«Historiker Yuval Noah Hararis moderne klassiker Sapiens er blitt en godtepose også i tegneserieformat», skrev Aftenpostens anmelder da den første tegnede utgaven av klassikeren utkom i 2020. Anmelder Erle Marie Sørheim mente kombinasjonen av tekst og bilder gjør formatet «svært velegnet til å forklare kompliserte saksforhold».
Nå er bok nummer to ute, og den har fått navnet En tegnet historie – Sivilisasjonens søyler.
I den nye utgaven kan vi lese om hvordan Homo sapiens forlot sin nomadiske tilværelse for å slå rot og dyrke jorden. Og om hvordan hveten tok over verden, og imperiene vokste frem. Vi lærer også hvordan krig, hungersnød, sykdommer og ulikhet ble en del av levekårene våre, og hvorfor vi trolig bare har oss selv å skylde på.
En gudbenådet formidler
Originalboka Sapiens: En kort historie om menneskeheten tok verden med storm da den kom ut i 2015. Bare her hjemme solgte den over hundre tusen eksemplarer.
I Sapiens gjør Harari et gedigent sveip over menneskehetens historie med utgangspunkt i det store spørsmålet: Hvordan kan det ha seg at en art som inntil for 70 000 år siden var en unnselig flokk i et hjørne av Afrika, har maktet å dominere verden til de grader at vi nå går inn i en ny tidsalder?
Dette utgangspunktet får Harari til å se på en rekke fundamentale spørsmål for menneskeheten.
Store navn som Barack Obama, Bill Gates og Mark Zuckerberg trykket boken til sitt bryst, og forfattere som Henning Mankell, Ingvar Ambjørnsen og Roy Jacobsen ble også fans.
«Uten tvil tiårets viktigste bok», sa Roy Jacobsen da Sapiens utkom, mens Thomas Hylland-Eriksen, professor i sosialantropologi, har uttalt at «Harari er en gudbenådet formidler».
– Han har ikke nødvendigvis rett i alt han skriver, men…
Professor i biologi Dag O. Hessen sier at det ikke nødvendigvis er slik at Harari har rett i alt han skriver, men at han gir oss et sannferdig bilde av de store linjene i menneskehetens historie, og hvorfor vi har havnet der vi er i dag – på godt og vondt.
– Det er god grunn til at Sapiens har blitt et av tiårets store bestselgere, oversatt til mangfoldige språk. Det er også derfor gledelig at den ikke bare er oversatt til norsk, men nå kommer som en tegnet historie, der også de yngre (eller andre) som kvier seg for å gå løs på den opprinnelige mursteinen av en bok, nå får tilgang til Hararis univers i illustrert form, sier Dag O. Hessen om den nye tegnede utgaven av boka.
Sapiens: Menneskehetens begynnelse og – Sivilisasjonens søyler de første to av i alt fire tegnede utgaver av suksessboka. Den passer godt fra 12 år oppover – egentlig uten en øvre aldersgrense.
Interessert i Hararis synspunkter om verdens pågående kriser? Her kan du se et intervju med CNN hvor han snakker om utgivelsen, men også om demokratiets trusler og den pågående pandemien.