Salget av e-bøker har skutt fart i Norge. Den siste måneden før jul økte salget med 20 prosent fra året før, ifølge tall fra Forleggerforeningen.
Salgssjef i Cappelen Damm, Anne Helene Liebenberg, sier de merker at lesevanene endres:
– Vi merker en markant økning i salg av e-bøker. Det ser ut som folk veksler mellom ulike formater i større grad enn før.
Papirboka selger fortsatt
Betyr det at e-bøker overtar og det nå gå rett nedenom og hjem med papirboka? Da tallene i Leserundersøkelsen 2018 ble kjent, var det mange i bransjen som fikk seg en støkk: Den viste en nedgang i papirboksalget på hele 14 prosent. Men Liebenberg tror ikke det er fordi eboken spiser av papirbok-markedet.
– Nei, vi ser tvert i mot at de store bestselgerne både selger mer som papirbøker og i e-bok-format, sier Libenberg.
Tall fra Forleggerforeningen viser også at salget av skjønnlitteratur økte med 1,4 prosent i desember 2019 fra året før.
– Papirboksalget går bra, og mye bedre enn mange hadde fryktet for noen år siden. Vi har mange titler som selger godt, og særlig de som får mye omtale av presse og andre, sier Liebenberg.
Lesebrett, telefon eller nettbrett?
Mange ser fordelene ved ebok-formatet. Men det krever også et verktøy for å lese med. Gry Hattvang er en av leserne som sverger til lesebrett:
– Fordelen med ebok er at man kan reise lett, og slippe å drasse på flere bøker. Jeg slipper også å holde den mens jeg leser, og kan legge den fra meg uten at den klapper sammen og jeg mister hvor jeg var.
Mange gjør som henne. I dag er de vanligste plattformene for e-bok lesebrett, nettbrett eller telefon.
EBOK.NO har halve markedet for salg av ebøker i Norge. Salgssjef Emilia Jarto sier at kundene deres, for det meste laster ned ebøker til mobil og nettbrett.
Hos ebok-forhandleren kan du også sende boka videre til Kindle, og mange av kundene benytter seg av det. Andelen som leser ebøker på lesebrett stiger i 2019.
Bibliotekene kommer etter med e-bøker
E-bøker blir stadig mer populære også hos bibliotekene. På Deichmann har de aldri tidligere hatt så mange utlån av e-bøker som nå.
I fjor trappet de opp e-boktilbudet sitt, noe som har gitt gode resultater. På åtte måneder lånte de ut 63 000 e-bøker og lydbøker.
– Dette er en utvikling vi er enormt glade for, sier biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen.
– E-bøker gjør det enda enklere for folk å lese, og det er viktig for oss alle, både som enkeltmennesker og som samfunn. Det å lese utvikler empatien vår, og det gir oss kunnskap, innsikt og opplevelser som ellers ville vært tapt for oss. Lesing gjør livene våre rikere, sier Skansen.