooper-drakter, hestestreik (det blir ku for hest!) og drager som deler mer enn de burde på Instagram.
I Ridderne og det store bålet er det Skinkeape som står for illustrasjonene. Drageungen Sippo er blitt kidnappet, og ridderne Rosenbusk og Bang blir sendt ut for å redde ham. Men hestene streiker! Hvordan skal dette gå? Det hadde vært mye bedre om de kunne vært hjemme og øvd seg på å tenne sankthansbålet…
Sally og pappa
Høytlesningsbøkene om Sally, lillebroren Eddie og deres rocka pappa har tatt danske småbarnsfamilier med storm. Siden den første boka kom ut i 2019, har serien solgt over 700 000 eksemplarer i Danmark, og skaperne ble i 2020 tildelt Carlsen-prisen for serien.
Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen var kompisene som savnet fedre i barnelitteraturen som de kunne kjenne seg igjen i. Det var vanskelig for de seje danske småbarnsfedrene å speile seg i Bertil Åberg eller pappaen til Emil. Thomas og Thorbjørn tok saken i egne hender – og resultatet er bøkene om Sally og pappa.
I Sallys pappa gjør henne sykt flau bestemmer Sally seg for å gi faren sin en lærepenge. Hun er egentlig ganske fornøyd med pappaen sin, men noen ganger er det så fryktelig flaut å være sammen med ham! Han spiller fotball med guttene på SFO, sier merkelige ting foran hele klassen og påstår at Sally og vennen hennes er kjærester …
I serien finner du også Da Sallys pappa var liten og Sallys pappa gidder ikke være voksen.
Brann! Politi! Ambulanse!
Silje Grøtvedt og illustratør Thomas Kirkeberg har laget en potensielt livreddende faktabokserie for barn i alderen 3-6 år, basert på GRUNDIG research. Bøkene er proppet med fakta om alle de tre nødetatene, og hva man skal gjøre når en nødssituasjon oppstår.
De realistiske illustrasjonene er basert på de faktiske kjøretøyene og modellene du kan se på veien (eller på vann eller i lufta) – helt ned til den minste detalj.
«Hvis det skjer noe med meg, så er det en trygghet i å vite at barna mine vet disse tingene», sier forfatter Silje Grøtvedt, som selv er alenemor til to barn på 4 og 6 år.
Bøkene om Bukkene Bruse
Vi får ikke nok av de tre bukkene, enten de drar på badeland, til Syden, på gamlehjemmet, begynner på skolen eller feirer jul!
- Bukkene Bruse på badeland
- Bukkene Bruse vender tilbake
- Bukkene Bruse begynner på skolen
- Bukkene Bruse drar til Syden
- Bukkene Bruse og julenissen
Hvilken av Gry Moursund og Bjørn F. Rørviks mesterverk er favoritten?
Sulten på mer? Skap matglede med Bukkene Bruses kokebok – enkle og smakfulle oppskrifter for små kokker i alderen 4-10 år!
Tøffe bøker for vitebegjærlige barn
Tøffe kjøretøy er boka for barn som spisser ørene hver gang de hører en sirene. Sju av de tøffeste utrykningskjøretøyene studeres inngående i det nyeste tilskuddet til Line Halsnes’ Tøffe-serie. Her ligger det mye research bak! For er det noe forfatteren er opptatt av, så er det at alt skal være så riktig og nøyaktig som mulig, helt ned til den minste detalj. Og så klarer hun det kunststykket å formidle all denne kunnskapen til barn på en skikkelig engasjerende måte!
Visste du at velociraptorer hadde fjær? I Tøffe dinosaurer har Line Halsnes samlet sju av de tøffeste dinosaurene, fra nevnte raptor til både stego- og spinosaurus – og selvfølgelig Tyrannosaurus rex! Boka inneholder masse kule dinosaurfakta, presentert på en måte som pirrer nysgjerrigheten og gjør både små og store lesere litt klokere. Boken tar de yngste dinosaurekspertene på alvor og viser hvordan ting faktisk var – både inni og utenpå.
