At barn har et sunt forhold til penger er viktig. Det finnes mange måter å snakke om dette med penger på hjemme, men noen ganger kan det være bra å få litt tips på veien.
En fin måte å lære om økonomi på er for eksempel å begynne å gi ukelønn. Dette og mange andre aktuelle økonomiske temaer har Stian Barsnes Simonsen nå skrevet bok om. Her sikter han seg inn på barn og ungdom for å gi dem kunnskap om god økonomi på en lett, forståelig og morsom måte.
Boka passer veldig bra som utgangspunkt for økonomiske avtaler hjemme, og den gir også rom for å reflektere rundt verdier og hvor hvilken rolle penger skal ha i livet.
Gjør barna bedre rustet for fremtiden
Stian Barsnes Simonsen har selv bakgrunn som skuespiller og programleder. Dessuten er han pappa, og har sett hvor viktig det er å lære barna om penger:
– Om man vil eller ikke så handler privatøkonomi primært om én ting: livsmestring. Og er det én ting jeg ønsker å bidra positivt til som pappa og formidler til barn og unge, så er det nettopp å ruste dem så godt jeg kan til å mestre livet.
DNB utviklet prosjektet «LærePenger» med Silje Sandmæl i 2014 og laget i dette arbeidet en serie om penger sammen med Stian Barsnes Simonsen. Dette inspirerte Stian, som jobber netttopp med formidling til barn og unge å ta tak i tematikken og lage boken Lærepenger.
– Da jeg jobbet med dette materialet ble det klarere og klare for meg hvor lite jeg selv kunne om dette i min barn- og ungdomstid, og ikke minst hvor viktig denne kunnskapen er for fremtidens unge nordmenn som står foran en mye usikrere økonomisk fremtid enn de tre forrige generasjonene.
– Da Cappelen ba med sette min nyvunnede kompetanse til pennen var jeg dermed svært enkel å be.
Ukelønn er god trening!
Et av temaene han tar opp, er dette med ukeslønn. Her ligger det potensielt mye god læring både hos de voksne og hos barna.
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er en av rådgiverne han har benyttet seg av i prosessen. Hun understreker at det er forskjell på ukeslønn og ukesbidrag:
– Lønn er noe man tjener ved å gjøre oppgaver, mens bidrag er noe man får.
Har man to barn hjemme, som begge får ukesbidrag kan man motivere de til å jobbe litt ekstra:
– Den som gjør ekstra oppgaver bør jo da også få ukeslønn. Da skal du se at snart vil begge ha oppgaver!, sier Sandmæl.
Lær barna å spare
Foruten å lære hvordan de kan tjene penger, lærer også barna i boka hvordan man kan spare penger, og ikke minst bruke dem på en smart måte senere.
Det er veldig viktig med gode sparerutiner, forklarer Silje Sandmæl fra DNB.
– Det viktigste er å sette opp et sparemål, da blir det motiverende og ikke minst positivt. Så skal du se at barnet blir mer fornuftig med pengene.
Lærepenger tar opp mange aktuelle spørsmål rundt penger. Hva vil det egentlig si å være rik nå til dags? Og er det å ha mye penger det samme som god økonomi? Når kan man få sitt første bankkort?
Gi barna et sunt forhold til penger
Barsnes Simonsen tror at barna som lærer å ha et riktig forhold til penger får et bedre utgangspunkt i livet senere:
– Målet er ikke å bli søkkrik, målet er å få en sunn økonomi. Mestrer du det du har, om det er lite, helt passe, eller mye, så vinner du frihet til å velge, oppleve og leve. Det handler om å legge til rette for at barna selv kan skape økonomisk frihet i fremtiden, og unngå å komme i unødvendige vanskeligheter for følge av mangelfull kompetanse.