Syv fascinerende bøker om 2. verdenskrig

Dokumentar og samfunnHistorieSyv fascinerende bøker om 2. verdenskrig

Fra Hitlers bunker til slaget om Narvik – vi har plukket ut noen av de mest interessante og fascinerende bøkene om andre verdenskrig.

Estimert lesetid 6min

Det er få temaer det er skrevet like mange bøker om som 2. verdenskrig. Den tragiske hendelsen slutter aldri å forferde og fascinere. Mellom 1939 og 1945 mistet mange millioner mennesker livet, og flere byer ble lagt i ruiner. Krigen rammet så mange menneskeskjebner og fikk så store konsekvenser at det nesten er utømmelig med historier og vinklinger, en grunn til at historieinteresserte aldri vil bli ferdig med den.

Blant de tusenvis av bøkene som er skrevet om 2. verdenskrig, er det vanskelig å orientere seg. Derfor har vi plukket ut noen av de bøkene – enten det er skjønnlitteratur eller sakprosa – som vi mener er best. Bøkene har det til felles at de med friske innfallsvinkler evner å gjøre historien levende igjen, nesten 80 år etter krigens slutt.



Klikk deg frem til boka du vil lese om:

De 7 beste bøkene om 2. verdenskrig

Norges høyest dekorerte borger

Nr 24. Gunnar «Kjakan» Sønsteby av Petter Ringen Johannessen og Arnfinn Moland

Nr 24. er den gripende og actionfylte historien om Gunnar «Kjakan» Sønsteby, Norges høyest dekorerte person, som kjempet mot Nazi-Tysklands okkupasjon av Norge under den andre verdenskrig.

Den tar oss med inn i harde kamper våren 1940, den første perioden i en gryende motstandsbevegelse og oppbyggingen av et unikt nettverk der Nr. 24 etablerer seg som «han som kan ordne alt». Med Gunnar som leder, gjennomfører Oslogjengen en rekke sabotasjeaksjoner og likvidasjoner. Boka skildrer vennskapets betydning i krigens mørkeste dager og borer dypt i Gunnars personlige opplevelser av tap.

Spillefilmen «Nr. 24» er basert på boken som gir deg hele historien!

DEN NORSKE JAMES BOND: Slik ble Gunnar Sønsteby beskrevet av New York Times tilbake i 1966.

Nært på vendepunktet – november, 1942

Onde netters drømmer av Peter Englund

Peter Englund er en av Sveriges fremste, og mest prisbelønte sakprosaforfattere. I Onde netters drømmer forteller han historien om et av andre verdenskrigs viktigste vendepunkt: november 1942.

Menneskene som lever da, vet ikke hvor krigen er på vei, hvilken side som vil vinne, eller hva som vil skje i nærmeste framtid. Det er denne usikkerheten Englund spiller på i det han forteller historien gjennom 40 ulike menneskeskjebner. Alene har ikke disse menneskene det store perspektivet, men som leser gir hver av disse menneskene en bit av det store bilde – slik at en helhet dannes.

Onde Netters drømmer er en uvanlig, og svært god historiebok, ikke om hva det var, men om hvordan det var.

«Onde netters drømmer» av Peter Englund
«Herregud som den mannen kan skrive» skrev Morgenbladets anmelder om Peter Englund og «Onde netters drømmer». (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

De lange linjene

Den andre verdenskrig av Antony Beevor

Få kan kildre historiske begivenheter som den verdenskjente historikeren og forfatteren Antony Beevor. Beevor har skrevet flere verk om andre verdenskrig som D-dagen, Stalingrad og Berlin, men i Den andre verdenskrig gyver han løs på hele krigen sett under ett.

I denne boken trekker Beevor de lange linjene fra 1939 helt fram til krigens slutt i 1945. På tross av omfanget, klarer Beevor å skildre de menneskelige prøvelsene, både de fysiske og de psykiske, på en nær, og personlig måte. Denne boken er å regne som et av de definitive hovedverkene om den grusomste krigen noensinne.

