Felix Baldauf: Sterke gutter gråter også

BarnebøkerBarn 10-12 årFelix Baldauf: Sterke gutter gråter også

–  Jeg vil gi håp, sier Felix Baldauf, bryteren som er like kjent for sin åpenhet rundt psykisk helse som sine prestasjoner på matta. Denne høsten debuterer europamesteren som barnebokforfatter med den grafiske romanen «Felix – Hodet i klemme», basert på hans egen historie.

Estimert lesetid 4min
Felix Baldauf leser boka Felix - hodet i klemme
Felix Baldaufs sterke historie har blitt tegneserie! Foto: Lina Hindrum

Gjennom TV-serien «Hodet i klemme» har publikum blitt kjent med både Felix Baldauf og hans sterke historie.

Åpent og ærlig har han fortalt om den trøblete barndommen med en alkoholisert mor, og om møtet med brytingen, som på mange måter reddet ham. Nå blir altså historien barnebok, nærmere bestemt tegneserie.

– Alle møter på utfordringer i livet, og selv om disse ikke er de samme som i boka, så kommer alle til å kjenne seg igjen i noe. Det viktigste er å fortelle og formidle at livet kan være utfordrende og vanskelig av og til, men at man kommer seg gjennom det. Og selvfølgelig er boka også passende for alle som liker en motiverende historie!, sier Felix.

– Jeg føler meg utrolig heldig som får muligheten til å fortelle historien min om kampene på og utenfor matta til barn, med Cappelen Damm i ryggen.

Storebroren han aldri hadde

Felix beskriver boka som storebroren han aldri hadde, og en bok han selv gjerne skulle lest da han var liten. For Felix (10) hadde den vært et viktig verktøy.

– Jeg hadde forstått at det som er vanskelig på hjemmebane ikke bare gjelder meg, at jeg ikke er alene. Jeg hadde lært å snakke om vanskelige ting, forstått at jeg har følelser, fått håp om at alt kommer til å bli bra. At selv de sterkeste guttene kan gråte. At det ikke er meg det er noe galt med, men at jeg bare må finne min plass og få sjansen til å bli den beste versjonen av meg selv, uten å trenge å sammenligne meg med alle andre.

Trener og manager Eren Gjægtvik (t.v.) og Felix Baldauf er stolte over boka, og håper budskapet når ut til alle barn og unge som har det vanskelig og trenger en historie å speile seg i. Foto: Lina Hindrum

Ikke bare for de sportsinteresserte

Ifølge forlaget er boka en «sterk tegneserie om å finne en vei ut av mørket gjennom idretten». Men MÅ man være interessert i sport eller ha hørt om Felix for å lese Felix?

– Absolutt ikke! Boka og historiene gjenspeiler livet i sin helhet. Ingen kommer gjennom livet uten å møte utfordringer. Har ikke vi alle opplevd en indre brytekamp med oss selv og følelsene våre til tider? Denne boka skildrer denne, setter bilder og ord på den, og kan være nettopp det en ung gutt eller jente trenger for å forstå hva som foregår på innsiden, forteller Felix.

Ønsker større åpenhet rundt mental helse

I tillegg til å dele sine egne erfaringer med nasjonens tv-tittere, har Felix etablert BROR Mental Helse sammen med kameraten Even Karpuz. Bedriften fremmer større åpenhet rundt menns mentale helse, og tilbyr blant annet foredrag. Nå håper han det viktige budskapet når et nytt publikum gjennom barnebokformatet.

– Det er mange ungdommer og voksne som har takket meg for åpenheten, og det er fantastisk. Men jeg tror at å formidle tøffe ting og utfordringer til barn og unge på en måte som gir dem forståelse og et språk til å takle sine utfordringer på en bedre måte, er viktig for å skape aksept og tilhørighet for alle, og et miljø som ser og hører deg, forteller gründeren.

Slet selv med å lese

Som barn fant aldri Felix seg til rette i bøkenes verden, det var bare nok et sted han ikke følte at han passet inn. Derfor er han umåtelig fornøyd med at Felix har blitt en tegneseriebok.

– Boka er lettlest, og det skal den være: illustrasjoner og bilder forsterker historien, hjelper med å sette ord på situasjoner som er vanskelige og illustrerer de indre kampene og drømmen om å lykkes på brytematta på en fantastisk måte, forteller barnebokdebutanten.  

­– Jeg slet selv med å lese lange tekster på grunn av tålmodigheten. Og hva skjer når mange rundt deg klarer å lese en bok, men ikke du? Man føler seg litt mislykket. Og vi vil gi gode følelser og opplevelser. Kanskje dette kan være den første boka en ung gutt fullfører, noe som gir han mestring? Det hadde vært stas. I tillegg tror jeg veldig på visuelle budskap, særlig når det gjelder psykisk og mentalt. Kule tegninger kan fange, dype tegninger kan vekke følelser. Kanskje man kjenner igjen noen av følelsene som formidles, og kan lære å sette ord på disse gjennom boka? sier Felix håpefullt.

Her finner du flere barnebøker og samtalestartere om mental helse.