«EEEEEEMIIIL, din förgrömmade unge!» er lyden av barndom for svært mange. Den velkjente melodien, den rampete og ville Emil Svensson som finner på et eller annet spell, og hans far, Anton, som løper etter ham.
Heldigvis for Emil, og for oss som har vokst opp med å heie på den svenske lysluggen, rekker han (nesten) alltid å komme seg trygt på plass inne i snekkerboden sin.
Tro det eller ei, nå i 2023 er det 60 år siden den første boka om den viltre gutten fra Småland i Sverige kom ut!
Lindgrens fantastiske lekenhet
Hvis du spør en nordmann eller svenske om hvilken forfatter som har betydd mest for dem i oppveksten, kan man med ganske stor sikkerhet gjette på at de svarer Astrid Lindgren.
Lindgrens unike fortellermåte har beveget, moret og engasjert utallige barn, og bøker som Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte og Mio min Mio står igjen som ubestridte mesterverk. Lindgren klarte det mesterstykke det er å ta barn på alvor og gi barndommen tyngde.
Samtidig som hun tar opp vanskelige tema, klarer hun likevel alltid å bevare den barnlige lekenheten i tekstene sine. Dette gjør seg i aller høyeste grad gjeldende i fortellingene om Emil fra Lønneberget.
Emil er på mange måter en helt vanlig gutt som bare vil leke (og gjøre rampestreker). Men han er likevel noe mer.
På tross av all ugagn, finnes det ikke noe vondt i ham. I en rekke fortellinger skjuler det seg heller humanisme og omsorg for andre mennesker bak handlingene hans. Dette speiles for eksempel i hvordan han til stadighet ønsker å hjelpe gårdsgutten Alfred, eller sin lillesøster Ida – selv om det ikke alltid går etter planen.
Da Emil reddet Alfred
En av de mest dramatiske historiene om livet på Katthult er den hvor Alfred skjærer seg i fingeren og får blodforgiftning. Vesle Emil trosser snøværet og får ham til legen – og redder dermed livet til gårdsgutten.
Denne historien, med den dekkende tittelen Da Emil gjorde en bragd så hele Lønneberget jublet og alle spell ble glemt og tilgitt, finner du i den nye samleutgaven Emil – Vinter i Lønneberget.
Boka gis ut i anledning 60-årsjubileet. Her finner du også Da Emil holdt det store tabberaset på Katthult og fanget Kommandøra i ulvegraven og Ikke no’ knussel, sa Emil fra Lønneberget, samt etterord av oversetter og Astrid Lindgren-ekspert Agnes-Margrethe Bjorvand. Perfekt høytlesningsbok!
I jubileumsåret gir Cappelen Damm også ut bildebøkene Nei, han Emil fra Lønneberget og Da Ida også ville i snekkerboden. Disse passer for barn helt ned i treårs-alderen.
Inspirert av barnebarnet
Men hvor kom egentlig ideen om denne karakteren fra?
I 1962 skal Astrid Lindgren ha passet på sitt barnebarn, Karl Johan. Karl Johan var en svært vilter og styrete guttunge, som aldri holdt opp med å skrike. En dag, da hans bestemor Astrid passet ham, stilte hun spørsmålet «Vet du hva Emil fra Lønneberget gjorde en gang?».
Karl Johan sluttet umiddelbart å skrike, for han ville gjerne vite hva denne Emil fra Lønneberget hadde gjort. Allerede ett år senere, i 1963, kom den aller første boken om Emil, Emil i Lönneberga.
60 år med fortellinger fra Lønneberget
Mye har skjedd siden 1963, men Svensson-sønnen er fortsatt elsket av barn og voksne over hele kloden. Bøkene om ham har blitt oversatt til 53 språk, og er blitt solgt i over 30 millioner eksemplarer.
Det har gått 60 år siden verden fikk høre om Emil for første gang. Vi både håper og tror at nye generasjoner skal ta med seg spellene til gutten fra Lønneberget i minst 60 år til.
Gratulerer med dagen, Emil!