Da mor og datter Hjorth ble rammet av kreft, begynte de å skrive. Nå hylles boka av anmeldere

Dokumentar og samfunnDa mor og datter Hjorth ble rammet av kreft, begynte de å skrive. Nå hylles boka av anmeldere

Vigdis og Line Hjorths «Kul i brystet» byr på en inderlig og usminka beretning om å få en brystkreftdiagnose, og unngår slitte kreftmetaforer.

Estimert lesetid 3min

Våren 2023 fikk tobarnsmor Line Norman Hjorth påvist brystkreft. Et drøyt halvår etter fikk moren – Vigdis Hjorth – samme beskjed. I deres nye bok Kul i brystet veksler den litterære stemmen mellom mellom mor og datter, og vi følger dem gjennom behandlingsforløpet som henholdsvis pasient og pårørende. Boken inneholder alvor, krangling, latter, galgenhumor – og flunkende nye pupper.

Hyppigste kreftformen hos kvinner

I følge Helsedirektoratet er brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner, og de aller fleste kjenner noen som er berørt av sykdommen. Hvordan er det å få kreft-beskjeden fra legen, og hva gjør det med eget selvbilde? Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorth gir i boken et unikt innblikk i hvordan det er å få brystkreft, men også hvordan det er å dele denne livskrisen med en av sine nærmeste.

Kul i brystet kan du bestille hjem her.

Terningkast 6: «Hjerteskjærende god»

Hjorthenes nye bok, Kul i brystet, har mottatt strålende kritikker i flere medier. Boken, som handler om mor og datter Hjorths erfaringer med brystkreft, roses for sin litterære kvalitet og usentimentale tilnærming til et tungt tema.

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger triller terningkast seks og skriver: «Mor og datter Hjorths kreftfortelling er på alle vis hjerteskjærende god.»

Selv om tematikken er alvorlig, føles boken aldri tung å lese. Begge forfatterne skriver med en letthet og uten selvmedlidenhet – noe Krøger fremhever som en av bokas store styrker. Hennes begeistring kommer tydelig frem allerede i overskriften på anmeldelsen: «Jøss, for en bok!»

«Inderlig, ekte og usminka»

Også Nettavisens anmelder Tor Hammerø roser Kul i brystet og gir boka terningkast fem. Han beskriver den som «en annerledes, svært modig, åpen og veldig lærerik bok – for oss alle, uansett hvor vi befinner oss i livet.»

Som Krøger, trekker også Hammerø frem bokens usentimentale stil. Likevel understreker han at fortellingen setter dype spor i leseren. Han mener dessuten at det litterære samspillet mellom mor og datter fungerer svært godt:

«Beskrivelsen, ofte nådeløs, av hvordan de var der for hverandre, er inderlig, ekte og usminka.»

Unngår slitte metaforer

Flere andre medier har også latt seg begeistre. I VG beskrives boken som «livsviktig lesning», mens Morgenbladets Ketil Slagstad påpeker at forfatterne snor seg unna vante metaforer, slik som at «kreftcellene invaderer kroppen og angriper kroppens forsvarssystemer». For det mor og datter Hjorth tilbyr «er i virkeligheten et språk for kreft hinsides krigens og selvhjelpens metaforer», skriver Slagstad.

I Klassekampen vektlegger Kjerstin Aukrust forfatternes stil og stemme: «Når Vigdis skriver, blir alt til kropp, vi får et lite dikt om dren og kateter, jeg må le, det er deilig avvæpnende. Vigdis er morsom, jeg ler flere ganger. Men det er Lines tekst som fester seg mest hos meg: Det er hun som skriver sterkest om det eksistensielle ved kreften, opplevelsen av å leve bare på overflaten.»

Med sin åpne og usminkede fortelling har Kul i brystet truffet både kritikere og lesere – en bok som både berører og engasjerer.

Kul i brystet kan du bestille hjem her.