Thorbjørn Jaglands CV kan ikke beskrives som annet enn imponerende: Statsminister, leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet er bare toppen av kaka. I høst kom andre bind av hans selvbiografi med tittelen År i fred og ufred.
Her forteller Jagland om årene etter at han overlot lederskapet av Arbeiderpartiet til Jens Stoltenberg ved landsmøtet i 2002. Fra posisjonene som leder av utenrikskomiteen, stortingspresident og senere leder av Den Norske Nobelkomite, følger Jagland utviklingen i Norge og verden.
Se hele intervjuet med Thorbjørn Jagland i toppen av saken. Boka År i fred og ufred kandu bestille hjem her.
– Utrolig dramatiske år
Marie Simonsen i Dagbladet kaller Jagland for «en norsk mester i lange linjer».
I intervjuet på Boktips LIVE forteller han om linjene han trekker i sin siste bok.
– Denne boka handler om de siste 20 årene, og handler veldig mye om utenrikspolitikk, for det var det jeg drev med hele tiden, sier han.
– Hvis man tenker over det, har det vært utrolig dramatiske år, som har fått dramatiske konsekvenser som vi ser hver eneste dag nå, sier Jagland og nevner invasjonen av Afghanistan, borgerkrigen i Syria og bombingen av Libya.
Jagland mener dette er temaer vi ikke har snakket nok om. Han kommer også med en skarp kritikk av utviklingen i Arbeiderpartiet, Norge og verden. Hvor ble det av solidariteten, spør han i boka.
Stemte SV i protest
Misnøyen med Arbeiderpartiets utvikling i regjering, spesielt beslutningen om å delta i krigen mot Libya, gjorde at Jagland gikk til det drastiske steget å bytte parti ved valget i 2013. Beslutningen forteller han om for første gang i boka, og vekket oppsikt tidligere i høst.
«Jeg stemte med min samvittighet. Jeg kunne ikke annet. Jeg fortalte det ikke til noen, ikke engang min kone», skriver Jagland i År og fred og ufred.
– Jeg ville ikke si det til noen, jeg ville ikke bruke det rett foran et valg, sier Jagland på Boktips LIVE.
Se hele intervjuet med Thorbjørn Jagland i toppen av saken. Boka År i fred og ufred kan du bestille hjem her.