Er du på leting etter julegaver, men vet ikke hva som finnes? Frykt ikke, vi er her for å hjelpe, med sekken full av julegavetips. Her er noen av årets aller beste biografier og bøker om historie, til den som ikke kan få nok av slikt.
Årets mest etterlengtete
Et lovet land, Barack Obama
«This is shaping up to be the biggest book of the year», skrev The New York Times tidligere i år om Barack Obamas svært etterlengtede presidentmemoarer – og de var ikke mer tilbakeholdne da de anmeldte boka:
«Obama er en utsøkt forfatter. Ikke bare unngår denne boken det kjedsommelige, noe som ville være forventet, til og med tilgitt, av en så omfangsrik selvbiografi, men den er nesten gjennomgående en nytelse å lese, setning for setning, prosaen er tidvis praktfull, detaljnivået er finkornet og livaktig.»
Obama har til nå vært taktisk tilbakeholden med å kommentere både det generelle samfunnsbildet, hans etterkommer, og utfallet av valget.
Men 17. november tar han bladet fra munn når det første av to bind i hans memoarer, Et lovet land, blir lansert samtidig over hele verden. Ulikt andre i sin posisjon, er Obama utpreget litterær – han var forfatter før han ble politiker, og enkelte omtaler den kommende biografien Et lovet land som å sette verdens beste sakprosaskribent inn i Det Hvite Hus for å skildre det fra innsiden.
Det er noe å glede seg til.
En norsk verdensstjerne
Tutta. Uten mot, ingen ære, Suzann Pettersen
Årets definitive idrettsbiografi? Suzann «Tutta» Pettersen er en verdensstjerne i en verdensidrett. Golfspilleren har ligget i tetsjiktet i en av verdens største individuelle idretter i 20 år.
«Suzann er sannsynligvis det råeste idrettsmenneske Norge har hatt», har alpinstjernen Kjetil André Aamodt uttalt.
Nå forteller Tutta sin historie. I boka Uten mot, ingen ære skriver hun åpent om oppturene og nedturene i en rik karriere. Her får du innblikk i mentaliteten til en vaskeekte vinnerskalle.
Til monarkiforkjemperen
Olav V. Den fremmede, Tore Rem
Han kom til Norge som to-åring, for så å bli hele landets «Folkekonge». Tore Rem «viser hvor langt den norske biografien har kommet», mente Morgenbladets Bernhard Ellefsen om første bind i det nye storverket om Kong Olav V.
Biografen er den første som har fått tilgang til kong Olav Vs personlige arkiver ved Slottet, og graver følgelig dypt i den britiske innvandrerguttens liv. Hvordan skal vi forstå denne lange reisen, fra den lille gutten oppstaset i sine prinsegevanter til den eldre mannen i anorakk på trikken? Hvordan endte han opp som et symbol på det moderne Norge, som folkekjær bestefar i velferdsstaten, som «en av oss»?
Mottagelsen tyder på at dette er et verk som kommer til å stå seg i mange år fremover: VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad, og Adresseavisen triller alle terningkast 5 – mens Morgenbladet er over seg av begeistring i sin anmeldelse og podcast.
Markedets eneste Biden-biografi
Trump, Biden og slaget om USA, Hans Olav Lahlum
De siste årene har vi kanskje fått vite mer enn vi vil om sittende president Donald Trump. Men hva vet vi om hans arvtager? Ifølge Hans Olav Lahlum, er det stort sett tre ting: Han er gammel, han er demokrat og han er ikke Donald Trump.
Men det er mye mer å si om både Biden og Trump enn det man kan lese i nettavisene. I denne engasjerende dobbeltbiografien, forteller historikeren Lahlum (som for øvrig også var TV2s eksperkommentator under valget) om begge presidentkandidatenes opp- og nedturer gjennom lange liv, blant annet om Bidens mange såre tap i nær familie.
En definitiv must-read for dem som er opptatt av amerikansk politikk.
Et biografihøydepunkt
Kjell Aukrust. En biografi, Sigmund Løvåsen
Få har både fanget og formet den norske folkesjela som multigeniet Kjell Aukrust fra Alvdal. I år har han 100-årsjubileum, og det feires med flere praktfulle utgivelser. I tillegg til Kjell Aukrusts verden, en samling av høydepunkter fra forfatterens virke, og nyutgivelsen av Alvdals-trilogien Simen, Bonden, Bror min, er den første brede biografien om Kjell Aukrust nå ute.
NRK mener forfatter Sigmund Løvåsen har skrevet flere av de beste setningene i norsk sakprosa i 2020, så dette er en bok som ikke bare fenger de spesielt interesserte: KJell Aukrusts liv er av allmenn interesse.
Jaglands memoarer
Du skal eie det selv, Thorbjørn Jagland
Han har en imponerende merittliste, Thorbjørn Jagland: Fra enkle kår i Lier, ble han Arbeiderpartileder, stortingspresident, statsminister, generalsekretær i Europarådet og leder av Nobelkomiteen.
