Journalist, forfatter og sportskommentator Atle Nielsen har skrevet bøker om tog, hytter og fotoalbum. Denne gangen står fotballen for tur. Sammen med TV2s profilerte fotballkommentator Øyvind Alsaker har Atle Nielsen fulgt Ole Gunnar Solskjærs eventyrlige vei til fotballverdenens mektigste jobb. I dokumentarboken En for laget følger vi Ole Gunnar Solskjær i hans første periode som manager for Manchester United da han går fra gudbenådet redningsmann til fortvilet observatør av et fotballag i krise. En for laget er historien om Solskjær – Norges mest kjente person i utlandet, om Manchester United og om kollektivets betydning i superstjernenes tidsalder.
Ensom manns liv
– Hva er det beste du har lest i det siste?
– Jeg tror jeg går for Per Pettersons Menn i min situasjon fra 2018. Petterson har en sjelden evne til å dra deg inn i historiene sine, uansett hvor «trivielle» de kan virke. Arvid Jansen har mistet sin opprinnelige familie i Scandinavian Star-brannen, men sett bort fra det er egentlig den ensomme og fraskilte hovedpersonens situasjon en situasjon han har felles med mange andre. Pettersons evne til å skildre melankolien og tomheten i den ensomme mannens liv med sitt tilsynelatende enkle, men suggererende språk, gjør Arvid Jansen og hans situasjon likevel helt unik.
– Hvilken sjanger leser du mest?
– Jeg leser mest norsk skjønnlitteratur, hvorav ganske mye krim.
Fikk leseglede av Morgan Kane
– Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?
– Det må nesten bli flere: Mytteriet på Bounty da jeg var ganske ung. Kristin Lavransdatter da jeg fremdeles var ganske ung, Dag Solstads Roman 1987 satte ord på mye av det jeg selv følte som nyhetsjournalist, mens Louis Mastersons serie om Morgan Kane lærte meg å bli glad i bøker.
– Hvordan får du tid til lesing i en travel, teknologisk hverdag?
– Bruker teknologien til å få lest. Blar opp Kindle-n på bussen, toget, ved kafébordet, på sofaen og i sengen. Og hører alltid en lydbok i bilen og når jeg lager mat eller gjør ting i huset.
Atle Nielsens bokliste
– Kan du gi oss din tipsliste over fem bøker man må lese?
Charles Dickens: Store forventninger. Jeg elsker Dickens og har lest det meste han har skrevet, men lille Pips dannelsesreise er kanskje hans aller beste. Den er spekket med praktfulle og helt eksepsjonelle figurer av alle slag. Fra Pips dønn trofaste svoger Joe Gargery til den klin gærne Miss Havisham, som har satt seg fore å ødelegge alle menn, Pip inkludert. Jo, du MÅ lese Store forventninger før du dør.
Zeshan Shakar: Tante Ulrikkes vei. Dette er det moderne Norge sett gjennom øynene til to andregenerasjons innvandrergutter på Stovner i Oslo. Jamal og Mo forsøker begge å få seg et liv ut fra sine forutsetninger, men sliter med å tilpasse seg det norske samfunnets krav.
Knut Hamsun: Mysterier. Johan Nilsen Nagel ankommer en norsk kystby i gul dress med blåsyre på innerlommen og en fiolinkasse i hånden. Fra da av kan alt skje – og det gjør det også. Jeg kunne hatt med flere Hamsun-romaner, men denne får være representativ for vår største dikter.
J.D. Salinger: Ni noveller. Jerome David Salinger skrev ikke mange bøker, og er mest kjent for sin eneste roman, The Catcher in the Rye. Men spør du meg er det novellene som virkelig gjør ham stor. De fleste av dem kretser rundt den lynskarpe og krigstraumatiserte Seymour Glass og hans mange søsken. Ni noveller, eller Nine Stories, som den heter originalt, åpner like godt med Seymours selvmord, og fra da av er du hektet.
Aksel Sandemose: Varulven. Dette er den eldre Sandemoses hovedverk. Trekantforholdet mellom den alkoholiserte dikteren Erling Vik og ekteparet Jan og Felicia Venhaug på garden Venhaug i Numedal er en fortelling om sjalusi, kjærlighet og mord. Jeg leste den nylig for n-te gang. Dæven.
Et grusomvakkert dikt
– Har du et favorittdikt?
Flere. Og mange av Olaf Bull. Et som alltid følger meg er det grusomvakre diktet «Stenen» fra hans første samling Digte, som kom i 1909. Da var Bull 26 år gammel, men dette diktet forteller likevel mye om den rastløse uroen han skulle føle hele sitt relativt korte, pengelense og alkoholiserte liv.
Hvis du vil ha et dikt til av gamle Bull er jo «Metope» også helt der oppe.