Fem millioner nordmenn kan dø

Dokumentar og samfunnFem millioner nordmenn kan dø
Estimert lesetid 6min

Døden kan være den nye folkesykdommen. Mens politikerne kjekler om hvem som har skylda, advarer forskerne om at opptil 100% av alle nordmenn må regne med å miste livet.

En ny rapport slår fast at så mange som 100 % av nålevende nordmenn kan komme til å dø i løpet av en periode på 100 år. – Dette er rystende tall, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). – Vi visste det var ille, men disse tallene kommer likevel som en ubehagelig overraskelse.

– Bruker Norge nok penger på å holde nordmenn i live?

– Overlevelsesbudsjettene har aldri vært så store som nå. Denne regjeringen har brukt mer penger enn noen tidligere regjering på tiltak for å holde folk i live, sier Navarsete.

Livsløpsforsker Marianne Berg Heisland bekrefter konklusjonen i rapporten. – Dette har vært kjent lenge i forskerkretser. Politikerne kommer som vanlig for sent på banen.

– Hva må gjøres for å unngå at så mange som 100 av 100 nordmenn skal dø?

– Her må det settes inn strakstiltak, så fort som mulig og aller helst med det samme. Men først og fremst må det settes av mer penger til forskning.

Slik vet du at du er død
Berg Heisland forteller at det fins en enkel måter å selv kjenne etter om man er død. – Du kan presse to fingertupper lett mot innsiden av håndleddet. Hvis du ikke kjenner din egen puls, er du antakelig død.

– Og i en worst case scenario, hva bør man så gjøre?

– Hvis du mistenker at du er død, bør du så fort som mulig komme deg til lege.

– Men hvis du faktisk er død, hva kan da legen gjøre for deg?

– Han kan sende deg hjem og be deg følge med på din egen tilstand og ta kontakt igjen hvis den blir verre.

Rasende reaksjoner
Opposisjonen reagerer med sjokk og vantro.

– Det er mulig at de rødgrønne bruker mer penger på at nordmenn ikke skal dø enn det tidligere regjeringer har gjort, men det blir en bortforklaring, uttaler en synlig opprørt Erna Solberg (H). – Vi må se på behovet. Når det vokser, må bevilgningene holde tritt. Norge bruker mindre penger per innbygger på at ingen skal dø enn andre land som det er naturlig å sammenligne seg med.

– Hvilke land er dette?

– Danmark. Og Sveits.

– Ville flere mennesker unnsluppet døden under en borgerlig regjering?

– Det blir i hvert fall stadig tydeligere at Staten ikke er bedre egnet til å holde folk i live enn det private krefter er. Høyre er ikke redde for å prøve nye løsninger, sier Solberg.

Flere rasende reaksjoner
Siv Jensen (Frp) er også synlig opprørt. – Når vi har råd til å bygge et eget Munnharpens hus i Oslo, må vi kunne ta oss råd til å holde gamle og syke i live. Ikke minst med tanke på at det er de som har bygd opp landet og pumpet oljen opp av Nordsjøen, sånn at vi som har kommet etter dem har hatt det så bra, bortsett fra den elendige veistandarden.

– Fins det virkelig et Munnharpens hus i Oslo?

– Nei, men vi har råd til det.

Døden kan utsettes
Forsker Berg Heisland er opptatt av hjelp til selvhjelp. – En ting den enkelte kan bidra med, er å holde seg i live. Når det gjelder hva som da skal til, er forskerne uenige seg i mellom. Noen mener det hjelper å ikke hoppe fra taket av høye bygninger, andre hevder at en god latter forlenger livet. Når det gjelder det siste, er jeg sterkt i tvil. Hvis det var tilfelle, ville gamle mennesker ledd mye mer. De hadde brukt mindre tid på å bla i fotoalbum og lage grateng, og mer tid på å le.

– Hva er det som kjennetegner de som har levd lengst?

– De holder seg i ro og hører på P1. Så for de som vil leve lengst mulig, anbefaler jeg stillesitting og norsk voksenpop.

Fornektelse
Mange mennesker er døde uten å vite det. – De aner rett og slett ikke hva som traff dem, sier Berg Heisland. – Men hvis de sto i en skinnegang, er det sannsynlig at det var et tog.

For mange er det vanskelig å godta at de er døde. De fortsetter å gå rundt som om nesten ingenting var hendt. Dermed kan de påføre de levende en følelse av ubehag, slik vi har sett i den amerikanske dokumentarserien The Walking Dead. Dette bekymrer Siv Jensen. – Det må være en menneskerett for de som er levende å kunne gå en tur uten å bli overfalt av døde som river kjøttstykker ut av deg med tennene. En situasjon hvor du kan bli spist på vei til trening, det må jeg si er litt spesielt.

Berg Heisland er bekymret for at døden kan bli et tabu. – Kanskje vi bør gjøre mer for å integrere de døde. I stedet for å grave dem ned, kan vi balsamere dem og beholde dem hos oss, for eksempel sittende i sine favorittstoler.

Pinlig berørt biskop
Kirken har ofte blitt forbundet med evig liv. Oslobiskop Ole Christian Kvarme tar likevel forbehold. – Innenfor kristendommen er det evige livet en åndelig tilstand. Kroppen har derimot sin begrensede tid.

– Så selv den som tar imot Jesus som sin frelser, risikerer likevel å dø?

– Det evige livet begynner når det jordiske livet er over, sier en tydelig beskjemmet biskop Kvarme.

– Kan man ta med seg hunden sin i himmelen?

– Bare hvis den også er død. Men da burde det være greit. I himmelen har ingen husdyrallergi.

Dagbladet har ikke fått noen døde til å svare på spørsmål i forbindelse med denne artikkelen.


Er du i faresonen? Test deg selv. Her er 7 tegn på at du er død eller snart risikerer å bli det.

  • Kroppstemperaturen er under 30 grader.
  • Fluer surrer rundt hodet ditt.
  • Hvis noen stikker deg i øyet med en pinne, sier du ikke au.
  • Du puster ikke. (Forsikre deg om at du ikke bare holder pusten.)
  • Du ligger i en stor treeske under jorda.
  • Gribber sirkler over deg. (Mest aktuelt i tørre og varme strøk.)
  • Du har nettopp blitt ansatt som pave.


Hvis du har svart ja på ett eller flere av disse spørsmålene, er du antakelig i live. For sikkerhets skyld bør du likevel oppsøke lege.

Første gang publisert i Dagbladet