Årets Lofotfiske er i gang. Og forfatter Lena Lindahl har sammen med illustratør Endre Skandfer skapt et nydelig univers for barna fra Lofoten i den nye barneboka Kaffetorsken.
I de vakre illustrasjonene møter vi lille Tora. Det vil si, hun mener selv at er 10 år og kan få til hva som helst. Derfor tjuvlåner hun lillebåten og drar ut på Lofotfiske. Det skal by på store utfordringer.
Hvordan det går, skal vi ikke avsløre her. Men vi har fått forfatteren av boken til å dele en typisk oppskrift fra Vesterålen og Lofoten.
(En kaffetorsk er forøvrig en torsk over 30 kilo. Uttrykket kommer fra Lofotpostens fiskekonkurranse. I denne får lykkelige fiskere med stor fisk mulighet til å sende inn bilde og bli tildelt ett kilo kaffe og en diplom.)
Lofotfiske er et høydepunkt
Det er både litt spennende og rart at vi spiser tunga til torsken. Men den smaker kjempegodt, sier Lindahl.
Selv har hun vokst opp med fisket og all den gode fisken som er tilgjengelig i vinterhalvåret, og hun mener at torsketunga er undervurdert.
– Det er mormor som har lært meg å elske dem. Hun stekte dem så gylne og sprø, at søsteren min og jeg lett skjønte hvilken delikatesse de er. Hadde hun attpåtil stekt torskekjaker, ble vi helt ville. Om jeg får stortorsk når jeg er hjemme nå for tiden, prøver jeg å steke tunga slik som mormor gjorde.
Nå som årets Lofotfiske er i gang mener hun at anledningen er perfekt for å lage torsketunger med barna:
– Torsketunger er dessuten så enkle å tilberede, at dere kommer til å bli stolt av dere selv.
Torsketunge a la Lena Lindahl:
Oppsøk en velassortert fiskehandler, og kjøp mer enn du tror du kommer til å spise. For alt blir borte.
Skyll tungene, og tørk dem med kjøkkenpapir.
Krydre med salt og pepper. Rull dem i mel, og gjerne også pisket egg. Da blir de enda mer gylne og knasende.
Stek dem på god varme, et par minutter på hver side. Ferdig.
På tallerkenen min er det også grønnkål, stekt så sakte at den blir sprø. Jeg har drysset på salt med finknust tang og ramsløk. Du kan smaksette med hva du vil.
Lag litt aïoli og skvis gjerne sitron over tungene.
Segne maten.