Sakprosa dekker virkelig et bredt spekter av temaer og måter å formidle på. Vi i Boktips har plukket ut 2019s høydepunkter innen disse bøkene, og her finner du noe om alt fra Romas historie til plantetips, og fra eldrebølge til særegne trærs historie. Med andre ord – noe for enhver! Og NB! Biografiene var det så mange gode av, at vi måtte lage en egen sak.
Sterkt, rørende og tankevekkende om aldring og eldrebølge
Guro Hoftun, Eldreliv
Eldrebølgen er på trappene. Med utgangspunkt i forholdet til sin egen mor, har journalist Guro Hoftun i Eldreliv snakket med eldre og deres pårørende om det å bli gammel. Hvordan ser vi som privatpersoner og som samfunn på de eldre, og hvordan behandler vi dem?
Selv om det ikke alltid er rosenrødt, finner boka også mange lyspunkter som tilsier at ens sene dager slett ikke trenger å være noen nedtur. Du får høre om 96 år gamle, nygifte Olav Thons ergometersykkelturer, om Knut Erik (78) og Randi (78) som fant hverandre som voksne, om Vesla (82) og venninnene på Costa Blanca, og du får bli med på bursdagsfeiringen til Norges eldste person, Marie Antonette.
Cathrine Krøger i Dagbladet gir boka en solid 5-er, og skriver at «Eldreliv er både grundig og flerfoldig.». Aftenposten har boka med i sin oversikt over årets 15 beste norske bøker. Anmelder Mari Grydeland kaller boka en «Sterk, rørende og tankevekkende bok om aldring», og hun oppfordrer statsministeren til å lese den: «… for den kommende eldrebølgen er like reell som klimakrisen.
Engasjerende reiseguide gjennom Romas historie
Mary Beard, SPQR (oversatt av Eve-Marie Lund)
Akademiker-legende Mary Beard har skrevet en mastodont om det gamle Romas historie. Oxford-professoren er en av de ledende ekspertene på området, og SPQR er hennes magnum opus.
Men selv om boka kanskje er for de spesielt interesserte, trenger man ikke å ha doktorgrad: Beard skriver engasjerende og inkluderende, også for den historieinteresserte mannen og kvinnen i gata.
Prosjektet hennes går ut på å trekke linjer mellom datidens Roma og nåtiden, og å vise hvorfor det gamle Roma fortsatt er svært viktig: Hvilke ting har vi tatt med oss videre og hvilke ting har vi latt ligge igjen i fortiden?
Boka har begeistret kritikere i inn- og utland. Da The Guardian leste den engelske utgaven, manglet det ikke på lovord: «Like vitenskapelig som det er lettlest», skrev anmelderen og mente Beard aldri er mindre enn «en enormt engasjerende reiseguide gjennom de mest kjente delene av Romas historie».
Her hjemme trillet Dagbladet 6-eren, og mente at «Mary Beard har gjennoppdaget Roma», og at hennes «bok om Roma er et verk vi ikke kommer utenom».
Er alt vi har trodd om depresjon feil?
Johann Hari, Frakoblet
Den prisvinnende engelske journalisten og forfatteren Johann Hari knasket anti-depressiva fra han var 18, likevel fortsatte han å være deprimert.
I sin nye bok Frakoblet reiser han verden rundt for å få svar på mysteriet depresjon. Han snakker med ledende eksperter om hva som forårsaker depresjon og angst, og om hva kan løse det.
Han lærer at det er vitenskapelige bevis for ni forskjellige årsaker til depresjon og angst, og at denne kunnskapen gir håp om en løsning. Og sist men ikke minst: han lærer at troen på anti-depressiva – og på det kjemiske i hjernen som hovedårsaken til depresjon – i beste fall er en overdrivelse.
Gamle kjempers historie
Ole Mathismoen, Stig B. Hansen, Trettitre norske trær
Med smittende formidlingsglede tar den prisbelønte journalisten og tømmerhoggeren Ole Mathismoen og fotograf Stig B. Hansen oss i praktboken Trettitre norske trær. Og hva de har vært vitne til med på en kulturhistorisk natursti og hyllest til trettitre av de eldste og største trærne som vokser rundt om i landet vårt.
Her får du kjente og mindre kjente historier om akkurat disse trærne – historier om hvilke roller de har spilt gjennom norgeshistorien. Flere av kjempene vi møter har opplevd og overlevd vikingtiden, svartedauden, heksebrenning, danskekonger og verdenskriger.
I Birkenes i Aust-Agder står f.eks. Mollestadeika, som slo rot da Olav den hellige regjerte i landet. Og Brureika i Ullensvang har en omkrets på nær elleve meter! Med i boka er også trær med litterære røtter, til bl.a. Wergeland, Rolf Jacobsen og Jon Michelet.
