Det var egentlig veldig opplagt. Så opplagt at vi tenkte at noen måtte ha gjort det før: En dæsj hardkokt krim, en dæsj bløtkokte ordspill, livsfarlige skurker, en gjeng kaklende hønsefugler – og ikke minst en sabla tøff snushane av en hovedperson.
For det kan jo ikke være tilfeldig at et annet ord for privatdetektiv er snushane? Noen måtte da ha skrevet om en privatdetektiv som også var hane? Men den gang ei.
Snushanen Hilmar
Dermed ble Snushanen Hilmar klekket ut, og et tomrom i kriminallitteraturens historie ble fylt. Denne krimen er et resultat av forfatternes begeistring for klassisk krim og ikke minst Donald Duck og andre tegnefilmer og -serier med dyr i hovedrollene.
Etter et opphold på landet i England, så forfatterne på nært hold dramatikken som utspiller seg på en gård, og ble godt kjent med høns og andre fugler og dyr. Mange av disse opptrer i Mordet i hønsegården, blant andre den stakkars hanen Gregory Peck, som brutal endte sine dager etter at noen brøt seg inn gjennom nettinggjerdet. Her treffer du også et par overtrente muskelbunter av noen griser, Slugger og Herkules, en ufyselig rev á la Hannibal Lecter og ikke minst Outclaws, motorsykkelgjengen som har slått seg til nede ved elva. I denne boka må Hilmar slåss med nebb og klør for å bekjempe de griske gribbene som ødelegger idyllen, både på gården og i Birdietown.
En ekte snushane
Hilmar er en ekte snushane, som vi kjenner dem fra den klassiske noir-sjangeren. Han er hardbarket på overflaten, men rettskaffen og ærlig av natur. Han har et godt øye til tuppa Lovisa, og han har nok mye større respekt for assistenten sin, den vesle finken Spiro, enn han later som. Kanskje kan han virke barsk, men så har han tross alt en bakgrunn som kamphane i Birdietown, der han levde et hardt liv blant byens løse fugler.
Som haner flest, er Hilmar stolt og skrytete. Det har han da også all grunn til, selv om heller ikke han er uten svakheter. For eksempel plager det ham sterkt at han ikke kan fly. Dessuten er han livredd ugler. Og i Mordet i Hønsegården viser det seg ganske snart at her er det ugler i mosen.
Tore Aurstad og Carina Westberg har skrevet en rekke krim- og spenningsbøker, både for voksne og barn. Bøkene er oversatt til flere språk, og de har vært nominert til Riverton-prisen to ganger. Snushanen Hilmar er deres første bok i den hardkokte chicken noir-sjangeren.