Tomm Kristiansen er kjent for mange som «stemmen fra Afrika», fra hans tid som Afrika-korrespondent for NRK. I høst er han aktuell med boka Afrikanske fortellinger, der han har samlet noen høydepunkter fra sine mange reportasjer i bokform.
– Det pussige er at når du havner i Afrika, så finner du ut at her er det historier som ingen har fortalt deg, sier Tomm Kristiansen på Boktips LIVE.
Han forteller om ørkenbyen Timbuktu, der de allerede i år 1000 hadde et universitet med tre fakulteter: medisin, jus og teologi.
– Det finnes altså en bokskatt fra Sahara, med én million bøker og skrifter som er opp til 1000 år gamle. Og det var dem som Al-Qaida ville brenne opp, fordi det var feil teologi, forteller Kristiansen.
Under krigen i Libya i 2011, ble Al-Qaida fordrevet sørover mot Timbuktu. Da lokale bokhandlere og biblotekarene fikk nyss om planene, begynte de å pakke sammen bøkene i jernkasser, for så å grave dem ned i Sahara eller frakte dem ned elva mot hovedstaden, forteller Kristiansen.
– Da Al-Qaida kom frem, brente de 4000 bøker – det var alt som var igjen. Resten var berga, sier Kristiansen.
Hør Tomm Kristiansen fortelle flere historier fra Afrika i videoen øverst i saken. Kjøp boka Afrikanske fortellinger.
Tomm Kristiansens Afrikanske fortellinger
I åtte år var Tomm Kristiansen selve «stemmen fra Afrika» for norske radiolyttere og TV-seere. Men hans kjærlighet til, og engasjement for det store kontinentet spenner over et mye lengre tidsrom. Han har, i tillegg til utallige kåserier, reportasjer og brev, tidligere skrevet åtte bøker med emne fra Afrika.
Da han begynte en podkast med høydepunkter fra sine mange reportasjer i fjor, ble det en umiddelbar suksess. Det er disse som danner grunnstammen i Afrikanske fortellinger – leseren blir med gjennom ørkener, buskland og jungel, opp langs de veldige Victoria Falls på jakt etter Livingstone, inn i Mandelas fengselscelle på Robben Island og til barnesoldatenes hemmelige skjulesteder dypt i Ugandas skoger.
Vi møter suksessrike advokater, jenter som må slåss for sin rett til å lære å lese og skrive, og ofre – og overgripere – etter det meningsløse folkemordet i Rwanda.