I Du skal eie det selv, første del av hans politiske memoarer, forteller han åpenhjertig om sin lange reise gjennom et skiftende politisk landskap, med såre konflikter og hardt kjempede seire.
Mannen mak mytene
Ari. Bohemen og bøkene, Vidar Kvalshaug
En hel nasjon var i sjokk, da nyheten om Ari Behns bortgang kom 1. juledag i fjor. Mannen hadde vært en kontroversiell og myteomspunnet figur i offentligheten i flere tiår, men først og fremst var han forfatter.
I Ari. Bohemen og bøkene forsøker Vidar Kvalshaug, som selv var bekjent av Behn, å forstå litteraturen Ari skapte.
Han fortalte mye av livet sitt gjennom skjønnlitteraturen. Vi blir med på reisene og møtene med litterære forbilder som beatforfatterne Paul Bowles og Jack Kerouac, og pariser-amerikanerne Ernest Hemingway og F. Scott Fitzgerald.
Europas historie
Store forventninger, Geert Mak
Når historiker Geert Mak skal begynne sin fortelling om Europas historie de siste 20 årene, begynner han i Kirkenes, «sentrum for Europas periferi».
Mak beskriver atmosfæren og stemningen i løpet av århundreskiftet, med høye forventninger og stor optimisme – som gradvis forsvant utover tiåret.
Mak formidler følelsene rundt innføringen av euro, konsekvensene av angrepet på tvillingtårnene i New York, situasjonen i Øst-Europa og Russland, bankkrisen, forholdet til USA, Nord- kontra Sør-Europa og flyktningestrømmen. Den norske utgaven inneholder også en nyskrevet siste del om korona-pandemien, noe som gjør boken enda mer aktuell.
NRK-veteran med kongebiografi
Konge for sin tid, Christian Borch
Hva er det ved måten Kong Harald den V av Norge utøver kongsgjerning på, som gjør den så unik?
NRK-veteran Christian Borch forteller historien om den tredje generasjon på tronen i verdens eneste folkevalgte monarki, og med kritisk blikk utforsker han den moderne kongerollen og mannen som har fyllt den de siste 30 år, fra Gulfkrigen til Koronakrisen.
Skarpt om Putin
Putin, Hans-Wilhelm Steinfeld
De siste 20 årene har Vladimir Putin styrt Russland med jernhånd – stadig lenger og lenger vekk fra Vesten. Russland-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld gir her unik innsikt i livet til lederen av vår store, fremmede nabo i Øst.
Han gir en analyse av utviklingen til den russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989, da Berlin-muren falt, frem til i dag da han er Russlands ubestridte leder.
Fartsfylt om Churchill
Churchills ilddåp, Erik Larson
På Winston Churchills første dag som statsminister invaderte Adolf Hitler Nederland og Belgia.
Churchills karriere som statsminister ble med andre ord innledet med en ilddåp. I denne grundige og gode historieleksjonen, tar Erik Larson med oss inn i den gripende historien om bombingen av London under den andre verdenskrig, fortalt gjennom de daglige opplevelsene til Winston Churchill, hans familie og nærmeste rådgivere.
Boka fikk strålende kritikker da den ble utgitt i USA, blant annet av The New York Times som mente den var «Forfriskende, fartsfylt og dypt rørende». Larson har skrevet for bl.a. Wall Street Journal og Time, og har utgitt en rekke sakprosabøker av høy litterær kvalitet.
Banebrytende Hitler-biografi
Hitler, Brendan Simms
Denne banebrytende biografien hevder at vårt bilde av Hitler til nå har vært høyst ufullstendig.
Gjennom hele karrieren var Hitler nemlig først og fremst opptatt av det britiske og amerikanske og den globale kapitalismen, og dette var en vedvarende og sentral del av tenkningen hans helt fra tidlig i 1920-årene.
Denne boka gjendriver dessuten den hardnakkede troen på at hovedmotivasjonen bak Hitlers verdenssyn og kilden til hans rabiate antisemittisme var frykt for Sovjetunionen eller bolsjevismen.
Hvis påstandene her holder vann, må Hitlers biografi og kanskje historien om Det tredje riket som helhet, underkastes en kritisk revisjon.
Gladbok om hunden som ikke vil på tur
Anton – En helt spesiell hund, Fredrik Holmen og Monica Sagen
En observant leser vil på dette punktet ha oppdaget at det er en stor overvekt av mennesker på denne listen – for ikke å si menn. Da er det en glede å presentere biografien om Anton – newfoundlandshunden som ble hele Norges kjæledegge da han deltok på NRK-programmet Fra bølle til bestevenn.
I Anton – En helt spesiell hund blir du med matmor og matfar bak kulissene når de prøver å oppdra stabeistet på 200kg. Vi følger Anton fra valp til voksen hund, på turer og reiser, i kontakt med familiens store og små, i lek med andre dyr, og gjennom hverdagens gleder og utfordringer.