Farsdag kommer som alltid snikende når du minst venter det. Selv om tradisjonen med farsdag ikke er etablert overalt, er det nok likevel noen som blir litt småskuffet om det ikke venter noe på sengen om morgenen. Dette er sjansen til å sette litt ekstra pris på jobben fedrene gjør i det stille, hvorfor ikke gjøre det med en god bok?
I år faller farsdag på søndag 10. november, og siden du leser dette, er du allerede godt forberedt. Med mindre du leser dette i 2020, selvfølgelig – da burde du heller få deg en kalender.
Til villmarks-pappa: Mitt liv av Lars Monsen og Kjetil Østli
Lars Monsen har fått til det mange av oss drømmer om: Å leve av å dra ut i skauen. Selv er han ikke far, men forteller åpenhjertig om forholdet til sin egen far i denne dønn ærlige og overraskende morsomme biografien om en av Norges mest mandige menn.
– En biografi skal gjøre vondt for hovedpersonen, sa Monsen da Boktips intervjuet han tidligere i høst. Og boka prøver ikke å sminke på sannheter: Mellom skogsturer og eventyr, forteller Monsen om oppvekst, feilskjær og rusproblemer, både for ham selv og broren.
Biografien fikk terningkast 5 i Dagbladet, «takket være Kjetil Østli», som med sitt skarpe blikk har klart å nærme seg en av Norges mest ugjennomtrengelige og mystiske personligheter.
Til rune-pappa: Pappas runer av Marte Spurkland
Lytt til dine nærmeste før det er for sent. Det virker å være budskapet til Marte Spurkland i den nydelige fars-hyllesten Pappas Runer.
Da Spurklands far, den anerkjente rune-forskeren Terje Spurkland, ble diagnostisert med hjernekreft, spurte hun seg hvorfor hun aldri hadde interessert seg mer for farens arbeid. Sammen setter de seg ned for å gå gjennom det som skal bli farens siste manuskript.
Pappas runer veksler sømløst mellom skildringer av det dypt personlige forholdet mellom en far og en datter, og et dypdykk inn i runenes fascinerende verden. En unik sakprosa-bok i tradisjonen til den uventede megasuksessen H for Hauk.
NRK skriver at «et av Terje Spurklands krav til det som skulle nedskrives, var at det ikke skulle bli for sentimentalt. Og det er det heller ikke. Det er ømt og gripende, men ikke sentimentalt. […] Marte Spurkland har med «Pappas runer» reist en minnestein over faren, som det står respekt av.»
Mer passende litteratur til farsdag finnes vel knapt.
Til litteratur-pappa: Axel av Torgrim Eggen
Få norske forfattere har hatt et like myteomspunnet og vilt liv som Axel Jensen. Når den første biografien nå utgis, ført i pennen av eminente Torgrim Eggen, er det ikke mangel på ville historier om brennevinssmuglere, LSD-tripper, offentlige familiekonflikter og fyllerør.
Samtidig står Jensen som en påle i norsk etterkrigs-litteratur, med klassikeren Epp – som han selv klassifiserte som «science-faction» – som et av høydepunktene.
Til fotball-pappa: En for laget av Øyvind Alsaker og Atle Nielsen
19. desember 2018 var ingen vanlig dag for norske fotballinteresserte: Ole Gunnar Solskjær ble ansatt som manager for verdens største fotballklubb. I halvåret som fulgte skulle nordmannen skrive fotballhistorie, først ved å bli den eneste treneren i Manchester Uniteds historie til å vinne sine åtte første kamper, deretter ved å lede laget gjennom deres dårligste rekke med bortekamper siden 1981.
I En for laget ser fotballekspert Øyvind Alsaker og Atle Nielsen nærmere på Solskjærs taktikker, som kan minne om slik han selv spilte under Sir Alex Ferguson på 90-tallet. Hva er Solskjærs styrker og svakheter? Kommer han til å beholde jobben? Om ikke det definitive svaret, så blir du i alle fall litt klokeere av Øyvind Alsaker og Atle Nielsens glitrende fotballbok, En for laget.
Til 60-talls-pappa: Skyggeboken av Lars Saabye Christensen
«Du skal ha et hjerte av stål for ikke å bli dypt beveget av Skyggeboken», skrev Dagbladet om den tredje og siste boka i Saabye Christensens Byens spor-trilogi. Beatles-forfatteren har på sine senere dager nådd nye høyder, med dette romanverket som dreier seg rundt flere tiår i et spesifikt strøk i hovedstaden. Mens handlingen i første bok Ewald og Maj foregår rett etter krigen, og andre bok er lagt til 50-tallet, er det det gyldne 60-tallet som står for tur i Skyggeboken. Samtidig lar Saabye sin egen skriveprosess skride frem mellom linjene og knytter dermed nåtid og fortid sammen.
Fremdeles står Maj Kristoffersen sentralt, men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Dette er et storveis portrett av et Norge i blomstring – på godt og vondt.
