Abid Raja har hatt eventyrlig suksess med den personlige selvbiografien Min skyld, der han fortalte om en svært krevende barndom, og om sitt brudd med store deler av sin pakistanske familie. Boka var den mest solgte i 2021, vant Bokhandlerprisen og skal bli filmatisert.
Denne uka lanseres hans nye bok Vår ære og vår frykt, og denne gangen søker Raja forsoning med familien. Samtidig ønsker Raja å belyse viktige samfunnsproblemer knyttet til religiøs identitet både i Norge og Europa forøvrig. I NRK og Dagbladet triller anmelderne terningkast fem.
– Håper å gi folk en «aha-opplevelse»
Dagbladets anmelder Andreas Wiese peker i sin anmeldelse på Rajas evne til å skrive om identitet.
«Raja beskriver et ungdomsmiljø der ungdommene vokter på hverandre slik foreldregenerasjonen voktet på hans generasjon. Det er som de unge lukker seg selv ute fra det norske i et forsøk på å forme og forankre sin identitet.
Her er Abid Raja presis og sterk, og viser en ny utfordring alle bør ta på alvor.»
Abid sier selv at utfordringene han har avduket mens han jobbet med denne boken kom som en overaskelse på ham.
– Det er konflikter overalt. Fra ungdomskriminalitet her hjemme til opptøyer i England. Jeg håper og tror at denne boken vil kunne gi folk en «aha-opplevelse», og et innblikk i integreringsutfordringene her hjemme og på kontinentet, sier Abid Raja.
Ut av den selvbiografiske rammen
Litteraturkritiker Knut Hoem skriver i sin anmeldelse på NRK.no at Abid Raja med denne boken for alvor sprenger seg ut av den selvbiografiske rammen, og belønner boken med fem øyne på terningen.
Hoem mener Abid er en inspirerende og morsom reiseleder – og peker på at Raja skiller seg ut fra andre forfattere som har skrevet om lignende tematikk ved at han selv er barn av muslimske innvandrerforeldre.
Reist gjennom syv land
Vår ære og vår frykt handler mye om Norge, og problemene knyttet til integrering her hjemme, men i løpet av boken er Abid Raja også innom en rekke andre land i Europa. Raja selv legger ikke skjul på at arbeidet med boken har vært tidkrevende og hektisk.
– Det har vært en intens prosess. Jeg har vært i syv land. Gjennomført samtaler med elever og lærere på syv videregående skoler i Oslo. Hatt møter med franske intellektuelle, tyske journalister, belgiske byråkrater, danske politikere og mange andre norske og europeiske autoriteter på innvandringsfeltet. Alt klemt inn på et halvt år.