Forfatter og illustratør Line Halsnes vet hva barna liker, og den første boka i serien er Tøffe maskiner. Her tar hun for seg de sju tøffeste maskinene, fra gravemaskin til skurtresker. Gjennom fargerike og detaljerte illustrasjoner får små ingeniørspirer se hvordan store kjøretøy er satt sammen, hva de gjør og hvordan de ser ut.
Vet du for eksempel hvordan det ser ut inne i førerhuset på gravemaskinen? Eller hvorfor bulldoseren ikke lager dype spor, selv om den er veldig tung?
Kokosbananas – barnas bestevenn
Klar for nye eventyr i Nøttvik? I Den store boka om Kokosbananas har forfatter Rolf Magne Golten Andersen samlet fem historier om den vesle oppfinneren: fire strømmefavoritter fra Storytel og én splitter ny fortelling.
Boka inneholder også masse morsomt og aldri tidligere publisert ekstramateriale som vitser, oppfinnelseskatalog og lær-å-tegne-Kokosbananas.
En stor, fin og fargerik gavebok, perfekt til alle Kokosbananas-fans!
Kokosbananas er en av barnas strømmefavoritter i Storytel, og noen av fortellingene fins også som fysiske bøker, illustrert av Victoria H. Hamre. Et herlig univers fylt av humor og galskap!
Karsten og Petra feirer id
Karsten og Petra har vært bestevenner og barnehagebarn i litt over 30 år, og nå skal de endelig feire id! Radarparet har fått en ny venn i barnehagen, Adil, som nettopp har flyttet inn ved siden av Petra. I samlingsstunden snakker de om at det finnes mange ulike religioner. Det nærmer seg ramadan. Mammaen til Adil forklarer til de voksne og barna hva faste er for noe. Og på slutten av måneden blir Karsten og Petra invitert til Adil og familien hans når de feirer id-al-fitr.
De to bestevennene er favoritter både i barnehagen og på barne-TV, og denne nye boka fra Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt er en fin samtalestarter om ulike religiøse feiringer.
Pulverheksa
Bøkene om Pulverheksa har blitt moderne klassikere. Forfatter Ingunn Aamodts univers er godt kjent for de fleste barnehagebarn!
Når Hokus mister sin første tann og får en mynt av Tannfeen, blir Pokus misunnelig. Han vil også miste en tann og få Tannfeen på besøk, men det er ikke så lett når man har nebb og ingen tenner. Heldigvis kommer Krokodillen på besøk og han har straks en løsning på problemet, for er det noe han har mange av, så er det tenner. Men det er flere andre i Pulverskogen som er interessert i pengene til Tannfeen.
Dette er boka for alle små Pulverheks-fans som lurer på hva som skjer når man mister en tann!
Harehjerte – klok og vakker bildebok om å være redd
Harehjerte er en nydelig og klok bildebok fra mor/datter/forfatter/illustratør-duo Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus. Den handler om Caro, som blir redd og engstelig når hun må være uten mamma. Selv om bestemor er der for å passe på, begynner harehjertet å slå. Men alle er redde for et eller annet, enten det er slanger eller sykdommer, grevlinger eller klovner. Og det går an å være redd og modig samtidig.
En fin samtalestarter om å være engstelig og redd.
Hvordan snakker man om døden?
Anna Fiske beskriver Bargepris-nominerte Hvordan snakker man om døden? som «en lys bok om et mørkt tema».
Med sin sedvanlige blanding av humor og alvor tar hun opp både stort og smått rundt døden. Døden er jo som kjent et uunngåelig tema, og kanskje noe man kvier seg for å snakke med barn om før man må – og da er det godt å ha Anna Fiske på laget! Hun tar barna på alvor, og skriver ærlig, likefrem og tidvis også morsomt. Hennes gjenkjennelige og naive strek er med på å ta brodden av det «farlige». Dette er den fjerde boka i Hvordan-serien. Tidligere har Anna Fiske utgitt Hvordan lager man en baby? og Hvordan begynner man på skolen? og Hvordan er det å være voksen?
Jeg er brun
Jeg er brun er en bildebok med et tydelig budskap. Alle barn er verdifulle, akkurat som de er! Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boka er et speil for barn som kjenner seg igjen, og et vindu for alle de andre. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg!