2020 er det store Aukrust-året. 100 år har gått siden forfatteren, illustratøren og kunstneren ble født. I tillegg til at det i jubileumsåret har blitt gitt ut en rekke bøker både av og om alvdølingen Aukrust, viser også NRK en stor dokumentarserie om kunstneren hver søndag frem mot jul.
Serien Aukrust – Gud velsigne vår Herre er i tre episoder, og første episode ble vist på NRK1 søndag 13 desember (Den ligger også i NRKs nettspiller)
Blant bidragsyterne i serien er Sigmund Løvåsen, som i år ga ut den aller første brede biografien om Aukrust. Boka fikk NRKs anmelder til å skrive at «opptil flere av de beste setningene skrevet i norsk sakprosa i 2020, finner du i Kjell Aukrust. En biografi».
– Jeg ser fram til å se det ferdige resultatet av alt arbeidet Fabelaktiv (produksjonsselskapet bak serien, journ.anm) har lagt ned i dette prosjektet, forteller Løvåsen.
– De utdragene jeg har sett virker veldig lovende. Dokumentarserien vil sammen med biografien utvide det bildet folk har av kunstneren og mennesket Kjell Aukrust. Mange blir kjent med nye sider av det mangfoldige kunstnerskapet, noen blir kjent med det for første gang.
Som biograf har Løvåsen blitt brukt som kilde til dokumentarserien og er også å se i flere intervjuklipp. Løvåsen forteller at arbeidet med serien også har høstet frukter til hans eget prosjekt.
– I arbeidet med biografien har jeg hatt et svært godt samarbeid med Fabelaktiv om blant annet arkiv-arbeid og bilder. De har funnet fram til mye privat filmmateriale som aldri har blitt vist før. Jeg håper mange får med seg denne serien i førjulstida, sier Løvåsen.
Boka Kjell Aukrust. En biografi er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.
NRK: «Norges morsomste forfatter»
I en pressemelding om serien skriver NRK:
Dette er historien om Norges morsomste forfatter og mannen bak galleriet i Flåklypa Grand Prix, Norges mest sette film. Kunstneren som mer enn noen andre klarte å fange den norske folkesjelen.
Kjell Aukrust var tegner, maler og forfatter. Han skapte figurer og et univers alle nordmenn har et forhold til. Kjell Aukrust var så langt unna et A4-menneske man kan komme, og livet hans var ofte både krokete og humpete – litt som tegningene og fortellingene hans. Mange følte de kjente Kjell. Men Kjell kjente, om ikke ingen, så ganske få.
Til tross for det offentlige bildet av ham som en utadvendt levemann, trivdes han best i selskap med noen få personer, sammen med sin kjære Kari. Sitt livs kjærlighet, som var så mye mer for ham enn bare det. Og – med sine trofaste følgesvenner Reodor, Solan og Ludvig ved sin side.
Tre bøker om og av Aukrust
I tillegg til Sigmund Løvåsens biografi, har det også blitt gitt to andre bøker om og av Aukrust. Forlagsredaktør Anders Heger har plukket ut høydepunktene fra Aukrusts rike forfatterskap i praktboka Kjell Aukrusts verden.
Kjøp Kjell Aukrusts verden her.
Aukrusts første: Simen, Bonden, Bror min
Også Aukrusts debut i bokform – Alvdalstrilogien Simen, Bonden, Bror min – har i år blitt gjenutgitt i ny utgave. Kjell Aukrusts skildringer fra barndommens Alvdal er en hjørnestein i norsk litteraturhistorie – elsket fra første stund og hentet fram av generasjon etter generasjon.
De tre samlingene Simen, Bonden og Bror min som kom mellom 1958 og 1964, er like sprell levende og like sjarmerende i dag som første gang de møtte trykkpressen. Med både gigantiske overdrivelser og finstemt detaljeringskunst maner multikunstneren Aukrust fram et bilde av en tid og en barndom som var, men som alle kan kjenne seg igjen i, nikke tenksomt til og slå latterdøren opp for.