Til poesi-pappa: Hjem, sier hunden av Gro Dahle
Er det lov å feire farsdag selv om barnet strengt tatt har fire ben og ruggete pels? Vi stemmer ja.
Alltid produktive Gro Dahle er i høst tilbake med sin tolvte diktsamling, Hjem, sier hunden. Søster fra 2016 ble en uforventet hit-gavebok til søstre over hele landet, og årets diktsamling er ikke noen dårligere: Dette er en perfekt gave til dikt-elskeren med hund, et hjem eller helst begge deler.
Med sin underfundige humor og et unikt blikk på verden, får Gro Dahle oss til å se hverdagen rundt oss med nye øyne. I denne viltre, vakre og mangslungne diktsamlingen spenner Gro Dahle ut et stort lerret og viser oss hva som fins innenfor veggene – og hva som kan forsvinne ut.
Til krim-pappa: Se en annen vei av Torkil Damhaug
Torkil Damhaug er kanskje Norges nye krimprins. I alle fall er han i den eksklusive klubben av seks forfattere som har fått Rivertonprisen – prisen for beste norske krimroman – to ganger. Med årets Se en annen vei lurer Fedrelandsvennen om han kommer til å få den enda en gang. Stavanger Aftenblad triller 6-er på terningen. Se en annen vei er en intens psykologisk thriller med handling fra Budapest, der den 21 år gamle norske studenten Marlen plutselig blir trukket inn i jakten på to hjemløse brødre. Fare for at farsdag blir tilbragt i senga med denne thrilleren!
Til mat-pappa: Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker av Anne-Kat Hærland, Martin Fjeld og Björn Svensson
Anne-Kat Hærland er mer enn bare en komiker, og dette er mer enn bare en kokebok.
Sammen med surdeigs-spesialist Martin Fjeld (Ille Brød) og Michelin-kokk Björn Svensson (Galt), sørger Anne-Kat for å gjøre deg både sulten og lattermild.
Deilige retter er supplert med morsomme historier og gode samtaler mellom det litt usannsynlige venne-trekløveret. I en tid der generiske oppskrifter kan finnes lett tilgjengelig på nett, er dette en bok som gir deg det lille ekstra – en bok det er deilig å ha stående i kjøkkenhylla, både til inspirasjon og til underholdning.
Til romer-pappa: SPQR av Mary Beard
Få har like mye autoritet på det gamle Roma som akademiker-legende Mary Beard: «SPQR utkom for bare fire år siden på engelsk, men regnes allerede som et moderne standardverk om Romerrikets historie. Det er høyst fortjent», mener Aftenposten.
Den britiske professoren har «gjennopdaget Roma», skrev Dagbladet i sin 6-er anmeldelse tidligere i høst.
SPQR er med andre ord oldtids-interessertes drømmebok, men bokas tyngdepunkt ligger likefullt i å trekke linjer frem til nåtiden: Beard forteller hvordan de romerske modellene for borgerskap, sikkerhet og individets rettigheter ble en del av våre idealer også i dag. Slik blir fjern historie relevant for alle som har lyst til å forstå samfunnet vi lever i. Få gjør historie like levende som Beard.
Til eventyrer-pappa: Mannen som elsket Sibir av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz
Roy Jacobsen og kona Anneliese Pitz har skrevet en underfundig roman om en helt ekte person: Den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953) foretok en rekke eventyrlige reiser i Sibir. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøker han klodens mest ugjestmilde regioner, og fanger tigre, hjort, ørner, samler planter og sommerfugler, som sendes til museer i Europa. Han krysser hele Japan til fots mens det er krig i landet. Ekteparet Jacobsen løfter nå Dörries ut fra glemselen med en spennende og velskrevet roman om en ekte eventyrer og en ekte inspiriasjonskilde.
Og til slutt… én til deg selv: Månesøsteren av Lucinda Riley
Når du først er ute og handler, skader det ikke å unne seg en liten gave selv. Lucinda Riley har på kort tid blitt en leserfavoritt i Norge, og bøkene hennes har solgt godt over 1 million eksemplarer. Årets Månesøsteren er den femte boka i den fascinerende feelgood-serien De syv søstre.
I Månesøsteren er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Idet vi møter henne befinner hun seg i det skotske høylandet, der hun har fått drømmejobben. Hun skal ta seg av dyrene på den store og isolerte eiendommen Kinnaird, som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird.
På Kinnaird treffer hun også Chilly, en eldre sigøyner som forteller henne at hun har en sjette sans som er nedarvet fra hennes forfedre – og at det er forutbestemt at han er den som skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania.
I skyggen av det praktfulle Alhambra oppdager Tiggy sin forbindelse til de legendariske sigøynerne i Sacromonte som ble fordrevet under borgerkrigen – og til «La Candela» – sin tids mest berømte flamenco-danserinne.