Helene Nagelhus (f. 1986) debuterer i vår med boken Emma & Isak. Skattejakt og skurkestreker for aldersgruppen 5-10 år.
Hvem er Emma og Isak?
I boken møter vi tvillingene Emma og Isak på ni år. De har en lillebror på to, en mamma og en pappa og en bestemor i nabohuset. Eiktun er navnet på gården de bor på. Emma elsker å spille fotball, og hun har to kaniner. Isak ønsker seg en hund, men mamma er redd for hunder, så det blir nok ingen gårdshund på Eiktun. Men livet på gården er aldri kjedelig. Vi får høre om Emma og Isak som er vikarer i mammas kafé, om når de redder en revunge og hvordan de bygger taubane med onkel Knut. Men en gang avslører de noe ordentlig ulovlig… Historien får ekstra liv gjennom Jens A. Larsen Aas fargerike illustrasjoner.
Helene Nagelhus – debutant med stor fortellerglede
Helene Nagelhus er en debutant med stor fortellerglede. Hun har skrevet en utrolig sjarmerende og gjenkjennelig historie om tvillingene Emma og Isak. Helene er født i Bergen, men bor nå på Voss med mann og barn, og har jobbet i både sportsbutikk og barnehage. Emma og Isak – Skattejakt og skurkestreker er altså hennes første barnebok. Jeg har intervjuet Helene om bokidé, skriveprosess og om det å debutere.
Hvordan føles det?
– Gratulerer med innholdsrik debutbok! Det er ofte fristende å ty til sportsjournalistenes evinnelig spørsmål: Hvordan føles det?
– Det føles veldig bra, og nesten litt uvirkelig. Jeg har elsket både å lese bøker og å skrive selv helt siden jeg var liten, så det å få ha sin egen ferdigtrykte bok i hendene for første gang, det var gøy!
– Hvor fikk du ideen til Emma og Isak fra? Og livet på en gård?
– Jeg hørte noen si at man burde skrive om det man kjente til, og at det som var normalt og hverdagslig for meg kunne være spennende for andre. Da var det en del brikker som falt på plass for i forhold til hva jeg kunne skrive om. Jeg begynte å tenke gjennom de settingene jeg kjente godt til, og lette liksom etter historier jeg kunne skrive derfra. Da jeg kom på å skrive om noen tvillinger på en gård var det som å ha funnet en gull-åre, for det var så mye gøy jeg kunne skrive om med det som utgangspunkt.
Erfaringer med livet på gård
– Du har selv vokst opp i Bergen. Hvordan er dine erfaringer med landlivet?
– Familien min har hytte på landet, og vi brukte mye tid der om somrene da jeg vokste opp, så jeg ble tidlig glad i landlivet. Nå bor jeg på Voss, en bygd som jeg synes er en perfekt blanding av by og land. Og ikke minst, mannen min kommer fra gård. Det er vel egentlig gården deres jeg har lånt litt som kulisse for historiene om Emma og Isak – selv om det ikke er den gården jeg har skrevet om. Vi tilbringer noen uker der på gården hver sommer. Og når det er lamming, jakt eller jul er vi gjerne innom også, så jeg har fått et greit innblikk i hvordan livet på gård kan være.
– I dag lever mange barn urbane liv, og har lite kontakt med dyr og natur. Er det lett å skjønnmale og romantisere livet på landet?
– For min del tror jeg i alle fall at det er lett å skrive positivt om det man liker. Siden jeg er veldig glad i natur og dyr, så blir det nok stort sett et positivt bilde jeg maler av livet på gården for tvillingene. Samtidig har jeg nevnt innimellom i teksten at det er mye arbeid å drive gård også, at det kan være dårlig vær, eller at man er klissvåt og kald iblant, så jeg tror jeg får frem begge deler. Det er ikke alltid bare bondegårdsidyll og jordbær på et strå. Men jeg har skrevet en bok om to som trives med å bo på gård, og da blir det jo en positiv vinkling, det er klart.
Om å vokse opp i storfamilie
– Dine hovedpersoner er omgitt av flere gode voksenpersoner. Hva tenker du om verdien av det å vokse opp i en slags «storfamilie»?
– Jeg var selv så heldig å få vokse opp med besteforeldre som bodde bare en liten kilometer unna, og syntes det var kjekt å ha muligheten til å treffe dem så ofte som vi gjorde. Familie betyr mye for meg. Men bor man lenger unna finnes det mange andre måter å legge til rette for gode familie-relasjoner på. Det viktigste er vel å være engasjert i hverandres liv, og å gjøre den tiden man har sammen til kvalitetstid.
