Anna Fiske er født og oppvokst i Sverige, men bor og arbeider i Oslo. Den prisbelønte illustratøren, forfatteren og tegneserieskaperen lager bøker til både voksne og barn, på flere forlag, og er oversatt til en lang rekke språk.
Med «Hvordan»-serien har Anna Fiske skapt en serie ærlige, underfundige og informative bøker om livets milepæler, formidlet med omtanke og på barnas premisser.
Bokserien passer fra 3-årsalderen, og leses gjerne godt inn i skolealder. Den består hittil av Hvordan lager man en baby?, Hvordan begynner man på skolen?, Hvordan er det å være voksen? og Hvordan snakker man om døden?.
Bøkene er glimrende samtalestartere om temaer som ofte kan få de voksne til å famle litt, fordi det er kleint eller vanskelig, eller så lenge siden at man har glemt hvordan det var å være barn og lure på en hel masse megaviktige ting – om alt fra unnfangelse til hvordan et klasserom egentlig ser ut. Da er det godt å ha Anna Fiske på laget!
Hvordan snakker man om døden?
Den nyeste og fjerde boka i «Hvordan»-serien er nominert til Brage-prisen 2023!
Dette er, naturlig nok, den mest alvorlige av bøkene i serien. Døden er et ofte vanskelig og tungt tema, og ikke noe man nødvendigvis snakker så mye om før den på en eller annen måte berører en selv.
Like fullt er den et uunngåelig tema, og opptar kanskje barn i større grad enn voksne i hverdagen – døden er jo også en skvisa meitemark eller en vissen blomst!
Anna Fiske kaller Hvordan snakker man om døden? for «en lys bok om et mørkt tema». På sitt sedvanlige lune og underfundige vis gir hun både barn og voksne svar på mye av det man lurer på rundt døden, fra det trivielle til det filosofiske.
Hva skjer egentlig med kroppen når man dør? Hva er en begravelse? Og hvorfor må vi egentlig dø?
Hvordan er det å være voksen?
Kan voksne spise sjokolade når de vil? Kan voksne være oppe hele natta? Hvorfor må voksne tjene penger, og hva slags jobber kan man egentlig ha når man blir voksen?
I Hvordan er det å være voksen? tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål om voksenlivet. Boka er i kjent stil både hjertevarm, inkluderende og morsom, samtidig som den ufarliggjør det å bli voksen og få mange nye oppgaver og ansvar. For voksne er kanskje ikke så annerledes enn barn, innerst inne?
Hvordan begynner man på skolen?
Å begynne på skolen er en stor begivenhet i barnas liv. Mye skal mestres, både praktisk, sosialt og følelsesmessig, og det er lett å føle seg overveldet. Hva skal man ha i sekken? Hvor lenge må man sitte stille? Hva skjer egentlig i friminuttene?
Siden utgivelsen i 2020 har Hvordan begynner man på skolen? rukket å bli et must for alle skolestartere, man kan vel nesten kalle det pensum siste året i barnehagen. Anna Fiske gjør det hun kan aller best: snakker til barna på barnas premisser.
Som voksen er det lett å glemme hvor viktig gjentakelse er for de små menneskene som står foran en av de første virkelig store omveltningene i livet. Gjentakelsen er tilværelsens daglige brød som metter med velsignelse, for å sitere Vigdis Hjorth. Hvis man allerede har begynt på skolen sammen med Anna Fiske en del ganger, så vet man jo hva man går til, og da er det kanskje ikke så skummelt når man begynner på ekte …?
Her er det også laget et aktivitetshefte og en ABC-plakat, for de som vil forberede seg litt ekstra!
Hvordan lager man en baby?
Ja, det vet du jo. Men hvordan forklarer man det for en tre-fireåring? Ved hjelp av Anna Fiske!
Hvordan kommer babyen seg inn i mammas mage? Hvem kan lage en baby, og hvordan gjøres det egentlig?
Gjennom lekne og fargerike illustrasjoner viser hun helt konkret hvordan man lager en baby, enten det er på den «tradisjonelle» måten eller ved hjelp av prøverør. Boka ufarliggjør et evig aktuelt tema, og gir foreldre og barn et glimrende utgangspunkt for videre diskusjon.
Ærlig og fantastisk!
Kristine Isaksen, VG
Det kanskje aller viktigste spørsmålet her er: Hvordan i all verden forklarte man barn noe som helst før Anna Fiske begynte å gi ut bøker?