I dag begynner mange barn i barnehagen når de er veldig små og har en begynnende forståelse av språk og verden rundt seg. Med boka Barnehagestart strekker forfatter og tobarnsmor Oda Weider-Krog ut en hjelpende hånd til både barnehagestarterne og foreldrene deres.
Gjennom gjentagende, positiv kommunikasjon om barnehagen og hva den rommer, kan du som voksen gjøre barnet kjent med en ny og spennende verden.
Enten det er en ettåring eller et eldre barn som skal begynne i barnehagen, vil det være nyttig å introdusere de situasjonene og hverdagslige rutinene som barnet vil oppleve.
En fellesnevner for alle foreldre er at man ønsker det beste for barna sine. Måten vi voksne snakker om barnehagen kan påvirke barnas opplevelse av denne overgangen.
Håndbok til barnehagestart
Barnehagestart er gjennomillustrert, med fokus på forenklet språk og engasjerende tegninger. Boka har som formål å gi de yngste barna et barnehage-relatert ordforråd og en begynnende forståelse av hva det vil si å begynne i barnehagen.
Hva gjør man i barnehagen? Hva trenger man i garderoben? Hvilke leker og aktiviteter kan man glede seg til? Og hvorfor må egentlig de voksne gå på jobben? Victoria Sandøys nydelige illustrasjoner er varme og imøtekommende, og lar barna selv utforske barnehagens områder både inne og ute.
Det er lett å miste fokus og bli litt for opphengt i utstyrslister. Hvor mange rene skift trenger barnet? Hvilke votter er de beste? Trenger barnet støvler selv om det ikke kan gå? Sover de i vogn eller på madrass i den nye barnehagen? Særlig om man er førstegangsforeldre er det lett å gå seg vill i velmenende råd. Da er det fint med en påminnelse om at alt dette kommer til å ordne seg!
Her er en liten hilsen fra Oda:
En hilsen til alle ferske barnehagestarterforeldre
Hei, du som gruer deg til å slippe barnet ditt inn i en ny tilværelse, uten å skulle bli med selv. Hei, du som har sommerfugler i magen før et nytt kapittel i foreldrelivet. Hei til deg som har lengtet etter denne dagen, fordi du ikke har følt at du har klart å underholde poden nok på egenhånd. Hei, mor som gleder seg til overgangen fra barsel til barnehage. Hei far, som syns det å sende ungen sin i barnehagen kjennes forvirrende og ukjent.
Hei, alle nye barnehagestarterforeldre! Dere som har gjort alt for barnet deres siden fødselen, dere som har viet både dag og natt til å ta vare på, mate, stelle, bysse, trille, leke, lese, kose og trygge den aller kjæreste i livet. Ikke rart det virker skummelt å skulle sende den lille ut til ukjente voksne! Ikke rart det kan oppleves sårt og altoppslukende. Men husk dette; å starte i barnehagen vil være som å oppleve et nytt, fargerikt univers for barnet ditt. I barnehagen lærer barna seg sosial kompetanse fra starten av gjennom å dele, leke og spise sammen, bytte på og å ha på tur. De får raskt kjenne på dynamikken i et fellesskap og at de utgjør en viktig brikke i det.
Husk at de som jobber i barnehager har bred erfaring, trygge fang og et lass med omsorg å vise ungen din.
Jeg håper at denne boka gir dere mange fine lesestunder sammen og at barna får et språk for barnehagehverdagen. Her er en liten huskeliste, som forhåpentligvis kan bidra til at du senker både skuldre og skyhøye krav til deg selv, og kan glede deg med barnet ditt over å starte i barnehagen.
Masse lykke til fra Oda
Huskeliste til barnehagestart – til deg som er voksen
❤︎ Å begynne i barnehagen er en av de største overgangene i barnets liv.
❤︎ Av alle mennesker i hele verden er det du som kjenner barnet ditt best.
❤︎ Noen barn elsker barnehagen fra første dag, andre har behov for å finne sin plass. Begge deler er like normalt.
❤︎ Å ta avskjed ved levering krever tilvenning og tid for liten og stor. Det er lov å synes at det er sårt og vanskelig!
❤︎ Noen må felle en tåre etter levering i barnehagen og synes det er trist å gå fra barnet sitt, mens andre synes det er uproblematisk. Begge deler er like normalt.
❤︎ Våg å slipp barna fri i barnehagen – tillit er frihet og frihet skaper nysgjerrighet!
❤︎ Vis barnet ditt at du har troen på at hen vil få det fint! De speiler seg i ditt kroppsspråk og holdninger
❤︎ Husk at barna ikke bryr seg like mye som deg om hvordan det ser ut i barnehagen. Trygghet og tilhørighet er viktigere enn nymalte vegger.
❤︎ Huk tak i andre foreldre i garderoben og finn noen å dele barnehagestarten med.
❤︎ De ansatte i barnehagen har lang erfaring med hvordan det er for både barn og foreldre å starte i barnehagen. Spør dem om råd dersom du lurer på noe.
PS. Denne boka er også gull å ta med på sommerferie for barn som allerede går i barnehagen. Les litt om barnehagen i ferien, så blir ikke overgangen til hverdagen så voldsom.
Flere bøker om barnehagehverdagen
Er du på jakt etter flere bøker om å begynne eller gå i barnehagen, kan vi anbefale den søte serien Barnehagevenner. Her blir barna kjent med vennene Max, Alvin, Mai, Sara og Alma, og pedagogen Pelle. Vi får bli med på turdag, i sandkassa, ved formingsbordet og andre gjenkjennelige situasjoner i barnehagehverdagen.
Og så har vi jo bøkene om Norges mest kjente barnehagebarn, Karsten og Petra!