Disse er nominert til Årets bok 2016

BarnebøkerDisse er nominert til Årets bok 2016
Estimert lesetid 4min

De siste årene har over 300 barneskoleklasser deltatt i lesekonkurransen Årets bok i Stavanger – hele 7000 elever er altså med på å kåre sine favorittbøker. Nå er de nominerte titlene klare til å stemmes over. Vi er stolte over at hele fem at 11 titler er utgitt på Cappelen Damm, og gratulerer selvsagt alle de nominerte!

Kåringen av Årets bok har siden 2001 blitt fast tradisjon på barne- og ungdomsbiblioteket ved Sølvberget Stavanger bibliotek og kulturhus, og er etter hvert blitt en av byens største lesedugnader. Poenget er leselysten, ikke analysen, og elevene kan arbeide i prosjektgrupper med både selvstudium, høytlesning, samtaler eller diskusjoner.

En gruppe ansatte ved biblioteket leser gjennom all ny skandinavisk barnelitteratur som biblioteket mottar i løpet av et år. Ved årsskiftet plukker de ut 12 bøker fordelt på hver av de tre aldersklassene: 1. og 2. klasse, 3. og 4. klasse og 5. til 7. klasse. Herfra er det skoleelevene som overtar ansvaret for å plukke ut de tre bøkene de liker aller best. Lesestart er fra nå, i slutten av januar, og ut april. Etter at elevene har sendt inn sine stemmer, kårer bibliotekansatte i mai vinnerboka i hver aldersklasse.

Les mer om konkurransen på Sølvbergets egen nettside

ÅRETS NOMINERTE I DE TRE KATEGORIENE ER:

1.-2. KLASSE

  • Mørkets historie av Yulia Horst og illustratør Daria Rychkova

Mørkets historie av Yulia Horst og Daria Rychkova (illustrasjon)
I vakre Mørkets historie får vi se gjennom øynene til en liten gutt som helst vil sove på rommet til storebroren. Han forklarer mørket og gutten lærer at det egentlig ikke er så skummelt.

 

Camilla Kuhn: Lunda på rideskole
Lunda gleder seg. Hun skal på rideskole! Med ekte unge på ryggen. Men ungen er jo helt løs! Den detter av. Hele tiden! Lunda på rideskole er herlig bok som fremkaller mye latter, og hvor tekst og bilde utfyller hverandre på veldig godt vis.
  • Julius- et apeliv av Lena Lindahl og illustratør Camilla Kuhn
  • Penn, papir panikk av Pernilla Gesen og illustratør Jeanette Milde


3.-4. KLASSE

Linde Hagerup: En bror for mye
Fem år gamle Steinar flytter inn, og ni-årige Sara blir nødt til å være snill mot ham. Hun må til og med late som om hun liker ham! Heldigvis får Sara en genial idé som gjør at alt blir annerledes. En bror for mye er en klok, varm og ikke minst overraskende fortelling om familieliv og hva det kan by på av utfordringer. Den passer både som høylesningsbok og som egenlesning for de litt eldre barna. Jens A. Larsen Aas står bak illustrasjonene i boka.



LES OGSÅ:
Da Linde møtte Linde. Linde Hagerup om En bror for mye
Linde Hagerup: – Barn har ikke tid til å lese bøker som ikke virker

  • Vampyrvarsel av Anna Holmstrøm Dergerman og illustratør Christel Rönns
Anna Holmström Degerman: Vampyrvarsel
Titti i Vampyrvarsel liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti! Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren.
  • Deres Majestet av Marianne Kaurin og illustratør Ella K. Okstad
  • Døra i fjellet av Line Baugstø og illustratør Sussi Bech


5.-7. KLASSE

Edward Rubikons mysterier. Mørkets bok
Alexander Kirkwood Brown og Andreas Iversen står bak serien Edward Rubikons mysterier, hvor det til nå er utkommet to bøker: Kong Grimms hevn og Mørkets bok. Serien er en kul, fargerik blanding av tegneserie og bildebok, og handler om kompisene Edward og Kasper som sammen må jakte på og bekjempe spøkelser og monstre. Det er duket for en god porsjon tullegrøss, monstermoro og ekte spenning!
  • Litt sammen av Johanna Lindbäck
  • Egoland av Lars Joachim Grimstad

Hurra for alle de nominerte, og lykke til til alle elevene som skal delta i avstemmingen! Vi ser med spenning frem til kåringen i mai.