Thorbjørn Jaglands CV kan ikke beskrives som annet enn imponerende: Statsminister, leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet er bare toppen av kaka. Nå er det andre bindet av hans selvbiografi ute, med tittelen År i fred og ufred.
Her forteller Jagland om årene etter at han overlot lederskapet av Arbeiderpartiet til Jens Stoltenberg ved landsmøtet i 2002. Fra posisjonene som leder av utenrikskomiteen, stortingspresident og senere leder av Den Norske Nobelkomite, følger Jagland utviklingen i Norge og verden.
Bok365 gir Jagland terningkast 5 og skriver at han «lykkes med en knapp og effektiv fremstilling».
Etter utgivelsen har flere opplysninger fra boka gitt store oppslag i mediene. Blant annet forteller Jagland for første gang at han ved valget i 2013 stemte SV i protest mot Arbeiderpartiets deltakelse i bombingen av Libya.
Boka År i fred og ufred av Thorbjørn Jagland kan du bestille hjem her.
Lever opp til forventningene
«La det med en gang være sagt, Thorbjørn Jaglands nye selvbiografi, del 2, lever opp til forventningene», skriver Marie Simonsen i Dagbladet.
Simonsen trekker frem Jaglands evne til å se de større perspektivene i verdensutviklingen de siste årene.
«Jagland er en norsk mester i lange linjer, noe resten av boka viser når han tar for seg den utenrikspolitiske utviklingen de siste par tiåra. Han er særdeles kunnskapsrik, belest og har interessante analyser når han selv tar et skritt tilbake. Han liker å tenke stort», skriver Simonsen.
Videre skriver hun om Jaglands turbulente forhold til Jens Stoltenberg: «Som generalsekretær i NATO omtales Stoltenberg som Donald Trumps juniorpartner og haleheng», kommenterer Simonsen.
Kritikk mot Gahr Støre
Flere medier har også slått stort opp en konflikt i forbindelse med utdelingen av Nobelprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Mange, inkludert kinesiske myndigheter, la press på Nobelkomiteen for å ikke gi prisen til Xiaobo. I denne forbindelse får også nåværende statsminister Jonas Gahr Støre sitt pass påskrevet av Jagland, som i boka År i fred og ufred forteller at
«Det toppet seg da utenriksminister Jonas Gahr Støre under en mottakelse i Oslo rådhus la armen rundt meg og sa: ‘Dere har vel ikke tenkt å ødelegge vårt forhold til dette store landet?’ Jeg sa ingenting, men reagerte sterkt inni meg».
Jonas Gahr Støre viser til at han i 2010 avviste at han hadde utøvet press på Nobelkomiteen, men kommenterer ikke påstanden utover det i media.
Dagsnytt 18: Uenig med Stoltenberg
«Hvilke herlige sammenstøt vi kan drømme om i Dagsnytt 18 og på alle andre debattflater!», skriver Aftenpostens kommentator Halvor Hegtun om boka, der han også mener at «som analytiker og anekdotiker er Jagland en mester i å raske sammen mye på få linjer».
Om ikke drømmen om «herlige sammenstøt» gikk i oppfyllelse, gjestet uansett Jagland NRKs Dagsnytt 18 onsdag 28. oktober. Her fortalte Jagland hvorfor han mener Arbeiderpartiet med årene har blitt mindre solidariske.
– Det er tydelig at en del grupper har blitt hengende etter, for eksempel barnefamilier, sier Jagland og viser til rapporter som viser en økende barnefattigdom.
– Støtteapparatene har ikke hengt med i den utviklingen som har vært, sier Jagland i sendingen.
Programleder Sigrid Sollund spør videre om Jaglands forhold til Stoltenberg som NATO-leder.
– Jeg har tillatt meg å være uenig i en del av hans synspunkter, sier Jagland.
– Jeg kan ikke se noen grunn til at NATO skal engasjere seg i den geopolitiske mellom USA og Kina. Og jeg ser ingen grunn til en voldsom militær opprustning.
Videre forteller Jagland at han er uenig i Stoltenbergs syn på atompolitikk.
Se innslaget på Dagsnytt 18 her.
Boka År i fred og ufred av Thorbjørn Jagland kan du bestille hjem her.