Hvordan et helt lokalsamfunn sviktet
Anne-Britt Harsem, Den mørke hemmeligheten i Tysfjord
I 2016 sto 11 kvinner og menn i Tysfjord fram i media og fortalte om seksuelle overgrep. Politietterforskning har avdekket totalt 151 seksuelle overgrepssaker, de fleste sakene med tilknytning til det lulesamiske miljøet i Tysfjord.
Anne Britt Harsems Den mørke hemmeligheten i Tysfjord er fortellingen om hvordan et helt lokalsamfunn sviktet, formidlet gjennom historien til et av ofrene, «Liv».
Boka fikk massiv medieomtale da den utkom. Den belyser hvordan de voksne snudde ryggen til. Mange visste om hva som foregikk, både på skolen, hos helsesøster og i menigheten, men ingen gjorde noe. Den viser også hvordan barna tok vare på hverandre da de voksne sviktet. Historien til «Liv» er ikke bare fortellingen om en enkeltskjebne, men også en fortelling om voksne som svikter sitt viktigste ansvar, og om den klassiske konflikten mellom storsamfunnet og små, lukkete miljøer.
De første innvandrerkvinnenes historie
Shazia Majid, Ut av skyggene
Med sin egen mors fortelling som utgangspunkt gir VG-kommentator Shazia Majid oss i Ut av skyggene de første norske innvandrerkvinnenes historie. Fra de kom tidlig på 70-tallet og i tiår etter tiår levde de sine liv på utsiden av samfunnet, bortgjemt, glemt og nærmest usynlige for resten av Norge.
Likevel har de oppfostret en generasjon med døtre som knuser patriarkat og glasstak. Hva har kvinnene vunnet, og hva gikk tapt? Spør Majid.
VG skriver «Velskrevet, basert på god research, varm, kritisk og også med et glimt i øyet.», og gir boka terningkast 5, mens Aftenposten mener boka «bør bli pensum for alle med meninger om integrering.».
Å lykkes med grønne planter
Anders Røyneberg, Plantelykke
Det er mange som lurer på hvordan de kan lykkes med grønne planter, og hvordan de skal innrede med dem. Derfor var det kanskje ikke så uventet at Anders Røynebergs Plantelykke. Stell og innred med grønne planter gikk rett inn på bestselgerlista da den utkom i høst.
Røyneberg driver den populære Instagram-kontoen @arcticgardener, og er utdannet bl.a. agronom. Han bor med over hundre planter i en liten leilighet på Grünerløkka, så om noen vet hvordan man holder liv i en plante, er det ham! I boka Plantelykke samler han planteglede, kunnskap og gode råd mellom to nydelig illustrerte permer.
Utradisjonell og humoristisk kokebok
Anne-Kat. Hærland, Martin Fjeld, Björn Svensson, Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker
Anne-Kat Hærland, Martin Fjeld (Ille Brød) og Björn Svensson (Oscarsgate, Fauna, Galt) er muligens en usannsynlig vennegjeng – men kanskje er det nettopp derfor resultatet av samarbeidet deres er blitt så bra.
I Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker, som ble nominert til Beste norske kokebok 2019, utfyller trioen hverandre til det fulle: Martin står for bakingen, Björn for middagen og Anne-Kat fyller sidene med skråblikk, gode samtaler og morsomme, men også seriøse og lærerike tekster om alt fra restaurantanmeldere til mattrender og ryddeekspertenes urealistiske tips.
Og selv om Svensson er Michelin-kokk og Fjeld er surdeigs-spesialist og en av Norges aller beste bakere, trenger det ikke bli pretensiøs mat av den grunn. Rettene i denne boka er enkle å lage, og fremgangsmåtene er tydelig forklart.
I et intervju med godt.no deler Hærland sin matfilosofi: – De fleste måltider vi spiser bør ikke ta så lang tid å lage, men de bør være gode. Selv bruker hun ti til femten minutter på middagen på en vanlig hverdag.
En annerledes guide til London
Nanzeen Khan-Østrem, London
Glem Big Ben og Buckingham Palace og møt menneskene i gatene som gjennom historien har formet den britiske hovedstaden.
Under overskriften «Mesterverk om London» triller Dagbladet en sekser på terningen for Khan-Østrems London. Aftenposten er av samme oppfatning, og skriver:
“Vidunderlige London! […] Journalist Khan-Østrems bok tar deg med til en by som lever og syder av folk fra alle verdens hjørner, av forandring og fest. I hennes penn vokser det frem en fortelling om et merkelig sted som er skjøtet sammen av de mest usannsynlige skjebner. Boken er et mesterverk om London.»