«Den andre verdenskrig» av Antony Beevor
Washington Post mente at Antony Beevor med denne boken hadde skrevet den beste boka om den andre verdenskrigen noensinne. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Hamsun og Hitler

Reisen til Hitler av Tore Rem

Lørdag 26. juni 1943 tok Adolf Hitler imot den verdensberømte norske forfatteren Knut Hamsun i sitt hovedkvarter Berghof, og det er dette kontroversielle møte Tore Rem beskriver i dette kritikerroste verket.

Hamsun er uten tvil en kontroversiell skikkelse i den norske litteraturhistorien. På den ene siden er han en av våre fremste forfattere gjennom alle tider, men på den andre siden insisterte han på troskap til Hitler. På tross av dette valgte Hamsun å tale Hitler midt i mot da de møttes denne junidagen i 1943, noe som framprovoserte et voldsomt sinne hos føreren.

Hva var det egentlig som skjedde på dette møte, hvordan kom det til, og hva var det Hamsun sa som skapte sinne hos en av historiens grusomste skikkelser? I denne boken skildrer Tore Rem hele denne merkverdige hendelsen på mesterlig vis.

«Reisen til Hitler» av Tore Rem
For denne boken vant Rem Kritikerprisen for årets beste sakprosabok for voksne. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Hitlers første nederlag

Slaget om Narvik av Alf. R Jacobsen

Historien om salget i Narvik er kjent, men mange trenger kanskje en liten oppfriskning av det som beskrives som en av Norgeshistoriens viktigste hendelser. Slaget om Narvik blir av mange historikere omtalt som Hitlers første nederlag under krigen.

I den omfattende boken beskriver forfatter Alf R. Jacobsen det storpolitiske spillet om Norge, og all dramatikken rundt tyskernes ønske om jernmalmen i Narvik. På bare noen få timer den 9. april rettes hele verdens fokus mot nettopp Narvik: Tyskerne vil ha tilgang på jernmalmen i byen, koste hva det koste vil.

Dette er en norsk perle i katalogen av bøker om 2. verdenskrig.

«Slaget om Narvik» av Alf R. Jacobsen
Les historien bak storfilmen «kampen om Narvik». (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

En moderne klassiker, solgt i 7 millioner eksemplarer

Gutten i den stripete pysjamasen av John Boyne

Det er ikke lett å forklare hva Gutten i den stripede pysjamasen handler om, uten å ødelegge leseropplevelsen. I boken følger vi Bruno, og som leser ser du verden gjennom hans øyne – et barns blikk. Det er nettopp denne synsvinkelen som gjør denne boken så spesiell.

John Boynes bok kom for første gang i 2006, og har allerede rukket å bli en moderne klassikker. Denne boken vil uten tvil spille på alle følelsene dine, og historien er fengslende uansett om du er barn, ungdom eller voksen.

«Gutten i den stripete pysjamasen» av John Boyne
«Gutten i den stripete pyjamasen» har beveget mangfoldige lesere verden over, og er å regne som en moderne klassiker. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Boka bak «Der untergang»

I Hitlers bunker av Joachim Fest

Året er 1945, og vi befinner oss i Berlin. Hitler har fullstendig mistet taket på Europa og de allierte er i ferd med å vinne krigen. Hitler befinner seg i en bunker i den tyske hovedstaden, og blir mer paranoid og desperat for hver dag som går.

I det føreren innser at slaget er tapt, ønsker han å forlate denne verden. Helst vil han også at alle andre også skal brenne med ham.

I Hitlers bunker skildrer Joachim Fest Hitlers siste intense dager og timer. Dette er også boken som den prisbelønte filmen Der Untergang er basert på. Boken gir et unikt innblikk i førerbunkeren i krigens aller siste periode.

«I Hitlers bunker» av Joachim Fest
En intens og brilliant kildering av Hitlers siste dager. Foto: Maria Kleppe Vihovde