– Vil du noe med boken din, utover å gi barn en god leseopplevelse med innlagt spenning?
– En god leseopplevelse med spenning er noe av det beste jeg vet om, så i utgangspunktet hadde jeg ikke noe mer på agendaen enn det. Men når jeg først skriver en bok, er det kanskje naturlig at den blir preget av verdier som er viktige for meg, som for eksempel friluftsliv, eller det at Emma og Isak følger drømmene sine, at de er gode mot hverandre (selv om de knuffer og konkurrerer litt, så er de veldig glade i hverandre), og det motet de viser i møte med noen skumlinger ute i skogen. Så om jeg inspirerer noen ved å skrive om det, så er det en bonus. Men jeg synes en god leseopplevelse– spesielt i barndommen – har en så stor verdi i seg selv at det først og fremst var det jeg ville skape.
Fra idé til ferdig bok
– Kan du fortelle litt om skriveprosessen? Fra idé til ferdig bok?
– Den første idéen kom fra en film jeg så, som egentlig handlet om noe helt annet, men det var en scene i den om noen som var fanget i en snøstorm. Og da fikk jeg lyst til å skrive om noen barn som satt værfast i en hytte på fjellet. Så jeg begynte å bygge derfra, og det ble til Emma og Isak som bodde på Eiktun gård. Og når jeg hadde «oppdaget» de to karakterene i den settingen var det mange flere historier og vendinger som meldte seg. Noen ganger var det nesten som om handlingen kom av seg selv. Andre ganger brukte jeg ukevis på å vri hjernen for å finne ut hvordan jeg skulle ta handlingen videre og få alt til å henge sammen. Men til slutt ble det til en hel roman. Jeg fikk veldig god hjelp av redaktøren min underveis, slik at det ble en god og helhetlig historie.
Å skrive for barn
– Var det opplagt at du skulle skrive for barn?
– Jeg har alltid vært glad i barnebøker, også som voksen. De bøkene jeg likte som barn, leser jeg fortsatt. Og jeg leser mye for barna mine. Det var vel i lesestundene med dem at jeg begynte å skjønne at det kunne være kjempekjekt å skrive barnebøker.
– Ja, du har jo selv barn. Har dette hjulpet deg under skrivearbeidet?
– Det vet jeg det har. Jeg tror at det er viktig å ha den kontakten med barn som gjør at det man skriver er litt «friskt», og ikke bare basert på egen barndom som ligger en del år tilbake. Og så er det jo en bonus at jeg kan teste ut idéer på barna mine, for å finne ut om det jeg skriver er interessant for dem.
– Hvordan har samarbeidet med illustratør Jens A. Larsen Aas vært?
– Veldig bra. Jeg liker stilen hans, og synes han virkelig har klart å få frem den stemningen jeg har prøvd å formidle i teksten. Illustrasjonene er jo en viktig del av lese-opplevelsen, og jeg er kjempefornøyd med alt Jens har gjort. Spesielt Emma og Isak, de er helt perfekte!
Litterære forbilder
– Har du noen litterære forbilder?
– Mange! Av barnebok-forfattere vil jeg nevne Maria Parr. Både handlingene, karakterene og skrivestilen hennes. Astrid Lindgren var en mester i å skape fantastiske verdener man kan forsvinne inn i, og Roald Dahl var et geni til å skrive kreativt, morsomt og spennende på en gang. Jeg er veldig imponert over J.K. Rowling også. Spesielt over hvordan hun bygget opp en så lang og innholdsrik handling med så mange elementer som skal passe sammen, helt til alt faller på plass etter syv bøker.
Forventninger
– Emma & Isak er nå på vei ut i verden. Hvilke forventinger har du til mottagelsen av boken din? I bokhandel, i mediene og hos publikum?
– Det blir veldig spennende å se. Jeg synes jo selv at boken er god, og jeg har skrevet den type bok som jeg selv ville likt å lese, så jeg håper at andre vil like den også!
– Får vi høre mer til Emma & Isak?
– Jeg har ikke noen konkrete planer om det, for jeg synes boken står fint alene, men man skal aldri si aldri. Akkurat nå pusler jeg litt med noen andre idéer som kanskje kan bli til bok etter hvert. Vi får se!