Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og ideologen Reiulf Steen (1933–2014). Få kunne begeistre tilhørere og lesere som ham – og få har klart å bli så omstridte både i og utenfor eget parti.
Den lenge etterlengtede politiske biografien har fått mye omtale i media. Spesielt er det to temaer som har fått hovedfokus: At Steen skal ha uttrykt stor skepsis til Jonas Gahr Støre som Arbeiderparti-leder, og at han på sine sene dager påstod å ha hatt et intimt forhold med partifelle Gro Harlem Brundtland.
Sekser-dryss og skryt i landets største aviser
Samtidig som kontroversene får mye oppmerksomhet, får forfatteren og bokens litterære kvalitet mye skryt. Aftenpostens Harald Stanghelle kaller biografien «en brutal bok om et brutalt liv i en brutal tid», og utdyper:
«Det er et biografisk storverk Hans Olav Lahlum har signert. Boken har en intensitet og nerve som speiler Reiulf Steens liv. Grundigheten og dokumentasjonen er forbilledlig.»
Dagbladet mener Lahlum viser forbilledlige forfatter-egenskaper og kaller boka en «en tragedie av shakespearsk dybde» – intet mindre. Terningkast? 6.
Med overskriften «Gull av Steen» klinker Stavanger Aftenblad til med nok en 6-er på terningen. Tom Hetland mener «Reiulf Steen var aldri lett å få grep om. Men Hans Olav Lahlum har gjort eit imponerande forsøk, og med det sett ein krevjande standard for framtidige norske politiske biografiar».
Sindre Hovdenakk i VG gir boka terningkast 5 og skriver: «Hans Olav Lahlum har etter bøkene om Oscar Torp og Haakon Lie etablert sitt eget høye nivå som biografiforfatter. Det er et nivå han holder også i denne boken, med sin særegne, litt stive stil – men likevel fylt av engasjement.
Lahlum skriver ryddig og redelig enten det er om politikk og maktkamper eller alkoholmisbruk og damehistorier, og fremstår som en grunnleggende lojal og forståelsesfull biograf.»
I Dagsavisen skriver politisk kommentator Arne Strand: «Historikeren og forfatteren Hans Olav Lahlum har skrevet en imponerende biografi om Reiulf Steen (1933-2014). Det er samtidig en bred gjennomgang og kritisk analyse av Aps etterkrigshistorie. Boka vil bli et viktig oppslagsverk for alle som vil vite mer om Reiulf Steen, Trygve Bratteli, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland og andre sentrale personer i Ap på Reiulf Steens tid.»
Viktig brobygger med store personlige utfordringer
Reiulf Steen kom fra svært enkle kår i et sterk klassedelt samfunn på Sætre i Hurum, og tross flere tragiske opplevelser i barneårene tok han alt som ungdom spranget inn i rikspolitikken som leder for AUF.
Steen var bare 31 år gammel da han i 1965 ble nestformann i Arbeiderpartiet. Han rykket opp til partiformann som del av det dramatiske landsmøtekompromisset i 1975 – hvor det samtidig ble fastslått at han ikke skulle bli statsminister.
Steen ble en for Arbeiderpartiet svært viktig brobygger og reformator, men store personlige utfordringer og et stadig skarpere motsetningsforhold til Gro Harlem Brundtland utløste hans avgang som partiformann alt i 1981. Internasjonalisten Reiulf Steen forlot Stortinget i 1992 for å bli ambassadør i Chile, men forble en engasjert deltaker i norsk samfunnsdebatt helt frem til 2010-tallet.
En av årets viktigste biografier
De aller fleste tidligere ubesvarte spørsmålene om Reiulf Steen, og mange av de ubesvarte spørsmålene om Arbeiderpartiet i hans tid, får sitt svar i denne lenge etterlengtede politiske biografien.
Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene er spennende og lærerik norgeshistorie, men mest av alt et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske med både store talent og krevende handikap. Ti år etter den kritikerroste biografien om Haakon Lie, har historikeren Hans Olav Lahlum igjen skrevet en av årets viktigste biografier på norsk – og årets viktigste bok om norsk politisk historie.