Fortellingen om haugianerne står i dag sentralt i den norske historien. Bevegelsens bakmann Hans Nielsen Hauge er en skikkelse mange kjenner til, og anerkjenner. Slik har det likevel ikke alltid vært.
Forlagsredaktør, forfatter og kritiker Trygve Riiser Gundersen har med Haugianerne – Enevelde og undergrunn begitt seg ut på et mildt sagt ambisiøst prosjekt når han nå har prøvd å favne denne historien mellom to permer. Allerede før boken er ute i butikk er konklusjonen klar: Dette er et svært vellykket stykke historieskriving.
Bestill signert utgave av Haugianerne – Enevelde og undergrunn her.
Terningkast 6
Et samlet anmelderkorps har rost boken Haugianerne – Enevelde og undergrunn opp i skyene. Trygve Riiser Gundersens bok om Hans Nielsen Hauge og det dansk-norske eineveldet er det mest fengslande historieverket eg har lese på lang tid, skriver anmelder Tom Hetland i Stavanger Aftenblad og gir boken terningkast 6. Også hos Dagbladet trilles terningkast 6.
Dagbladets anmelder mener verket er «mildt sagt et imponerende stykke arbeid!» og konkluderer med at boken i aller høyeste grad framstår «storslått og imponerende».
Adresseavisen er enige – også de mener boken fortjener terningkast 6. Anmelder Fartein Horgar kaller boken «Et glansnummer av historieformidling» og skriver at det er «(…) den mest dyptpløyende studien jeg har lest om de skjelv som rystet Danmark-Norge i den grad at øvrigheten tok til å forfølge vekkelsespredikanter, og buret dem inne.»
«Historieskriving med et skyhøyt ambisjonsnivå»
Det er altså ingen tvil om at denne boken er et kunststykke av en sakprosabok, noe også NRKs anmelder Knut Hoem understreker i sin anmeldelse:
«Haugianerne er en snedig fortalt historie og en intellektuell kraftprestasjon som kan bidra til at vi forstår oss selv litt bedre» skriver Hoem, og oppsummerer med at dette er «historieskriving med et skyhøyt ambisjonsnivå.»
Levende historiefortelling
«Ved å lese denne boken, som er essayistisk og springende, som Karl Ove Knausgårds bøker, som er påståelige og tvilende, som Enquists bøker, som er levendegjørende, som Peter Englunds bøker, opplever jeg det følgende: Jeg opplever historiens nærvær. … En skikkelig levende bok, en grundig bok, en ekte god bok.»,
skriver Tore Renberg begeistret Vinduet.
Flere av landets anmeldere påpeker Riiser Gundersens evne til å gjøre historien levende for leseren. Vårt Land skriver:
«Riiser Gundersen har bevisst villet skape en ny form for sakprosa, en faglig forsvarlig avhandling som samtidig har formen som en historisk roman. Han lar oss smake, lukte, lytte til fortiden. Vi kjenner vinden piske, kulda bite, føttene synke ned i søla. Vi kjenner stanken av fattigdom, hører raslingen av overklassens silkekjoler. Det ligger en grundig research bak slikt, pluss en god del fantasi og formuleringsevne.»
Ei overveldande lesaroppleving som presenterer eit nytt bilde av det norske 1700-talet. EIT STORVERK I EMNING, skriver Edvard Hoem i Klassekampen. Også Morgenbladet gir Haugianerne gode ord og trekker fram Riiser Gundersens glede over å gjengi historien:
«Denne gleden over at fortidens samfunn trer frem fra kildene, får lukt og farge, preger nær sagt hver side av Haugianerne.» skriver anmelderen.
Bestill signert utgave av Haugianerne – Enevelde og undergrunn her.