«Vi håper alle som kan setter av en time til lesing fredag 8. september klokken 19. Det kan være høytlesing med barna eller en god bok for seg selv», sier daglig leder i Foreningen !les, Vibeke Røgler.
Read Hour – eller Lesetimen, som vi sier på norsk – er en lesekampanje rettet mot barn og unge som startet i Finland i 2019. I Norge er det Foreningen !les som holder i tømmene. De oppfordrer til høytlesing og litterær aktivitet hjemme, i skoler og barnehager, på bibliotek og i lesekiosker rundt omkring i landet under Lesetimen.
Bli med og les, uansett hvor du måtte befinne deg, mellom klokken 19-20 den 8. september!
Å lese er en menneskerett
Den internasjonale dagen for lese- og skriveferdigheter ble opprettet av UNESCO i 1946. Dagen skal minne verdenssamfunnet på at å lese og skrive er en menneskerettighet, sammen med retten til utdanning.
Årets tema er «Å fremme leseferdigheter i en verden i endring: Legge grunnlaget for bærekraftige og fredelige samfunn.» I lav- og mellominntektsland har andelen 10-åringer som kan lese og forstå en tekst gått ned fra 43 % i 2019 til 30 % i 2022. Sju av ti kan enten ikke lese i det hele tatt, eller har ikke tilstrekkelige leseferdigheter til å forstå det de leser (kilde: UNESCO).
Men dette angår vel ikke oss? Vi bor jo i et av verdens rikeste land, attpåtil et som har fostret både Henrik Ibsen, Vigdis Hjorth og Bjørn F. Rørvik – og som tilbyr gratis utdanning til alle!
Situasjonen er ikke like dyster her på berget, men rapporter om dalende lesetrender (spesielt blant gutter), manglende kompetanse innen langlesning og manglende lesekonsentrasjon blir stadig flere. Syndebukken er blant annet skjerm, enten det er mobiltelefonen i lomma eller iPaden fra skolen.
5 gode grunner til å lese mer
Vi klarer ikke å konsentrere oss om én oppgave i mer enn toppen tre minutter, vi ser på tv mens vi scroller på Instagram (eller omvendt) og ingen går på do uten mobilen. I tillegg rapporterer 1 av 3 foreldre at de sjelden eller aldri leser høyt for barna sine. Lesetimen er derfor like mye til oss voksne som den er til barna, en påminnelse om alt det gode lesing bringer med seg. Hør nå bare her:
- Å lese bøker gjør deg mer empatisk. Ved å lese skjønnlitteratur øver du hjernen på å sette seg inn i egne og andre menneskers følelser og opplevelser av verden, og se ting fra andre synspunkter enn ditt eget.
- Å lese skjønnlitteratur stimulerer også den flytende intelligensen, som er evnen til å oppdage, forstå og løse problemer.
- Lesing stimulerer fantasien og øver opp evnen til å skape indre bilder.
- Å lese høyt for små barn støtter utviklingen av barnas leseferdigheter og forbedrer språkforståelsen.
- Gode leseferdigheter legger grunnlaget for videre læring, gir flere muligheter i arbeidslivet, og til og med bedre helse.
Så finn frem en bok og hold av 8. september mellom klokken 19-20 til Lesetimen! Trenger du boktips? Her finner du spennende og morsomme nyheter for barn i alderen 6-12 år!
Del gjerne et bilde av din lesetime i sosiale medier med teksten: «Lesetimen feirer lesing på ulike måter. Jeg/vi markerer Lesetimen 2023 med å lese denne boka!». Tagg med #lesetimen og #readhour.
Det å skrive eller det å lese … nærmere trolldom er det ikke mulig å komme.
Tor Åge Bringsværd