Halvor Bakke er kjent for tusenvis av nordmenn gjennom sine TV-programmer, bøker og interiørprodukter. Historien om Halvor er uten tvil en suksesshistorie, men livet har ikke alltid vært like lett.
I sin nye bok skifter Bakke fokus fra andres rom til sitt eget. Det handler ikke lenger om det ytre, men det indre. Boka Mitt rom, ført i pennen av Svein Tore Bergestuen, forteller Halvor Bakkes historie – en historie om mobbing, homohelbredelse, eventyrlig oppussing og suksess.
Vi dro ut til Bakke gård på Stavern for å ta en prat med Halvor om hans nye bok og om livet han til nå har levd.
HELE NORGES INTERIØRDESIGNER
HALVOR BAKKE
- Født 30. oktober 1970.
- Opprinnelig odelsgutt på Bakke gård i Larvik.
- Startet karrieren som reiseleder og flyvert.
- Fikk sin TV-debut med «Homsepatruljen» i 2004.
- Har siden medvirket i en rekke TV-programmer, blant annet «Dekor» og «Norges styggeste rom».
- Har hatt eventyrlig suksess med TV3-serien «Eventyrlig oppussing», som nå er inne i sin niende sesong.
- Over 300,000 følgere på Instagram.
Mobbing og utestenging
I Mitt Rom våger Halvor Bakke å være nærere og mer personlig enn noen gang tidligere. Historien beveger seg fra barndom til voksenlivet, og Halvor legger ikke skjul på at han ikke hadde den letteste barndommen.
– Barneskole- og ungdomsskoleårene er de verste årene i mitt liv. 5-6 år med daglig mobbing. Ikke fysisk, men psykisk mobbing. Måten å bli fryst ut på, måten å bli snakket til, som faktisk gjør at du ikke har lyst til å leve lenger.
Halvor forteller at det har tatt lang tid å bearbeide minnene fra barndommen. Mye av det sliter han også med å huske, men har fått hjelp av venninne han hadde den gangen. Denne berarbeidelsen har gjort han i stand til å sette ord på følelsene han hadde den gangen.
– Mobbingen har hele tiden vært en traumatisk del av livet mitt, men så har det jo blitt til noe helt annet i dag, heldigvis, sier Bakke.
Pastoren på døren
Halvor vokste opp i et frikirkesamfunn, men følte seg aldri helt hjemme der. Dette kirkesamfunnet klarte heller ikke å akseptere legningen hans, og kastet han til slutt ut.
– Etter at jeg ble kastet ut av frikirken her hjemme i Brunlanes, flytta jeg til Oslo og tenkte at nå starter jeg det nye livet mitt.
Det skulle likevel vise seg at selv i Oslo, kunne han ikke unnslippe fordømmelsen han hadde fått i frikirken.
– En dag ringte det på døra, og der sto en pastor. Jeg slapp han inn og tenkte at han kanskje hadde kommet for å si: «Vi har tatt feil», forteller Bakke.
Det føles som et overgrep
Halvor Bakke om homohelbredelse
Selv om Halvor hadde et håp om at pastoren skulle beklage seg, viste det seg raskt at det heller var motsatt. Pastoren på døren hadde kommet for å helbrede Halvor for legningen sin, og begynte straks å be for ham.
– Det var … man kan si et overgrep. Det føles som et overgrep. Virkelig en helt syk opplevelse som man ikke klarte å forstå hva var, før han hadde gått. Jeg ikke hørt noe fra han siden, og jeg har ikke noe ønske om å snakke med han heller, sier Bakke.
Mistet jobben og måtte starte på nytt
I mange år hadde Halvor det han mente var drømmejobben. Han var flyvert i blant annet SAS, og gledet seg til jobb hver eneste dag. Men plutselig en dag fikk han beskjed om at han ikke lenger hadde en jobb å gå til.
– Jeg mistet jobben. Boligrenta var da på syv prosent, og jeg hadde nettopp kjøpt leilighet. Livet var plutselig helt forferdelig, og jeg ante ikke om jeg kom til å overleve økonomisk.
Selv om situasjonen var vanskelig, valgte Halvor å kjempe videre – og det ga resultater.
– Jeg tok en jobb på en butikk på Stabekk, og det ble min inngang til min nye interiørverden. Rett etterpå startet vi faktisk opp med tv-programmet «Homsepatruljen», forteller Bakke.
Eventyrlig oppussing – eventyrlig suksess
De neste årene jobbet Halvor mye og hardt med flere tv-programmer, som «Homsepatruljen» og «Dekor». Samtidig vokste følelsen av at han ønsket å gjøre noe annet, noe mer.
– Etter flere ulike TV-konsepter hadde jeg lyst til å lage mitt eget tv program som skulle inneholde tre ting: Reise, som jeg er opptatt av, intervjuer og noe med det å være på tur. Det ble til «Eventyrlig oppussing», hvor vi reiser rundt og pusser opp hytter rundtomkring i hele Norges land. Det har blitt en stor suksess. Nå går vi på sesong 8 og er i gang å planlegge sesong 9. Det er en suksesshistorie, sier Bakke.
Håpet sentralt i Halvor Bakkes historie
Høsten 2019, etter mange år med stor suksess, møter Halvor Bakke veggen. Han blir intervjuet av Dorthe Skappel på «God kveld Norge» og forteller for første gang åpent om det han har slitt med. Responsen er overveldende.
– Jeg fikk da så enorm respons på det, så positiv respons, på at jeg valgte å være åpen og valgte å vise sårbarhet.
Denne opplevelsen ble en vekker for Halvor, og ga han styrke til å dele sin historie.
– Historien om at man ikke ønsket å leve, til at man har gjort det stikk motsatte, og har blitt en merkevare, en suksess som har overlevd. Det er alltid håp, du må bare ikke gi opp. Det er alltid hjelp å få uansett hvordan man vrir og vender på det. Dette er min historie, men forhåpentligvis kan den også gi håp til noen andre som sliter, sier Bakke.