Bøkene om Edward Rubikon er humoristiske spenningsbøker for de yngste leserne. Bøkene handler om spøkelsesjakter og overnaturlige mysterier. Vi møter den unge monsterjegeren Edward, som sammen med vennene Kasper og Nadira, stadig blir lokket ut på nye eventyr. Bak serien står forfatter Aleksander Kirkwood Brown og illustratøren Andreas Iversen. Sammen har de laget en litterær hybrid, som både har tekstbokas, bildebokas og tegneseriens kvaliteter. De visuelle elementene bidrar til å gjøre bøkene til rene pageturnere for de unge leserne.
– Fjerde bok i Rubikon-serien, Hekseskogen, er nettopp kommet ut. Nok en gang møter vi den unge monsterjegeren Edward og vennene hans, Kasper og Nadira, i kamp mot mørke krefter. Men hvordan startet egentlig Edward Rubikons Mysterier?
– Jeg hadde en idé til en tegneserie om en blek gutt ved navn Edward Rubikon som kjemper mot vampyrer og spøkelser, forteller forfatter Aleksander Kirkwood Brown.
– Siden jeg ikke er så flink til å tegne selv, dro jeg til tegneserieverkstedet Tegnekveld på Serieteket, Deichman Grünerøkka. Her møtte jeg flere flinke illustratører, som samarbeidet om å tegne ut historien. Blant dem var Andreas Iversen. Vi likte å samarbeide, så vi fortsatte å lage Edward Rubikon-historier. Det startet som korte tegneserier på ca. 10 sider, som var på trykk i bladet Bobla.
De originale Edward Rubikon-historiene kan du lese her!
– Hvordan skjedde overgangen fra tegneserie til bok?
– Etter hvert skrev vi et lengre tegneseriemanus som vi presenterte for Cappelen Damm, som straks tente på ideen. Det var redaktøren vår på den tiden, Steffen Sørum, som foreslo at vi lagde boka som en blanding av prosa og tegneserie.
– Hvordan blir blir nye ideer og bøker til?
– Når vi skal lage en ny bok, pleier vi å møtes for å brainstorme ideer. Kanskje tar vi oss en spøkelsesjakt for å få litt inspirasjon, forteller illustratør Andreas Iversen. – Ideen til Hekseskogen kom da vi kjørte gjennom en mørk skog etter et forfatteroppdrag. Vi begynte å fantasere om hva som kunne gjemme seg i den skogen, og så kom vi inn på hekser.
– Etter at vi har blitt enige om en god retning, drar Aleksander hjem og skriver ut manus. Så, etter noen runder med feedback fra redaktør og nødvendige omskrivninger, tar jeg over stafettpinnen og skisser ut alt, før jeg tegner og fargelegger.
– Og fremtiden til Edward Rubikon? Blir det flere bøker?
– Vi har allerede diskutert ideer til neste bok med vår nye redaktør Cecilie Kirkaune Bodahl, forteller Aleksander. – Vi ønsker å utvikle fiksjonsuniverset og karakterene våre litt for hver bok, så neste gang kommer vi til å se en litt annen side av Edward. Men vi kan love at det blir monstre, spenning og humor også denne gangen.
Litt om opphavsmennene
Aleksander Kirkwood Brown jobber med film, TV (NRK underholdning), bøker og tegneserier og har også skrevet for Donald Duck. Han liker også å jakte på spøkelser. En gang overnattet han alene i et gammelt tømmerhus, hvor en gal øksemorder pleide å bo.
Andreas Iversen liker å sitte i mørke kjellere om natten og eksperimentere med blekk og papir. Resultatene av disse eksperimentene har ofte blitt til tegneserier som har kommet på trykk i aviser og blader, bla Dagbladet og Klassekampen. Av og til resulterer nattarbeidet i bøker – som denne.