Møt teppeflyverne Sky og Skodde
Den søndagen på senvinteren når konge, dronning, prinser, prinsesser og folk fra hele verden er samlet for å se Årets Hopprenn – hva kommer gjerne sigende da? Riktig. Samme dag feirer nemlig tåketrollene Tåkefolkets Høytidsdag, og i den urgamle tåkeveven har tåkeveverne vevet et fint festtåketeppe som de små tåketrollene flyr ut og legger over hoppbakken – rett før den første hopperen setter utfor. Sky og Skodde er to av teppeflyverne som du kan møte i min første bok om tåketrollene.
Personifiserte naturfenomener
Vær og natur har kraft til å påvirke små og store begivenheter i livene våre, og fra fabler og folkeeventyr er vi godt kjent med personifiserte naturfenomener. Slik føyer tåketrolluniverset seg inn i en gammel forestillingsverden og fortellertradisjon, og inn i blåfjelluniverset. I ekkohulen låner den gamle blånissen Ekko-Ekko-rop i fjellet og gir det tilbake, og når folk i Bygda tror de kan høre selve Blåfjell synge og spille i Den Blå Timen før jul, er det blånissene som gir dem denne naturmystikken i gave. Selv om tåketrollene ikke er i slekt med blånisser, rødnisser og grånisser, er de beslektet.
Tåkefolkets visdomsord
I neste bok, Tåketroll i Blåfjell, møtes karakterer fra alle miljøer i glede og dramatikk. De har alle en høy bevissthet om at de tilhører Den Store Naturen, og har hver for seg en filosofi om hvorfor de finnes og hva som er deres livsoppgaver. Slik blånisser har påtatt seg å passe på at fjellet er rent, og å lage Den Blå Timen og Julenatthimmelen, vever tåketrollene tåketepper fordi de er overbevist om at de har en stor og viktig rolle: ”Tåke må finnes for å gjemme det fineste vi har, så vi husker at vi er glade i det, og når tåka letter, syns vi det er enda finere enn før!” Dette er Tåkefolkets Visdomsord, som må sies på ett pust.
Tenk at det finnes et eget tåkefolk i Kollen!
Tanken om at det finnes et eget ”folk” i Kollen vokste fram for snart tre år siden, etter et møte med påtroppende direktør ved Skimuséet i Holmenkollen, Birgitte Espeland. Muséet ligger midt i det majestetiske hoppanlegget, og selv om omgivelser og utsikt er uslåelig, kan én faktor gjøre stor forskjell på hvilken opplevelse en besøkende får: Selve antagonisten i fortellingen om Holmenkollen, og sikkert marerittet for en hopparrangør – tåka. Det heter at en skal eksponere seg for det en frykter, og jeg besluttet å ta ondet ved roten og undersøke nærmere hvem som skaper denne ugreien. Slik fikk jeg øye på et flyvende folk med haler – glade, morsomme og trollete – og halvveis gjennomsiktige, så vi vanlige folk bare skal tro at vi ser dem.
Jeg ville skape en fortelling om et samfunn med flere generasjoner, og fant ut at når tåketroll er unge, har de flykraft i halene så de kan fly ut og legge tåketepper over hoppbakken. Når de blir eldre, mister de kraften. Da må de sitte i den urgamle tåkeveven og veve tåketepper. Men de beholder livsglede og humør! ”Når vi er små skal vi sveve, når vi er gamle må vi veve – derfor fins vi til, og slik skal vi leve.” (Fra Tåkefolkets Høytidssang)
Gode idéer vokser på trær
Forfattere og fortellere får ofte spørsmål om hvor idéene til historiene kommer fra. Gode idéer vokser på trær, og alle mennesker kan finne dem, hver dag, overalt. Men å forvalte idéene, utvikle dem og gjøre dem interessante for andre, er hardt arbeid. Da jeg valgte å skifte yrke fra førskolelærer til forfatter, fikk jeg stor frihet – og aldri fri. Ufødte fortellinger blir følgesvenner natt og dag og tar ikke helg eller ferie.
Fortellingene må reflektere et indre landskap
Jeg befinner meg i skog, mark og fjell flere ganger i uka, året rundt, i all slags vær. Når fødselssmertene i intense skriveperioder er som verst, søvnen forsvinner og PC-en står der og gaper etter mat, må jeg ut på beina, sykkel eller ski. Det er lett å tenke at et liv som fjell- og skautroll har hatt mye å si for hvilke miljøer jeg skildrer i serier og bøker. Handlingen må likevel først og fremst reflektere et indre landskap små og store kan gjenkjenne og kanskje vokse litt på, – sorg, savn og filosofiske spørsmål – vevd sammen med fantasi, glede, tøys og tull.
Nytt lekeunivers på Skimuséet
Høsten 2018 åpner Skimuséet lekeuniverset Blåkollen for småbarnsfamilier – et eventyrlig krype- klatre- og opplevelsesrom for de minste. I Blåkollen skal folk og andre vesener møte hverandre i lek, fortellinger, sang og glede – og har tåketrollene forsovet seg, kan alle nyte en fantastisk utsikt!
Takk!
Takk til illustratør Sandra Steffensen for fabelaktige skildringer av Skodde, Sky og de andre karakterene i bøkene.