Trygve Skaug – Følg med nå

Estimert lesetid under 1min
Omslag på Trygve Skaugs diktsamling Følg med nå
Følg med nå inneholder 99 dikt som berører temaer som sex, angst, ensomhet, usikkerhet og utenforskap. Mange av diktene har en humoristisk og underfundig snert som appellerer til et ungt publikum.

Trygve Skaug: – Det er veldig sterkt å oppleve at mennesker i alle aldre tar til seg det jeg lager

Instagram-poeten og låtskriveren Trygve Skaug er en av Norges mestselgende og leste lyrikere. Nå kommer han med diktbok for ungdom.

Estimert lesetid 6min
Portrett av Trygve Skaug
Trygve Skaug er låtskriver, musiker og poet med stor appell til unge mennesker.

Blant de over 77 000 følgerne Trygve Skaug (f.1985) har på Instagram, hører en hærskare av engasjerte ungdommer som leser, liker og deler diktene han legger ut. De har gjort ham til en av våre mest leste nålevende poeter. Nå er han ute med sin første diktbok for ungdom: Følg med nå!

En fantastisk gavebok til ungdom

I den ferske diktboken har Trygve Skaug samlet sine mest skjellsettende dikt, med tematikk som opptar unge mennesker: Sex, psykisk helse, vennskap, angst, kjærlighet og mye mer. Følg med nå passer for unge fra 13 år og oppover og er en perfekt gave til ungdom.

Fregnejente / fregnegutt
hvem
sier
alt
skal stemme
på bare én prikk

Du har en lang karriere som tekstforfatter og låtskriver. Når begynte du å skrive ren poesi?

– Jeg begynte å skrive endel tidlig på barneskolen og likte godt oppgaver som handlet om poesi og formidling i bilder. Det var på videregående at jeg startet med poesi i kortform, den formen jeg holder mye på med idag.

Det begynte med en fascinasjon for haiku og jeg likte veldig godt ting som var laget så åpent at leseren måtte velge hvilken vei diktene skulle dras.

Å skrive låter og skrive dikt

Er det stor forskjell å skrive tekster til musikk og å skrive tekster som skal stå helt på egne ben?

– Det er veldig annerledes å skrive for andres låtprosjekter enn mine egne, så sånn sett er det forskjell der også. Til eget bruk forsøker jeg å skriver med samme stemme og penn, men måten å formidle bildene på er litt annerledes når det er tekst til musikk, kontra poesien. I et dikt kan du lese en setning om igjen og stoppe når du trenger det, mens å fremføre en sang live krever en annen type eksponering. Så det er alltid et mål å skrive tekster, uansett til hvilket bruk, som åpner seg mer og mer for hver gang man utsettes for dem.

I et dikt kan du lese en setning om igjen og stoppe når du trenger det…

Hva kom først for din del, Instagram eller diktene? Hva fikk deg til å tenke at dette var en god kombo?

– Jeg skrev dikt lenge før jeg begynte å bruke sosiale medier så aktivt, og min første diktbok kom ut før jeg begynte å poste ting derfra. Hele facebook- og – mitt sprang ut fra at jeg ville legge ut ting som jeg følte handlet om kunsten jeg drev med, istedet for å legge ut masse selfier av at jeg driver med litteratur, liksom. Konseptet «vil du se på meg» er jeg ikke så komfortabel med, men konseptet «vil du høre hva jeg har på hjertet» liker jeg mye bedre.

Tiden har lagt seg
som snø overalt
og jeg ser spor
etter far og mor
ser hvor de gikk
og hvor jeg kommer fra
men jeg tror
jeg skal bortover her

Å få unge til å lese dikt

Hvordan kjennes det å nå ut til så mange unge mennesker? Som kanskje ikke leser poesi på tradisjonelt vis?

– Det er veldig sterkt å oppleve at mennesker i alle aldre tar til seg det jeg lager og bruker diktene mine og musikken min i livene sine. Jeg synes det er helt sprøtt og samtidig veldig rørende. Det er mine tanker som da viser seg å være tanker mange andre også kjenner seg igjen i, da er jeg ikke alene om det. Da er vi flere som har det på samme viset. En gjeng, liksom.

Du har våget noe mange ikke tør – nemlig å utgi bok på eget forlag. Det ble jo raskt en suksess. Har du noen tips og råd til andre som vurderer selvpublisering i bokform?

– Jeg tenker: har du noe som noen kan ha bruk for å få i hendene, så la det bli tilgjengelig. Men å gi ut bare for å gi det ut har jeg ikke vært opptatt av for min egen del, selv om det kan være veldig fint å gjøre det for de som måtte trenge det. Kjør på. Og må du gjøre det på egenhånd, så ikke la følelsen av å ikke strekke til eller at du ikke har rett på den plassen bremse deg.

Ideer og inspriasjon

Hvor henter du ideer og inspirasjon fra?

– Jeg betrakter veldig mye. Både andre i samspill og meg selv alene og i samspill med andre. Jeg forsøker å koke ned essensen av følelser og skrive noe om det, når jeg opplever at noe griper eller berører eller provoserer. «Alle og alt» høres svært ut, men det er helt sant.

Jeg forsøker å koke ned essensen av følelser og skrive noe om det, når jeg opplever at noe griper eller berører eller provoserer.

Nå skal du utgi bok på Norges største forlag med førsteopplag på 3000. Godt over en gjennomsnitts diktsamling. Hvordan føles det?

– Det er så stas. Jeg har nå fått jobbe med de beste i Norge og jeg får ikke fullrost dem nok. Det er en fryd å få sparre med noen som brenner for kunsten og litteraturen slik som de gjør.

Hvilke forventninger har du til mottagelsen av boken din?

– Jeg håper folk bruker boka. At den kan være til nytte og oppmuntring for unge mennesker. At diktene kan gis fra en venn eller et familiemedlem til noen som kan trenge de ordene jeg har skrevet.

Litterære forbilder

Har du noen litterære forbilder?

– Jeg er djupt inne i hele katalogen til Bob Dylan, og har gravd der siden jeg var 14 år. Fordyper meg på nytt i tekster og leser meg ikke mett. Samtidig har André Bjerke har fulgt meg hele livet. Hamsun hektet meg fra og med videregående. Og jeg har stor glede av sjefene Wildenvey, Moren Vesaas og Olavsson Vinje.

Og du har fått for deg
en sånn greie om at
det ikke er sånn
man skal se ut
men så er det
så vidt jeg kan forstå
akkurat det man skal


Her kan du klikke deg inn på Mental Helses nettside, Si det med ord!, som Trygve Skaug henviser til i boken sin.