Har du med ungdommer på tur i sommer og redd for at det skal bli litt i overkant mye skjerm? Eller at det er dårlig med nett på campingplassen? Da er det lurt, veldig lurt, å ha med noen bøker i bakhånd. Og da bør det helst være noe som ungdommen faktisk vil lese.
Her har vi plukket ut noen av favorittene som vi tror kan trøste en ungdom uten nett – og alle er å få i pocketformat.
Mariko Tamaki, Den sommeren
Mariko Tamaki har utgitt to tegneserieromaner med superaktuell tematikk for ungdommer. Da den første prisbelønte romanen, Den sommeren, utkom ble de norske anmelderne kjempebegeistret. Øyvind Holen i D2 skrev foreksempel: «Dette er ikke noen «ungdomsroman», men en sterk opplevelse for lesere som både er eller har vært tenåringer.» Kristine Isaksen i VG anbefalte den også varmt: «Denne er full av menneskeklokskap – ikke bare om å være ungdom, men alle livsfaser. I boka møter vi Rose som er med foreldrene sine på ferie. Familien har reist tilbake dit de alltid pleier å dra, til Awago Beach. Som alltid er venninnen hennes Windy der også. Men denne sommeren er annerledes. Foreldrene kranger, og Rose og Windy har blitt innblandet i en tragisk hendelse i småbyen de er i. Det blir en sommer full av hemmeligheter og hjertesorg.
For alle som liker streken, så kom også Lauren Dean driver å dumper meg tidligere i år, den er like vakker, engasjerende og underholdene, – minst!
Karen M. McManus, En av oss lyver
Det er en vanlig torsdag ettermiddag, og fem elever ved Bayview High School må sitte igjen etter skoletid. En nerd, en skjønnhet, en forbryter, en sportsstjerne, og enstøingen, Simon. Men Simon kommer aldri ut igjen, han dør før de har sittet der ut tiden. Politiet etterforsker saken, og konkluderer med at det ikke var en ulykke. Dagen etter hadde han planlagt å legge ut avsløringer om alle de fire og høyt profilerte vennene sine. Dermed har de alle motiv. Eller er de bare perfekte syndebukker, mens en morder er på frifot?
Og hvis dette fenger, så finnes mer; samme forfatter har utgitt To kan holde på en hemmeligehet.
Renate Nedregård, Det er min tur nå
Romanen Det er min tur nå handler om å hele tiden jakte på det perfekte. Melissa har en kjæreste, men blir stadig minnet om den uoppnåelige gutten Alexander. Han har gitt henne en smakebit av hvordan livet kan være. Kjersti F. Ruud-Salomonsen i Vårt Land skrev om boka; «Utsøkt om skillet mellom fattige og rike i Norge. […] en knallgod skildring av det å bli voksen. Leseren får fra første side et dypdykk i Melissas følelsesverden, og det er vanskelig å ikke kjenne seg igjen i ungdomsforelskelsen.
Michael Stilson, Bare spille ball
Michael Stilson har vist seg å ikke bare være en habil fotballspiller, men også en knallgod forfatter! I Bare spille ball forteller han historien om Fredrik som satser alt på fotball, men som får et brutalt møte med de harde realitetene som venter i forballverdenen. Vi møter Fredrik i det han skal spille sin livs kamp. Klarer han bare å herje på kanten som vanlig, er proffdrømmen mulig. Men så rett før finalen, endrer alt seg. Bare spille ball handler om å vinne, men også å vinne uten å miste seg selv.
Lena Lindahl, Jenta i veggen
Noen historier er nesten for utrolige for å være sanne. Men dette skjedde i Norge under krigen; Mens familien ble deportert til Tyskland, klarte en jødisk jente, Betzy Rosenberg, å gjemme seg for nazistene i Trondheim i tre år. Fra høsten 1942, da deportasjonene startet og helt til freden kom i 1945 overlevde hun takket være et medmenneske som risikerte livet for å skjule henne. I nabohytta hadde nazistene fester og her kunne selv den beryktede Henry Rinnan.
Lena Lindahls Jenta i veggen er en viktig fortelling om en helt spesiell sjebne i noen av norgeshistoriens mest dystre dager. Boken fikk stående applaus fra et samlet norsk pressekorps da den kom. Særlig hvordan Lindal levendegjorde historien og satte den inn i et større Europeisk perspektiv ble fremhevet.
Christopher Paolini, Eragon
Dette fantastiske eventyret er en serie, og den første boka i Arven-serien heter Eragon. Historien starter når bondegutten Eragon finner en blå stein i skogen. Han synes steinen er fin, og tenker at han kanskje kan selge den for å få penger til mat. Men – problemet er at det ikke er en stein han har funnet, men et drageegg! Eragon har brått havnet midt i en kamp mellom krefter som er like gamle som Riket selv. Fra den ene dagen til den neste blir hans enkle liv snudd på hodet, og Eragon befinner seg i en verden styrt av trolldom, makt og skjebnekrefter. Nå må han og den nyutklekkede dragen finne veien i denne verdenen uten annet enn et sverd og en gammel historieforteller til hjelp.
Sigbjørn Mostue, I morgen er alt mørkt
Sigbjørn Mostue ble tildelt Uprisen for den første romanen i trilogien I morgen er alt mørkt. Vi møter Brage, en vanlig tenåring som er håpløst forelsket i Frida. Han og vennene hans lever i trygge lille Norge, skjermet mot verdens råskap. Tror de i alle fall. Men en dag meldes det om rasende hoder av mennesker, såkalt forrykte som går løs på alt og alle. Når galskapen og smitten brer seg, skal ikke bare Brages liv kollapse, men også hele verden. Dette er en tankevekkende ungdomsgrøsser, kanskje særlig med tanke på dagens hendelser i verden, meget godt skrevet av Mostue,
Johan Harstad, Darlah
Johan Harstad mottok Brageprisen for denne usedvanlige spennende romanen som er ispedd både grøss og scifi. I historien holder NASA et historisk lotteri for ungdom. Premien er en reise til månen. Alle tre som vinner lotteriet opplever uforklarlige hendelser, også Mia som er fra Stavanger. På et gamlehjem i Miami sitter en mann med bakgrunn fra forsvaret i USA. Han husker knapt hva han heter. Men han er sikker på at en slik ekspidisjon kan bety slutten på alt.